Δεν ξεχνουν την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ στο Περιφερειακο Συμβουλιο

«Η διαδικασία επιταχύνεται» η απάντηση του Περιφερειάρχη στις επερωτήσεις της Αντιπολίτευσης

Το θέμα της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, και της καθυστέρησης που έχει επέλθει στα προγράμματα που διαχειρίζεται, ιδιαίτερα αυτό της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, επανήλθε σε ακόμα μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, με τον Περιφερειάρχη να περιορίζεται στο ότι η διαδικασία το τελευταίο διάστημα επιταχύνεται, και παραπέμποντας στο μέλλον για απαντήσεις στο τι έλαβε χώρα το προηγούμενο διάστημα.

Αφορμή ήταν δύο επερωτήσεις για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, η μία από τον επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, και η δεύτερη από τον επικεφαλής της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΑΜΘ» κ. Θεόδωρο Περεντίδη.

Κανονικά οι διαδικασίες σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη

Ο μεν κ. Τοψίδης, μίλησε για τα διαδικαστικά του προγράμματος, σημειώνοντας πως τόσο η Συλλογική Απόφαση Έργου Περιφέρειας, όσο και το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων μέσω του οποίου υποβάλλεται το αίτημα για πληρωμή, άνοιξαν στις αρχές Φεβρουαρίου, 3,5 μήνες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος, και ζήτησε να μάθει που οφείλεται η καθυστέρηση αυτή.

Απαντώντας ο κ. Μέτιος μίλησε για «άλλη μια απόδειξη ότι δεν γνωρίζετε ούτε στο ελάχιστο ποια διαδικασία ακολουθείται», σημειώνοντας πως όλες οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν στην ώρα τους, θεωρώντας την ερώτηση χωρίς ουσία.

Επανέλαβε δε την αποστροφή του από το προηγούμενο συμβούλιο, πως για όλα τα θέματα που άπτονται της διαδικασίας, αλλά και της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ που έχει αναλάβει να την διεκπεραιώσει, θα μιλήσει σύντομα, σε χρόνο που θα επιλέξει η διοίκηση, διαβεβαιώνοντας πως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΔΣ, η διαδικασία επιταχύνεται.

«Επιταχύνεται η διαδικασία» για την καταβολή της μη επιστρεπτέας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Περιφερειάρχης στην απάντησή του και στην επερώτηση του κ. Περεντίδη, που αφορούσε το πότε θα αρχίσει η καταβολή της ενίσχυσης στις επιχειρήσεις, που πιέζονται πάρα πολύ από την πανδημία. Όπως τόνισε προς τον κ. Μέτιο, το «όλα πάνε καλά» δεν αποτελεί ουσιαστικά απάντηση, ενώ μίλησε και για την εντύπωση που προκάλεσαν οι συνεντεύξεις του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, κ. Κωστή Σιμιτσή, με τις αναφορές του για την πληρωμή το Πάσχα.

Για αυτό και ζήτησε να μάθει πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, πότε θα καταβληθούν τα ποσά, μεταφέροντας την ανησυχία των επαγγελματιών πως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Μάιο ή το καλοκαίρι για τις πληρωμές, σημειώνοντας πως χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις, για να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους.

Ο κ. Μέτιος σημείωσε πως για το θέμα, έχουν γίνει πολλαπλές ψηφοφορίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπάρχουν 5 δικαστικές αποφάσεις, όμως «δεν ξέρετε τι γίνεται, και εσείς, και όσοι ερωτούν, ίσως γιατί έχουν μια αγωνία, ίσως γιατί έχουν και μια σκοπιμότητα».

Επανέλαβε δε πως όλα θα ειπωθούν στην ώρα τους και πως η εγκατάσταση του νέου ΔΣ της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, που έλαβε αποφάσεις για ενίσχυση σε προσωπικό, σκοπό έχουν να επιταχύνουν με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες, χωρίς να αναφερθεί σε κάτι άλλο.

Τον λόγο πήρε και ο κ. Σιμιτσής, που ξεκαθάρισαν πως μέχρι το Πάσχα, και όχι μετά, αναμένει να έχει εξυπηρετηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων και να καταβληθούν τα ανάλογα ποσά, αν δεν υπάρξουν νέα προβλήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.