«Δεν γινοταν διαφορετικα» συναινει το περιφερειακο συμβουλιο της ΠΑΜ-Θ για την ΠΝΠ
Εκτάκτως συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με μοναδικό θέμα συζήτησης την ΠΝΠ με την οποία δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενημέρωσε το σώμα για τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, τόσο στις συνεδριάσεις της ΕΝΠΕ που πραγματοποιήθηκαν εκτάκτως όσο και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατ’ απαίτηση της ΕΝΠΕ με τον πρωθυπουργό το πρωί του Σαββάτου, όπου όπως έκανε γνωστό οι Περιφερειάρχες της χώρας έλαβαν τη διαβεβαίωση του ιδίου, για την προσωρινότητα των όσων προβλέπει η ΠΝΠ για τις Περιφέρειες, αλλά και την εξαίρεσή τους από την λίστα των 1.500 φορέων στους οποίους αυτή αφορά όταν οι καιροί το επιτρέψουν.
Γιώργος Παυλίδης «Τη στιγμή που δοκιμάζεται η χώρα, δεν μπορούμε να είμαστε έξω από την ευθύνη της διάσωσης»
Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στα σημεία εκείνα τα οποία υπογραμμίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν από το σύνολο των Περιφερειαρχών ενώ στάθηκε και στα όσα ο ίδιος επεσήμανε όσον αφορά στους ανταποδοτικούς πόρους της ΠΑΜ-Θ, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση του κυρίως αιτήματος των Περιφερειαρχών που αφορά στην πλήρη επαναφορά της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλεια των Περιφερειών και για τον μεταβατικό και προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου.
Ο Περιφερειάρχης περιέγραψε την απόφαση της κυβέρνησης ως ένα «πλήγμα» το οποίο δέχτηκε η τοπική αυτοδιοίκηση, απαριθμώντας τις επιλογές που υπήρχαν. «Δεχτήκαμε ένα πλήγμα και βρεθήκαμε σε μία δύσκολη και συγκρουσιακή κατάσταση, έχοντας τρεις επιλογές. Η πρώτη εξ αυτών ήταν να απορρίψουμε τα πάντα και να πούμε δεν δίνουμε τίποτα, κάτι που θα ήταν ατελέσφορο, η δεύτερη επιλογή ήταν να το αποδεχτούμε, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις συναδέλφων, χωρίς κανέναν όρο και η τρίτη ήταν να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε το μείζον, δηλαδή την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης αλλά και τον προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για την προσωρινότητα του μέτρου και βάσει της λογικής ότι «τη στιγμή που δοκιμάζεται η χώρα, δεν μπορούμε να είμαστε έξω από την ευθύνη της διάσωσης» αποφασίστηκε να γίνει δεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού.
«Θέλαμε ταυτόχρονα να παραμείνουμε στο σημερινό status» επεσήμανε ο ίδιος «αλλά από την άλλη πλευρά έμπαινε και το δίλημμα ότι, αν κάτι στράβωνε για τη χώρα, θα μας έδειχναν όλους ως συνυπεύθυνους για ένα πιστωτικό γεγονός». «Οι δυσκολίες που υπήρχαν ήταν ακραίες» συνέχισε και έδωσε τη διαβεβαίωσή του πως θα εξαντλήσει κάθε όριο και περιθώριο για τη σωστή και άρτια λειτουργία της Περιφέρειας.
Φώτης Καραλίδης «Αν πραγματικά με τη μεταφορά αυτή επιλύεται το πρόβλημα της ανταπόκρισης των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, θα ήταν αυτοκτονία των αυτοδιοικητικών θεσμών να μη συμμετέχουν»
«Κάθε πράξη διακυβέρνησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είτε αφορά στην αυτοδιοίκηση είτε στο σύνολο των δημοκρατικών θεσμών, είτε του παρελθόντος είτε του παρόντος είναι καταδικαστέα» υπογράμμισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας»κ. Φώτης Καραλίδης υπογραμμίζοντας το πλήγμα που δέχεται μέσω της συγκεκριμένης ΠΝΠ η αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ωστόσο όπως ανάφερε «όταν μία τέτοια επιλογή ΠΝΠ καταγράφεται ως αναγκαία πράξη ώστε η χώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις, ώστε να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, είναι γεγονός ότι κάθε θεσμός της γενικότερης κυβέρνησης θα πρέπει να έχει τη συνδρομή και τη συμμετοχή του, διότι αν πραγματικά επιλύεται το πρόβλημα της ανταπόκρισης των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, θα ήταν αυτοκτονία των αυτοδιοικητικών θεσμών να μη συμμετέχουν. Επομένως υπό αυτή τη έννοια η παραχώρηση των διαθεσίμων για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας κινείται στη σωστή κατεύθυνση».
Ο ίδιος υπογράμμισε μάλιστα πως «αν η χώρα οδηγηθεί σε πιστωτικό γεγονός, είτε υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα είτε όχι, τότε δεν μπορεί να καυχιέται κανένας ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις όποιες υποχρεώσεις, επομένως η πορεία της αυτοδιοίκησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της χώρας και δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση αυτή να μείνει εκτός αυτής της προσπάθειας».
«Ο χρόνος της δέσμευσης των χρημάτων νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό σημείο που θα δώσει την ευκαιρία και στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και στη χώρα, μέσα από την διαπραγμάτευση να υπάρξει προγραμματισμός» τόνισε ο ίδιος για να υπογραμμίσει στη συνέχεια πως το ζήτημα της ανησυχίας για την επιχειρησιακή και οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών τίθεται αν η δέσμευση των διαθεσίμων αποτελεί ευρωπαϊκή εντολή, επισημαίνοντας πως αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, τότε δεν συντρέχουν λόγοι επιφυλάξεων.
Ο κ.Καραλίδης ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε πως οι Περιφέρειες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας πως «έτσι θα πρέπει να είναι οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί σε όποια υποχρέωση», εφιστώντας όμως την προσοχή στο σωστό προγραμματισμό για την έγκαιρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων των έργων και κοινωνικών επιδομάτων έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχει κάλυψη των συνεργασιών της περιφέρειας σε μακροπρόθεσμο χρόνο για να αποφευχθεί η όποια μελλοντική αντίδραση, για να λάβει τη διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη πως υπάρχει η σχετική μέριμνα από την πλευρά της διοίκησης.
Κώστας Μορφίδης «Όλοι αγαπάμε την αυτοδιοίκηση αλλά πάνω απ΄όλα βάζουμε την πατρίδα»
Ο κ. Κώστας Μορφίδης επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση ΑΜ-Θ, εξέφρασε με τη σειρά του την αντίθεσή του στο τρόπο τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της αυτοδιοίκησης, για να αποφευχθούν, όπως τόνισε, και οι αντιδράσεις και οι υπερβολές που υπήρξαν από εκπροσώπους της , υπογραμμίζοντας παράλληλα την πλήρη αντίθεσή του στην νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. « Η ΕΝΠΕ στάθηκε στο ύψος της περίστασης» τόνισε και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «όλοι αγαπάμε την αυτοδιοίκηση αλλά πάνω απ΄όλα βάζουμε την πατρίδα και στις κρίσιμες γι’αυτήν περιστάσεις θα πρέπει να συμβάλλουμε με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε».
Ο κ.Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης από την πλευρά των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στα παραδείγματα χρήσης ΠΝΠ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση της νέας κυβέρνησης αφορούσε σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπογραμμίζοντας τον προσωρινό της χαρακτήρα. «Δεν μας άρεσε ο τρόπος αλλά, όταν δόθηκαν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό» ανέφερε και υποστήριξε πως το δίλημμα ήταν «ή θα καταρρεύσουμε όλοι μαζί ή θα σωθούμε όλοι μαζί» τονίζοντας τέλος πως δοθείσης της ευκαιρίας «πρέπει να αποδείξουμε οι Έλληνες ότι δεν φοβόμαστε κανέναν όταν είμαστε ενωμένοι και δυνατοί».
Βασίλης Τραϊφόρος «Όποιος λέει να ρίξουμε τη χώρα στα βράχια δεν ποιεί σωστά»
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικό ζήτημα, υποστήριξε ο κ.Βασίλης Τραϊφόρος της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία», κάνοντας ειδική μνεία στην υφιστάμενη δύσκολη κατάσταση της χώρας, όπου, όπως είπε, «η αγορά έχει στερέψει, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους, γιατί δεν έχουν» τονίζοντας πως « όποιος λέει να ρίξουμε τη χώρα στα βράχια δεν ποιεί σωστά». Ο κ.Τραϊφόρος εξέφρασε επίσης την διαφωνία του ιδίου αλλά και των υπολοίπων μελών της παράταξης με την ΠΝΠ αλλά όπως είπε «έχει η ζωή γυρίσματα και ό,τι κατηγορείς σου έρχεται καπάκι» τονίζοντας πως «οι Περιφέρειες έπραξαν σωστά και ενισχύουν τον αγώνα της κυβέρνησης , παρά τα λάθη που έχει κάνει» τα οποία, όπως είπε, είναι πολλά και έκλεισε επισημαίνοντας πως «η χώρα πρέπει να μείνει όρθια, εντός της Ε.Ε. και του ευρώ,γ ιατί εκτός του πεδίου τούτου θα έχουμε πεθάνει».
Κατερίνα Γεροστεργίου «Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει η ΤτΕ καθώς στο παρελθόν δεν έχει δώσει καλά δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά την προστασία των πολιτών»
«Στο πλαίσιο της υφιστάμενης κατάστασης ήταν αναμενόμενο να οδηγηθούμε και στην απόφαση αυτή της κυβέρνησης» υποστήριξε η κ. Κατερίνα Γεροστεργίου εντοπίζοντας την διαφωνία της στον τρόπο με τον οποίο αυτή υλοποιήθηκε, με την ΠΝΠ, με τις οποίες ΠΝΠ, όπως επεσήμανε, «είδαμε στο παρελθόν να γίνονται σημεία και τέρατα».
Η ίδια εξέφρασε και τις επιφυλάξεις της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των διαθεσίμων από πλευράς της ΤτΕ, τονίζοντας πως στο παρελθόν δεν έχει δώσει καλά δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά την προστασία των πολιτών και υπογράμμισε την ανάγκη διαφύλαξης της προσωρινότητας του μέτρου, τονίζοντας πως το ζήτημα είναι «να παραμείνουμε όρθιοι ως Ελλάδα και οι περιφέρειες να ακολουθήσουν μία άλλη κατεύθυνση βασικός άξονας της οποίας θα είναι η μείωση των δαπανών».
Χρήστος Τρέλλης «Η συγκυβέρνηση με αυτή την πράξη βάζει χέρι σε χρήματα που αντί να διατίθενται για την ανακούφιση του λαού, χρησιμοποιούνται για την ικανοποίηση των αναγκών των δανειστών»
Τη θέση του σε σχέση με τις υπόλοιπες παρατάξεις διαφοροποίησε ο κ.Χρήστος Τρέλλης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο οποίος μιλώντας εκ μέρους του συνόλου της παράταξής του καταδίκασε την ΠΝΠ, τονίζοντας πως «η συγκυβέρνηση με αυτή την πράξη βάζει χέρι σε χρήματα που, αντί να διατίθενται για την ανακούφιση του λαού, τα χρησιμοποιεί για την ικανοποίηση των αναγκών των δανειστών» καθώς, όπως υποστήριξε, πρόκειται για εντολή της Τρόικας «για να αποπληρωθεί ένα χρέος που δεν έχει δημιουργήσει ο λαός, αλλά οι πολιτικοί και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι».
Ο κ. Τρέλλης κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση πως ακολουθεί την «αντιλαϊκή» πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπενθυμίζοντας σε όσους «κράζουν», όπως είπε, την εν λόγω ΠΝΠ, πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ ψήφισαν περισσότερες από 25 ΠΝΠ που οδήγησαν σε περικοπές συντάξεων, μισθών κτλ. για να ικανοποιηθούν, όπως ανέφερε, «αποκλειστικά και μόνο οι απαιτήσεις των δανειστών».
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρθηκε και στη ρύθμιση των 100 δόσεων τονίζοντας πως μένουν «στο απυρόβλητο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, στους οποίους χαρίζονται εκατομμύρια, ακόμα και από εμπόριο ναρκωτικών, από λαθρεμπόριο και λαθρεμπόριο καυσίμων».
«Γι’ αυτό είναι προκλητικό να λέγεται ότι η ΠΝΠ είναι πατριωτικό καθήκον» είπε, για να καταλήξει πως στην ουσία πρόκειται «για μία πράξη πέρα για πέρα αντιλαϊκή σε βάρος του λαού και της χώρας μας» καλώντας το Περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ «να μην επιτρέψει τη ληστεία των ταμειακών διαθέσιμων».
Γιώργος Παυλίδης «Σε καμιά περίπτωση δεν θα ανεχτώ τη συναίνεση να την εκλάβουμε ως αδυναμία»
Μετά το τέλος των τοποθετήσεων των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων αρκετοί ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν επί της απόφασης αυτής της κυβέρνησης ασκώντας σκληρή κριτική σε αυτή. Τελευταίος τον λόγο έλαβε και πάλι ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ.Γιώργος Παυλίδης ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα όσα ακούστηκαν κατά τη συνεδρίαση λέγοντας χαρακτηριστικά «αισθάνθηκα έντονα ότι δεν είμαστε αυτοδιοίκηση».
«Άκουσα κάποιους να πλειοδοτούν για την κυβέρνηση, να λένε ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση. Την πατρίδα μας στηρίζουμε» ανέφερε και συνέχισε «όπως λέει ο σοφός λαός μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες. Θέλω να γίνει σαφές ότι είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε, όμως είμαστε αυτοδιοικητικοί. Διακρίνω συμπεριφορές που δείχνουν μια έλλειψη σεβασμού απέναντι στην αυτοδιοίκηση. Μην ξεχνά κανείς, από καμία κατεύθυνση ότι είμαστε εδώ εκλεγμένοι, θα εξυπηρετήσουμε τις κοινωνίες, θα ανεχθούμε, θα υπερασπιστούμε τις κοινωνίες, αλλά όλα έχουν πράσινες, κίτρινες και κόκκινες γραμμές. Αυτός ο σεβασμός είναι απαιτητός από παντού και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών, θα το κάνουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο. Εκεί που είναι να συμβιβαστούμε, γιατί το απαιτούν οι περιστάσεις για την πατρίδα, θα το κάνουμε, σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα ανεχτώ τη συναίνεση να την εκλάβουμε ως αδυναμία, ούτε ρητορική, ούτε πολιτική αδυναμία, ούτε ως φοβία».
«Σαν λαός είμαστε περήφανος, που υποστηρίζει τις θέσεις του» είπε κλείνοντας ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν είναι αυτονόητο ότι θα ήταν προσωρινό το μέτρο και όποιος το λέει είναι δική του υπόθεση».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.