Δεν αποδεχονται οι Δημαρχοι της ΑΜΘ το τελος ταφης

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το προσχέδιο τιμολόγησης της ΔΙΑΑΜΑΘ, που απειλεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα δημοτικά τέλη

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο τιμολόγησης της ΔΙΑΑΜΑΘ για το 2023 στους Δήμους της Ροδόπης, το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά το τέλος ταφής που επιβάλλεται για τα υπολείμματα, και το οποίο αναμένεται να επιβαρύνει με πάνω από 6% τους δημότες.

Να θυμίσουμε πως τα τέλη απορριμμάτων, όπως προκύπτουν από τη διαχείριση τόσο στους Δήμους στο θέμα της αποκομιδής, όσο και της ΔΙΑΑΜΑΘ στην επεξεργασία, είναι ανταποδοτικά, δηλαδή μετακυλίονται στους πολίτες.

Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 38 του Ν. 4819/21, το τέλος ταφής υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Το τέλος ταφής για το έτος 2022 ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026, το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Σημαντική επιβάρυνση για τους δημότες

Αυτή η επιβάρυνση δημιουργεί πολλά προβλήματα για τους δήμους, με τους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ να αντιδρούν στην επιβολή του, μιας και θα σημάνει τελική επιβάρυνση γύρω στο 6% στους δημότες, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που απειλεί με επιπλέον επιβαρύνσεις λόγω του κόστους του ρεύματος.

Ήδη ο Δήμος Ορεστιάδας έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά στο προσχέδιο τιμολόγησης, ενώ και άλλοι δήμοι έχουν ακολουθήσει την τακτική του, ή κάποια παρεμφερή: ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών αποδέχτηκε το σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται το αναλογούν τέλος ταφής.

Η επιβάρυνση αυτή απασχόλησε και τους δημάρχους- μέλη του ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, όπου συζητήθηκε το συγκεκριμένο προσχέδιο.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κομοτηνής και μέλος του ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιάννη Γκαράνη, τα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν να μην εγκρίνουν, αν έρθει προς ψήφιση, το σχέδιο με την επιβάρυνση του τέλους ταφής.

Παράλληλα θα διερευνήσουν τη δυνατότητα λύσης από την Κυβέρνηση, μέσω της ΚΕΔΕ, η οποία ήδη έχει ζητήσει αναβολή της επιβολής του τέλους ταφής τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2023, τονίζοντας ότι «με κύρια ευθύνη της κεντρικής διοίκησης» δεν υφίστανται σήμερα τα αναγκαία έργα, που θα ενισχύσουν την ανακύκλωση και θα εκτρέπουν απορρίμματα από τις χωματερές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.