Δεν ικανοποιηθηκε απο τη σταση Μετιου για το νερο σε Μαρωνεια- Ιμερο η Περιφερειακη Συνθεση

«Το θέμα λύθηκε όπως γίνεται κάθε φορά σε όλους τους Δήμους» σημείωσε ο Περιφερειάρχης

Θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση η Περιφερειακή Σύνθεση

Το θέμα με τους ελέγχους στην ποιότητα του νερού στην περιοχή της Μαρώνειας και του Ιμέρου έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης, παρόλο που οι απαντήσεις που έλαβε από τον Περιφερειάρχη, άφησαν τα μέλη της παράταξης επιφυλακτικά για το αν η Περιφέρεια έκανε όσα μπορούσε για το θέμα, τόσο στην αρχή όσο και στη συνέχεια.

Στην ερώτησή τους, ζήτησαν να ενημερωθεί το σώμα για τις ενέργειες της διοίκησης της Περιφέρειας, αν και αναγνώρισαν πως το θέμα αφορά κυρίως τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ζητώντας να εξεταστεί κάποιου είδους βοήθεια στους πληγέντες επιχειρηματίες της περιοχής, ή και τρόπους παρέμβασης της Περιφέρειας για να ενισχυθούν οι προσπάθειες του Δήμου για την επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Μέτιος σημείωσε πως η ευθύνη για την ύδρευση, και τους ελέγχους για την ποιότητα του νερού, ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους, με την περιφέρεια να εμπλέκεται μόνο κάνοντας ελέγχους μέσω της διεύθυνσης υγείας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζητήματα στην ποιότητα του νερού ύδρευσης και κολύμβησης.

Πριν από λίγο διάστημα υπήρξε ένα θέμα με ένα άλλο οικισμό στη Ροδόπη, ενώ για την επίμαχη περίπτωση, οι έλεγχοι της Διεύθυνσης έδειξαν μικρή αύξηση πάνω από τα όρια για κάποια μικροσωματίδια,

Ενημερώθηκε ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, έγιναν οι πρώτες ενέργειες καθαρισμού από το Δήμο, και ενώ στον επόμενο έλεγχο η κατάσταση είχε κάπως βελτιωθεί, το πρόβλημα επέμεινε για αυτό και πήραν την απόφαση για διακοπή της χρήσης νερού.

Ο Δήμος έκανε επιπλέον ενέργειες για το θέμα, με την Περιφέρεια να πιέζει να βγουν τα αποτελέσματα μέσα στο Σαββατοκύριακο, και να λυθεί το θέμα.

«Αυτό έγινε, όπως γίνεται κάθε φορά σε κάθε δήμο» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Συνεχίζει να παρακολουθεί το ζήτημα η Περιφερειακή Σύνθεση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνεδρίαση, η Περιφερειακή Σύνθεση σημειώνει πως απαιτεί από την Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ να εξαντλήσει το 100% των δυνατότητων της για το θέμα, και πως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το ζήτημα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το νερό “νεράκι” λένε οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι επιχειρηματίες στην περιοχή της Μαρώνειας στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και η διοίκηση της Περιφέρειας αρκείται σε τυπικούς ελέγχους, τα αποτελέσματα των οποίων δεν θεωρεί και απαραίτητο να δημοσιοποιήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η ενημέρωση για τις ενέργειες της Περιφέρειας επί του συγκεκριμένου -σοβαρότατου- θέματος ήρθε μόνο μετά από παρότρυνση της παράταξής μας, που έχει αποδείξει ότι τείνει μονίμως ευήκοον ους στα προβλήματα των πολιτών σε όλη την επικράτεια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Κατανοούμε πλήρως και γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της υδροδότησης στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σύνθετο και πολύπλοκο, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για κανέναν εμπλεκόμενο φορέα.

Αυτό που απαιτούμε από την Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι να εξαντλήσει το 100% των δυνατότητων της καθώς το νερό είναι ύψιστο αγαθό πρωτίστως και την επιβίωση και σωστή διαβίωση των πολιτών. Παράλληλα όμως, η λειψυδρία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην τοπική επιχειρηματικότητα που είναι κατά βάση εποχική-τουριστική και ακόμη και η παραμικρή καθυστέρηση στην εξομάλυνση της κατάστασης έχει σημαντικό αρνητικό αποτύπωμα.

Παραμένουμε στις επάλξεις και σε άμεση επαφή με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες στην περιοχή της Μαρώνειας καταγράφοντας όλες τις εξελίξεις επί του συγκεκριμένου προβλήματος. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη να επανέλθουμε, αλλά όπως έχει αποδείξει η έως τώρα πορεία και στάση της παράταξής μας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, θα το πράξουμε με οποιονδήποτε προσφερόμενο τρόπο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.