Δενδιας σε Τουρκια: Δεν απειλουμε κανεναν, δεν εκφοβιζομαστε απο παρανομες ενεργειες

«Είναι απαράδεκτο ότι η Τουρκία, με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα»

Σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή πρόσφατη επιστολή που έστειλε ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, όπου διαμαρτύρονταν για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Δένδιας σε Τουρκία: Δεν απειλούμε κανέναν, δεν εκφοβιζόμαστε

Λίγες ημέρες πριν από τις διερευνητικές επαφές και μετά το παραλήρημα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούοσογλου, ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι απαράδεκτο η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις να προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα των διερευνητικών επαφών πριν αυτές καν λάβουν χώρα. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η επιστολή του Τούρκου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το καθεστώς στατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Θα ήθελα να πως η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου. Διαμαρτύρεται για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από αυτά τα νησιά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει ακάλυπτα τα νησιά σε κάθε εξωτερική απειλή».

«Απορρίπτουμε στο σύνολό τους όλες τις αστήρικτες κατηγορίες, που εκτοξεύει κατά ριπάς η Τουρκία, απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειες και θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες».

Προκλητικός Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες δε μπορούν να ξεπεράσουν τα κόμπλεξ τους

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προχωρήσει σε ακόμη ένα παραλήρημα, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα έχει κόμπλεξ» με τη χώρα του.

Αναφερόμενος στον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ μας, αλλά θα ήθελα να πω κι αυτό. Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος ενός μεγάλους έθνους. Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στη Τουρκία ο ΥΠΕΞ τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία, η Τουρκία είναι έτσι, η Τουρκία είναι αλλιώς. Επομένως, όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο της μάχης και προβήκαμε σε τέτοια βήματα που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ.

Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, κάνουμε κι εμείς ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας, δεν λέμε αερολογίες, αλλά κάνουμε πράξεις», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ενώ επιχειρηματολόγησε ότι «το να είσαι δυνατός στο γήπεδο είναι μερικές φορές απαραίτητο. Μερικές φορές η διπλωματία εξαντλείται, δεν υπάρχει θεραπεία και πρέπει να κατέβεις στο γήπεδο, πρέπει να δείξεις τη δύναμή σου».

Στη συνέχεια δικαιολόγησε την παρουσία της Τουρκίας σε διάφορες περιοχές επιχειρηματολογώντας ότι κι άλλες χώρες κάνουν το ίδιο, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

«Σήμερα, για παράδειγμα, μας ρωτούν ‘τί κάνετε στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, την ανατολική Μεσόγειο;’ Και μέσα και έξω μας ρωτούν. Αλλά γιατί είναι η Κίνα στο Αφγανιστάν σήμερα, γιατί είναι η Γαλλία στην ανατολική Μεσόγειο, γιατί είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία στη Συρία;», αναρωτήθηκε.

Αναφορικά με τη Ρωσία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είναι ειλικρινείς μεταξύ τους και ότι εκφράζουν ακόμη και τις διαφωνίες τους ανοιχτά προς τους Ρώσους. «Λέμε ανοιχτά και μπροστά τους με ποια θέματα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη Ρωσία. Δεν αναγνωρίζουμε την Κριμαία, υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και της Γεωργίας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε και τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να ανοίξουμε τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, επειδή η ασφάλεια του Βοσπόρου είναι σημαντική. Και η Τουρκία θα κερδίσει χρήματα από αυτό. Χρεώνουμε τέλος υπηρεσιών στο Βόσπορο, αλλά όχι στα εμπορικά πλοία που περνούν, ενώ υπάρχει αυτό το τέλος στο κανάλι του Σουέζ και του Παναμά. Πρέπει να το κάνουμε τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης».

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία προσπαθεί να απαλλαγεί από την πίεση του δολαρίου, συνάπτοντας συμφωνίες με βάση το εθνικό νόμισμα. «Έχουμε νέες ιδέες, υπογράφουμε συμφωνίες με τις Κεντρικές Τράπεζες για να απαλλαγούμε από την πίεση του δολαρίου και αυξάνουμε το εμπόριο με εθνικά νομίσματα, ενώ υιοθετούμε όλο και περισσότερο τη μέθοδο της ανταλλαγής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.