Δεν «σπαει» τελικα στα δυο η Αποκεντρωμενη Διοικηση Μακεδονιας-Θρακης

Προσωρινό βέτο του Υπ. Οικονομικών για τις νέες αντιμισθίες στους δήμους

Δεν περιλαμβάνεται τελικά στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα καταθέσει την άλλη εβδομάδα στην Βουλή ο Πάνος Σκουρλέτης, το σπάσιμο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, σε δύο Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ούτε και το θέμα του ελεγκτή νομιμότητας, για τον οποίο πολύς λόγος γίνεται μεταξύ των δημάρχων.
 
Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου είναι γενικότερα θέματα για τις αλλαγές στο κράτος και θα ενταχθούν στο ν/σ για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.
 
Πρόκειται για νομοθετημένη θέση στο πλαίσιο του νόμου 4257/2014 σύμφωνα με τον οποίο «σε κάθε Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α., συστήνεται θέση προϊσταμένου αυτής, που φέρει τον τίτλο “Ελεγκτής Νομιμότητας”, αντίστοιχη με θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης. Ο Ελεγκτής Νομιμότητας διορίζεται με πενταετή θητεία.» 
     
Το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται να προωθήσει επείγουσες και αναγκαίες ρυθμίσεις που θα επιλύσουν πρακτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους δήμους, ενώ φιλοδοξεί να δώσει και οριστικές λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους. Η πρώτη παρέμβαση θα προωθεί ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των ΟΤΑ, η δεύτερη, παρεμβάσεις για μισθολογικές απολαβές των αιρετών (αποζημίωση σε δημοτικούς συμβούλους και αντιμισθία σε περισσότερους αντιδημάρχους) και η τρίτη, τον καθορισμό μια σειράς μισθολογικών ζητημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
 
Για τα εργασιακά μεταξύ άλλων θα προβλέπεται για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα που οφείλεται σε εργαζομένους καθαριότητας από προηγούμενα έτη ότι θα τους καταβληθούν σε χρήμα. Παράλληλα, θα ρυθμίζονται και μισθολογικά θέματα εργαζομένων, όπως το ύψος του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Για τα μισθολογικά των αιρετών θα υπάρχει άρθρο για την επαναφορά της διάταξης για την αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.
 
Θα δίνει λύση για το θέμα της δυνητικής αντιμισθίας όλων των αντιδημάρχων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές απαιτήσεις απουσίας από την εργασία τους και εξόδων μετακίνησης.
 
Θα περιληφθεί άρθρο που θα αφορά το θέμα των «ποινικών ευθυνών» των δημάρχων.
 
Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ, θα υπάρχει διάταξη για τις νέες δυνατότητες που θα δίνονται στους ΟΤΑ για την συμμετοχή τους σε επενδυτικά έργα. Επίσης θα περιέχει ρύθμιση που θα αφορά τις οφειλές των πολιτών προς τους δήμους, όπου θα δίνεται η δυνατότητα για την αποπληρωμή τους, σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Στο πολυνομοσχέδιο, επίσης θα υπάρχει και ρύθμιση που αφορά το τέλος 5%, επί του τζίρου των καταστημάτων για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης και χορευτικά κέντρα με μουσική.
 
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ρυθμίσεις που έχουν οικονομικό κόστος, όπως οι αποζημιώσεις στους δημοτικούς συμβούλους, οι αντιμισθίες σε περισσότερους αντιδημάρχους αλλά και τα μισθολογικά των εργαζομένων ΟΤΑ, σκοντάφτουν στο υπουργείο Οικονομικών που όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τους θεσμούς δεν προχωράει τίποτε που να έχει τέτοιου είδος κόστος!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.