Δεν πειστηκε απο την απαντηση του Θ. Πλευρη για το διαγωνισμο του νεου Νοσοκομειου ο Δ. Χαριτου

«Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι όλα θα προχωρήσουν κανονικά, αντί να μετριάζουν μεγαλώνουν την ανησυχία μας για το μέλλον του νέου Νοσοκομείου»

Στη βουλή για να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις, γύρω από την ακύρωση του διαγωνισμού κατασκευής του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, των βουλευτών Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρη Χαρίτου και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, βρέθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε τον σχεδιασμό του υπουργείου για το θέμα λέγοντας πως το ελληνικό δημόσιο είναι έτοιμο να καλύψει το όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρξει σε ό,τι αφορά την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα δήλωσε πως ο διαγωνισμός για την κατασκευή των νέων νοσοκομείων ΙΣΝ είναι αποκλειστική ευθύνη του ιδρύματος, διερωτώμενος για το πώς μπορεί η πολιτεία να παρέμβει, τονίζοντας ωστόσο πως η διαδικασία θα συνεχιστεί και επαναλαμβάνοντας πως σε περίπτωση που υπάρξει χρηματοδοτικό κενό, το κράτος είναι έτοιμο να καλύψει τους πόρους, και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, καθώς στην συνέχεια της διαγωνιστικής διαδικασίας οι προσφορές που θα κατατεθούν θα είναι σε «λελογισμένα επίπεδα».

«Σε εσάς ανήκει πρωταρχικά η πολιτική ευθύνη για την υλοποίηση της σύμβασης»

Η απάντηση του υπουργού δεν ικανοποίησε τον βουλευτή Ροδόπη, που είδε προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών, από πλευράς υπουργείου. «Το γεγονός ότι το Ίδρυμα εκτελεί τον διαγωνισμό δεν σημαίνει ότι είστε άμοιροι ευθυνών. Μην προσπαθείτε να αποστασιοποιηθείτε από το ναυάγιο στον διαγωνισμό εμφανίζοντας τον ως μια ιδιωτική διαφορά ανάμεσα στο Ίδρυμα και κατασκευαστικές εταιρείες, δεν πείθετε κανέναν» τόνισε ο βουλευτής για να θυμίσει πως «εσείς εκπροσωπείτε το δημόσιο το οποίο είναι το ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη στη σύμβαση με το Ίδρυμα. Σε εσάς ανήκει πρωταρχικά η πολιτική ευθύνη για την υλοποίηση της σύμβασης. Το ίδιο και η άρση του όποιου αδιεξόδου προκύπτει και όχι  βέβαια μόνο το Ίδρυμα».

Σε άλλο σημείο ο βουλευτής ξεκαθάρισε πως «μας ενδιαφέρει πρωτίστως να κατασκευαστεί το Νέο Νοσοκομείο, γιατί πράγματι το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής αποτελεί την πιο μαύρη τρύπα του δημόσιου συστήματος υγείας και γιατί το νέο Νοσοκομείο θα αποτελέσει το μαγνήτη για την προσέλκυση νέων γιατρών, νέων επιστημόνων που φεύγουν αηδιασμένοι με όσα συμβαίνουν και από την περιοχή και από την χώρα» για να υπογραμμίσει πως «οι καθησυχαστικές δηλώσεις που επαναλάβατε και σήμερα ότι όλα θα προχωρήσουν κανονικά και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, όσο και να ωραιοποιείτε την πραγματικότητα αντί να μετριάσουν μάλλον γιγαντώνουν τις ανησυχίες για το μέλλον του νέου Νοσοκομείου».

«Έχετε συμφωνήσει με το ΙΣΝ τη λύση χρηματοδότησης από το κράτος; Ναι ή όχι;»

Μάλιστα ο κ. Χαρίτου, αφού αναγνώρισε πως οι δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση από πλευράς πολιτείας έχουν τη σημασία τους, εξέφρασε αμφιβολίες για την αξιοπιστία της διαβεβαίωσης του υπουργού ότι είναι σε συνεννόηση με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διατυπώνοντας το ερώτημα: «Έχετε συμφωνήσει με το ΙΣΝ τη λύση χρηματοδότησης από το κράτος; Ναι ή όχι;» και τούτο διότι, όπως εξήγησε, «διαφορετικά είναι όλα στον αέρα, αφού το μόνο που επίσημα έχουμε από πλευράς του ΙΣΝ είναι η διακοπή υλοποίησης της σύμβασης, όσο και αν εσείς προσπαθείτε να υποβαθμίσετε ακόμη και να αποσιωπήσετε αυτό το γεγονός από τις τοπικές κοινωνίες».

«Αν δεν μας απαντήσετε σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, όλα τα άλλα είναι μόνο λόγια» τόνισε ο βουλευτής για να προτρέψει κλείνοντας τον υπουργό να κληθεί το ΙΣΝ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων να  ενημερώσει διεξοδικά και υπεύθυνα και με βάση τα νέα δεδομένα να αναζητηθεί λύση, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και τις προδιαγραφές κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής και να αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τις ευθύνες που τους αναλογούν.  «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, με την ευθύνη της επιλογής που κάναμε κατασκευής του νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, θα συμβάλλουμε ώστε να υπάρξει λύση και αποτελεί δέσμευση μας η ολοκλήρωση στο ακέραιο της σύμβασης με το ΙΣΝ για ένα σύγχρονο υψηλών προδιαγραφών Νοσοκομείο» διαβεβαίωσε ο βουλευτής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.