Δεν προχωρα ο Φορεας Διαχειρισης Φραγματων στην Περιφερεια ΑΜΘ

Αντικειμενικές αδυναμίες συμμόρφωσης με την κείμενη νομοθεσία επικαλέστηκε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος

Για απραξία κατηγόρησε τη διοίκηση ο Χριστόδουλος Τοψίδης

Το θέμα της δημιουργίας Φορέα Διαχείρισης Φραγμάτων στην Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία δεν προχωρά, απασχόλησε την Πέμπτη 25 Αυγούστου το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, με αφορμή σχετική επερώτηση της Περιφερειακής Σύνθεσης.

Ορμώμενος από τα θέματα που φαίνεται να υπήρχαν με τα τοπικά μικρά φράγματα του Έβρου κατά την διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στη Δαδιά, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης σημείωσε την ανάγκη για την παρακολούθησή τους από την περιφέρεια και την καλύτερή τους διαχείριση, θίγοντας και το ζήτημα της δημιουργίας Φορέα Διαχείρισης Φραγμάτων με ορίζοντα, σύμφωνα με την νομοθεσία, τον Οκτώβριο του 2022.

Αντικειμενικές δυσκολίες για το φορέα

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος σημείωσε, για το θέμα της Δαδιάς, πως από την πλευρά της πυροσβεστικής ουδέποτε τέθηκε κάποιο θέμα από την πυροσβεστική, τόσο στα Συντονιστικά της φωτιάς όσο και στα συντονιστικά των προηγούμενων ετών, ζήτημα για τα φράγματα, τα οποία είναι σχετικά μικρά και χρησιμοποιούνται από τα τοπικά ΤΟΕΒ για άρδευση.

Γενικότερα για τον φορέα, ο κ. Μέτιος τόνισε πως πέρα από τα μικρότερα φράγματα, υπάρχουν δύο μεγάλα, το ένα του Ιασίου που βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης, και περιέχει 10 εκ. κυβικά μέτρα νερού, και το φράγμα του Μαρμαρά που περιέχει 5-6 εκ. κυβικά μέτρα νερού (υπάρχουν και άλλα φράγματα που δεν διαχειρίζεται η ΠΑΜΘ, όπως αυτό τη Γρατινής, που ανήκει στη ΔΕΗ).

Το Φράγμα του Ιασίου έχει δηλωθεί όπως προβλέπεται από το αρμόδιο Υπουργείο, και έχει δημιουργηθεί επιτροπή διαχείρισης για αυτό, όμως η δημιουργία του φορέα Διαχείρισης, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, σκοντάφτει σε προβλήματα, μιας και ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από περίπου 5 χρόνια, απαιτεί δικαιολογητικά και προβλέψεις που πρακτικά είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και άλλες Περιφέρειες.

Το θέμα έχει απασχολήσει και την ΕΝΠΕ, ενώ η Περιφέρεια ΑΜΘ προσπαθεί αυτή την περίοδο να βρει μια λύση για τη διαχείριση των φραγμάτων που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της ΠΑΜΘ, με μελέτη μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού, με μοναδική άλλη λύση να δοθεί η διαχείριση σε ιδιώτη όπως έχει γίνει στο Φράγμα του Άρδα, με τον κ. Μέτιο όμως να τονίζει πως αυτή η λύση κοστίζει αρκετά στην Περιφέρεια και δεν είναι η επιθυμητή.

Κατηγορίες για απραξία από Τοψίδη

Η απάντηση δεν έπεισε τον κ. Τοψίδη, ο οποίος σημείωσε πως χωρίς την ύπαρξη κανονισμού και φορέα, ουσιαστικά δεν καταλογίζεται και η ευθύνη για τα φράγματα.

Μίλησε δε και για ευθύνη της Περιφέρειας που όλα αυτά τα χρόνια, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, δεν έκανε κινήσεις για να δημιουργήσει τον Φορέα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.