Δευτερος τερματικος LNG στην Αλεξανδρουπολη

«Οι προϋποθέσεις του κανόνα ενεργειακής ασφάλειας ευνοούν αυτήν την στιγμή γεωπολιτικά και στρατηγικά την περιοχή της ΠΑΜ-Θ» τονίζει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ως επιβεβαίωση του σχεδιασμού που είχε ήδη περιγράψει από το 2005 και μετά και βασίζεται πάνω στους κανόνες διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας έκρινε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατασκευή δεύτερου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σε συνέχεια και της πρόσφατης συνέντευξής του σε σχέση με την «εναλλακτική» πρόταση που κατέθεσε ως προς την ενεργειακή «οχύρωση» της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης με «φόντο» την Ουκρανική κρίση τότε, σήμερα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο βουλευτής Ροδόπης εξήγησε ότι και οι τρεις προϋποθέσεις του κανόνα ενεργειακής ασφάλειας ευνοούν αυτήν την στιγμή γεωπολιτικά και στρατηγικά την περιοχή της ΠΑΜ-Θ.

«Ο κανόνας ενεργειακής ασφάλειας προϋποθέτει τρία πράγματα: πρώτον, να χρησιμοποιεί ένα κράτος ή μια αγορά διαφορετικές μορφές ενέργειας, δηλαδή όχι μόνο αέριο, πετρέλαιο, αλλά και ηλιακή ενέργεια και αιολική ενέργεια και γεωθερμία ,κ.α η δεύτερη προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιεί διαφορετικές πηγές ενέργειας, δηλαδή να αγοράζει ενέργεια από διαφορετικά κράτη, για να μην έχει μονοπωλιακές εξαρτήσεις από ένα μόνο κράτος και ο τρίτος κανόνας είναι οι εναλλακτικοί δρόμοι ενέργειας» ανέφερε ο ίδιος εξηγώντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ετοιμότητα και δυνατότητα να απορροφά ενέργεια και από αλλού για να καλύψει το κενό που δημιουργείται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ροή του ρωσικού αερίου δεν έχει σταματήσει ωστόσο «αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς κι αν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την έκρηξη των τιμών της ενέργειας, να φροντίζουμε  εγκαίρως» ανέφερε ο ίδιος υπενθυμίζοντας πως ήδη από την θητεία του ως αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών είχε προτείνει τη διεύρυνση της δυνατότητας της πλωτής εξέδρας στην Αλεξανδρούπολη, με την δημιουργία αντίστοιχης της Ρεβυθούσας αποθηκευτικής δομής επίσης στην περιοχή, γεγονός που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός προτάσσοντας ως προτεραιότητα την επένδυση στη Θράκη.

Η «ταυτότητα» του νέου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

Να υπενθυμίσουμε πως σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού η Gastrade, με μετόχους την κ. Ελμίνα Κοπελούζου, την Gaslog Cyprus Investments Ltd, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartransgaz και τον ΔΕΣΦΑ και συμμετοχή 20% ο καθένας, κατέθεσαν στη ΡΑΕ αίτηση για τη χορήγηση νέας άδειας ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ).

Το νέο έργο, ΑΣΦΑ Θράκης, θα αποτελείται από μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) και θα αναπτυχθεί στο Θρακικό πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή. Το έργο, όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, «θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ολόκληρη την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα μειώσει δραστικά οποιονδήποτε κίνδυνο διακοπής τροφοδοσίας».

Οι ενεργειακές αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις σημαντικών λιμανιών όπως αυτά του Βόλου, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, καθώς και η ολοκλήρωση του ΤΑΡ και η κατασκευή του IGB στην περιοχή, δίνουν την δυνατότητα σύμφωνα με τον κ.Στυλιανίδης στην περιοχή μας να γίνει πύλη εισόδου εναλλακτικής ενέργειας από διαφορετικές πηγές και από διαφορετικούς δρόμους, προς την ευρωπαϊκή αγορά. «Αυτό την καθιστά και επενδυτικό προορισμό, διότι τέτοιου είδους εργασίες απαιτούν τη δημιουργία πολλών θέσεων και μάλιστα σε εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, που θα μπορεί να υπηρετεί αυτού του είδους τις ανάγκες» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.