Δεσμευση του Ευρωπαιου Επιτροπου Γεωργιας για στηριξη του καπνου παρα το αντικαπνικο λομπι των Βρυξελλων

Ενημερωτικό υλικό για τον μπασμά της Θράκης παρέδωσε στον Φιλ Χόγκαν ο Ιλχάν Αχμέτ

Στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου προσκεκλημένος ήταν ο ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Phil Hogan, μίλησε ως αγορητής από το Ποτάμι, ο βουλευτής Ροδόπης, κ. Ιλχάν Αχμέτ.
 
Ο κ. Αχμέτ στον χρόνο που διέθετε, αποτύπωσε με ρεαλιστικό τρόπο την σημερινή εικόνα της ελληνικής γεωργίας, των προβλημάτων και των προοπτικών της, ενώ παράλληλα στάθηκε σε θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος για την Φέτα, το Γιαούρτι, τις Εξισωτικές Αποζημιώσεις και τις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ για την χρηματοδότηση των νέων αγροτών και την προώθηση των προϊόντων τους σε νέες αγορές.
 
Το ζήτημα των ενισχύσεων στον καπνό, αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο στην παρέμβαση του βουλευτή Ροδόπης, αφού πρόσφατα μετά από επίσκεψή του στις Βρυξέλλες με ομάδα καπνοπαραγωγών από τη Ροδόπη, κατατέθηκε ερώτηση από τον ευρωβουλευτή, Μίλτο Κύρκο, για τον αποκλεισμό του καπνού από τις χρηματοδοτήσεις του Β’ Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
 

Παράλληλα, ο κ. Αχμέτ, παρέδωσε στον κ. Hogan ενημερωτικό υλικό στην αγγλική γλώσσα για τα αναπτυξιακά θέματα του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με έμφαση στα ζητήματα των καπνών ανατολικού τύπου της ποικιλίας του Μπασμά, που καλλιεργούνται στη Θράκη.
 
Από την πλευρά του ο κ. Hogan στην απάντησή προς τον Ιλχάν Αχμέτ τόνισε επί λέξει: «Παρά το ότι υπάρχει αντικαπνιστικό λόμπι στην Ευρώπη, υποστηρίζουμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν πρέπει να ξεριζωθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και να κρατηθούν οι αγρότες στην ύπαιθρο. Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στηρίζουμε τον καπνό και θα στηρίξουμε το προϊόν στο νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί με τη νέα ΚΑΠ».
 
Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αξιολογήσει άμεσα τις θετικές απαντήσεις του κ. Hogan για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, παρά τα αντικαπνιστικά λόμπι που υπάρχουν διαμορφωμένα στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε και να εκπονηθούν πολιτικές που θα υλοποιούν αυτή τη δυνατότητα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.