Δεν εχει γινει βιωμα ακομα η ανακυκλωση στην Κομοτηνη

Στην αδυναμία προμήθειας αποδίδει η Δημοτική αρχή την έλλειψη μπλε κάδων

Θα δώσουν λύση οι 10 γωνιές ανακύκλωσης που θα δημιουργηθούν στην Κομοτηνή;

Το θέμα της ανακύκλωσης, ή μάλλον η έλλειψη αυτής, στο Δήμο Κομοτηνής συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, με την δημοτική αρχή να υπεραμύνεται των δράσεων της μέχρι σήμερα, απέναντι στην κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης.

Όλα ξεκίνησαν από την διαπίστωση, εκ μέρους του επικεφαλής της Σύμπραξης Προοπτικής κ. Αντώνη Γραβάνη, ότι η ανακύκλωση δεν αποτελεί πρωταρχικό στόχο της διοίκησης, που επιδεικνύει χρόνια αδυναμία στο θέμα.

Παρατήρησε δε υστέρηση σε εκδηλώσεις για την ανάδειξη της σημασίας της ανακύκλωσης, που είχε υποσχεθεί η Δημοτική Αρχή, όμως βλέπουν ταυτόχρονα έλλειψη μπλε κάδων, και καθυστερήσεις στη συλλογή ανακυκλώσιμων.

Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι κάδος ανακύκλωσης στο Ροδίτη ήταν γεμάτος για 1,5 χρόνο, και όταν μετά τις επανειλημμένες οχλήσεις ήρθε η αρμόδια υπηρεσία, απομάκρυνε μαζί με τα ανακυκλώσιμα και τον κάδο. Κάτι παρόμοιο έγινε με την «καμπάνα» για την ανακύκλωση χαρτιού έξω από τα Δικαστήρια Κομοτηνής, ενώ μετέφερε και παράπονο σχολείου ότι συγκέντρωσαν υλικό για ανακύκλωση στο πλαίσιο του μαραθώνιου που διενεργεί ο Δήμος Κομοτηνής και το δωμάτιο που συγκεντρώθηκαν μένει γεμάτο γιατί δεν τα παίρνει η υπηρεσία.

Πρόβλημα με την προμήθεια των μπλε κάδων

Απαντώντας ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης, όσο αφορά τον αριθμό των μπλε κάδων, σημείωσε πως η Κομοτηνή ήταν από τους πρώτους δήμους που ξεκίνησαν την ανακύκλωση, και συνεχίζει να πρωτοπορεί, όπως έκαναν με τους καφέ κάδους.

Όμως η ανακύκλωση δεν ήταν ένας τομέας που ανήκε στο Δήμο, αλλά αποτελούσε συνεργασία του Υπουργείου με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, μέσω των οποίων δόθηκαν οι μπλε κάδοι, και η προμήθειά τους γινόταν από αυτούς. Πλέον δεν δίνονται μπλε κάδοι, ούτε επιτρέπεται στους Δήμους να πάρουν νέους, ένα πρόβλημα οριζόντιο σε όλη τη χώρα, και γίνονται προσπάθειες προμήθειας στην περιοχή μας μέσω της ΔΙΑΑΜΑΘ.

Όσο για την ενημέρωση, τόνισε πως το σημαντικότερο είναι αυτό που γίνεται στα σχολεία της περιοχής με τον Σχολικό Μαραθώνιο, που μαθαίνει τα παιδιά, και αυριανούς πολίτες, να ανακυκλώνουν στην πηγή.

Έλλειψη νοοτροπίας για την ανακύκλωση

«Η ανακύκλωση είναι κυρίως παιδεία» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Ισμαήλ Λεβέντ, που τόνισε πως τα συνεργεία αποκομιδής έχουν πολύ συχνά πρόβλημα με τους κάδους ανακύκλωσης, που πολλές φορές είναι γεμάτοι με μη ανακυκλώσιμα υλικά.

Σε σημεία μάλιστα που αυτό γίνεται συστηματικά, καθιστώντας τους ουσιαστικά άχρηστους, απομακρύνονται οι μπλε κάδοι και μεταφέρονται αλλού, μιας και οι ανάγκες για αυτούς είναι μεγάλη.

Όσο για το σχολείο, ο κ. Λεβέντ τόνισε πως πρόκειται για παλιά βιβλία στο σχολείο, που δεν είναι ανακυκλώσιμα υλικά για το διαγωνισμό, που πρέπει να φέρουν τα παιδιά από το σπίτι, για αυτό και ακόμα δεν έχουν συλλεγεί, με το σχολείο να επιμένει, σύμφωνα με τον ίδιο, να τα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα.

Όσο για την «καμπάνα» στα δικαστήρια, τον απομάκρυναν, και φαίνεται πως επειδή δεν υπήρξε αίτημα δεν τον επανέφεραν. Σημείωσε πάντως πως πολλές φορές έχουν απομακρύνει, σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες των Δικαστηρίων, έγγραφα προς ανακύκλωση.

Όσο για το μέλλον, ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου υπενθύμισε στο σώμα πως αναμένεται έργο με το οποίο θα κατασκευαστούν γωνιές ανακύκλωσης σε 10 σημεία της πόλης, ενώ ήδη υπάρχουν σημεία ανακύκλωσης σε 30 σχολεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.