Δευτερο γυρο στις περιφερειακες εκλογες βλεπει δημοσκοπηση στην ΠΑΜΘ

Ανεργία, μεταναστευτικό και ακρίβεια ανησυχούν τους πολίτες της περιφέρειας

Υψηλό το ποσοστό αυτών που δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν τον νυν Περιφερειάρχη Χ. Μέτιο

Σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων της ΑΜΘ δεν θα ψήφιζε τον νυν Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο στις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας η εταιρεία GOOD Affairs για λογαριασμό του airetos.gr, και δημοσιεύτηκε από την ενημερωτική ιστοσελίδα.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 14 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου του 2022 και συμμετείχαν 6.848 άτομα από όλη την Ελλάδα, και παρόλο που περίπου ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, είναι δύσκολο εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα, φαίνεται το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Αρνητικές κρίσεις για Χρ. Μέτιο

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τον κ. Μέτιο, που στις εκλογές του πρώτου γύρου το 2019 είχε λάβει 34,39%, απάντησαν πως θα τον ψήφιζαν το 31,6%, ενώ δεν θα τον ψήφιζαν το 46,9%.

Στο ερώτημα που αφορά στην ικανοποίηση από το έργο του νυν Περιφερειάρχη, ο κ. Μέτιος έχει ακόμα χαμηλότερα ποσοστά, με μόλις 26,9% να κρίνει την θητεία του θετικά, και 38,4% να κρίνει τη θητεία αρνητικά. Το 32,8% απάντησε πως κρίνει τη θητεία αδιάφορη.

Περισσότερους πόρους για την Περιφέρεια

Σε όλες τις περιφέρειες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει περισσοτέρους πόρους, συγκεκριμένο αριθμό θητειών, ένα μέρος της φορολογίας να πηγαίνει απευθείας στην Περιφέρεια και ο περιφερειάρχης να μην εκφράζει αυστηρά τον κομματικό του φορέα.

Έτσι στην ΑΜΘ το 84,4% πιστεύει σε όριο θητειών για τους Περιφερειάρχες, το 83,5% θεωρεί πως θα πρέπει να αναζητούνται ευρύτερες συγκλίσεις και να μην αντιπροσωπεύει ο Περιφερειάρχης τον κομματικό του φορέα, ενώ το 65,6% θεωρεί πως μέρος της φορολογίας πρέπει να οδηγείται απευθείας στην περιφέρεια, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα ο θεσμός της αποκέντρωσης. Άλλωστε 66,1% θεωρεί πως οι πόροι της περιφέρειας δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

Ανησυχία για ανεργία και μεταναστευτικό

Όσο για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Περιφέρειας, το κυριότερο είναι η ανεργία, ενώ ακολουθούν το μεταναστευτικό και η ακρίβεια.

Έτσι πάνω από ένας στους τρεις, το 37,4%, θεωρεί κυριότερο πρόβλημα την ανεργία, το 24,4% το μεταναστευτικό, και 17,8% την ακρίβεια.

Από εκεί και πέρα πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά για την ρύπανση και την καθαριότητα (4,7%), υγεία (4,5%), συνθήκες εργασίας (3,1%), φυσικές καταστροφές (2,6%) και εγκληματικότητα (0,5%).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.