Δεν υπαρχει αλλος χρονος για τη στελεχωση του Δημου Κομοτηνης

Κινδυνεύει να γίνει τροχοπέδη της ανάπτυξης λόγω έλλειψης προσωπικού, τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δ. Μάγγας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχιζόμενη υποστελέχωση του Δήμου Κομοτηνής, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε τροχοπέδη της ανάπτυξης της περιοχής, έκρουσαν τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αφορμή ήταν οι δυο αλλαγές που ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στον Οργανισμό του Δήμου Κομοτηνής, η μία εκ των οποίων αφορά την σύσταση γραφείου Πολιτικής Άμυνας, που θα υπάγεται στην Πολιτική Προστασία, και την κατάργηση της θέσης του Γενικού Διευθυντή, η οποία δεν πληρώθηκε ποτέ.

Το μεν γραφείο Πολιτικής Άμυνας ήταν θεσμοθετημένο από παλιότερο νόμο αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ, και αποτελεί παράμετρο της παλλαϊκής Άμυνας, όμως οι συγκεκριμένες αρμοδιότητές του θα ξεκαθαριστούν με προεδρικό διάταγμα. Όσο δε για την θέση του Γενικού Διευθυντή, η οποία δεν προκηρύχθηκε ποτέ, καταργείται με το σκεπτικό ότι δεν είναι απαραίτητη.

Γερασμένος ο Δήμος Κομοτηνής

Στην παρέμβασή του για το θέμα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων κ. Δημήτρης Μάγγας σημείωσε πως για την πρώτη αλλαγή, έχουν ενστάσεις γιατί με τη δημιουργία του γραφείου έρχονται αρμοδιότητες στο Δήμο, χωρίς όμως να συνοδεύονται από το απαραίτητο προσωπικό ή χρηματοδότηση, τη στιγμή που ο Δήμος Κομοτηνής είναι ο πλέον υποστελεχωμένος Δήμος στην ήδη υποστελεχωμένη ΑΜΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου, ο μέσος ηλικιακός όρος των εργαζομένων είναι τα 53 έτη, και σε σύνολο 263 υπαλλήλων οι 44 είναι άνω των εξήντα, οι 125 από 50-59, και οι υπόλοιποι μοιράζονται στις μικρότερες ηλικίες.

Αυτό σημαίνει, τόνισε, πως στα αμέσως επόμενα χρόνια ο Δήμος θα έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, και θα λειτουργούν μόνο συγκεκριμένα τμήματα και υπηρεσίες.

Για αυτό και τόνισε, όπως έχει κάνει ο Σύλλογος και προς όλους τους αιρετούς της Ροδόπης, πως δεν αρκούν τα έγγραφα προς τα Υπουργεία. Αντίθετα η διεκδίκηση από τη διοίκηση, τα Δημοτικά Συμβούλια, και όλους τους βουλευτές και φορείς, πρέπει να είναι επιτακτική απέναντι στις κυβερνήσεις και τους υπουργούς, ώστε να εξαιρεθεί όλη η Ροδόπη από τις ποσοστώσεις, όπως ισχύει για τους νησιωτικούς Δήμους.

Διαφορετικά, με αυτή τη στελέχωση ο Δήμος δεν θα είναι αναπτυξιακός μοχλός, αλλά τροχοπέδη της ανάπτυξης για την περιοχή. Για αυτό και ζήτησε να ενταθούν οι διεκδικήσεις στελέχωσης, διαβεβαιώνοντας πως ο Σύλλογος θα είναι μαζί τους.

Αντίθετοι στη λογική κατάργησης του Γενικού Διευθυντή

Όσο για την κατάργηση του Γενικού Διευθυντή, ο Σύλλογος είναι αντίθετος σε καταργήσεις θέσεων και δομών, και ενώ ο Δήμος λειτουργεί χωρίς τη στελέχωση της θέσης αυτής, τους βρίσκει αντίθετους το σκεπτικό της κατάργησης λόγω του κόστους, γιατί με αυτή τη λογική της μείωσης του μισθολογικού κόστους μπορεί να αρχίσει η κατάργηση και άλλων δομών και θέσεων.

Παραδέχτηκε όμως πως η μη στελέχωση της θέσης, προκαλούσε καθυστερήσεις στις κρίσεις άλλων τμημάτων, και με την κατάργησή της ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης που εκκρεμούν.

Για το θέμα της υποστελέχωσης όλες οι παρατάξεις εξέφρασαν την προθυμία τους να στηρίξουν την διοίκηση, αν τους το ζητήσει, στην όποια διεκδίκηση για την υποστελέχωση. Όσο για τις αλλαγές στον οργανισμό, αυτές εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, με την παράταξη «Σύμπραξη Προοπτικής» και «Πολη-τική Ανατροπή» να υπερψηφίζουν την δημιουργία γραφείου Πολιτικής Άμυνας και να καταψηφίζουν την κατάργηση του Γενικού Διευθυντή, και την «Λαϊκή Συσπείρωση» να καταψηφίζει και τα δύο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.