Δευτερη Κυριακη για τους Δημους Δραμας, Καβαλας Ξανθης και Αλεξανδρουπολης

Πώς εξελίχθηκαν οι εκλογές στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ

Στην δεύτερη Κυριακή περνούν όλοι οι μητροπολιτικοί Δήμοι της Περιφέρειας ΑΜΘ πλην της Κομοτηνής, μιας και σε κανέναν από αυτούς δεν κατάφερε κάποια παράταξη να ξεπεράσει το 43%, που θα τους έδινε την νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Μάλιστα στους περισσότερους από αυτούς τα ποσοστά δείχνουν μια αρκετά ανταγωνιστική δεύτερη Κυριακή, με τους επικεφαλής να σπεύδουν για να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους για να κόψουν πρώτοι το νήμα.

Αντίθετα στους περισσότερους μικρότερους Δήμους, τα πράγματα αποφασίστηκαν από την πρώτη Κυριακή, παρόλο που υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Πολύ κοντά όλες οι παρατάξεις στο Δήμο Δράμας

Ο Δήμος Δράμας είναι ο μόνος από τους μητροπολιτικούς Δήμους που σίγουρα θα έχει νέα διοίκηση από την επόμενη Κυριακή, μιας και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, με την παράταξη «Επανεκκίνηση για τη Δράμα», μπήκε σφήνα ανάμεσα στους δύο παλιούς μονομάχους, Κυριάκο Χαρακίδη και Χριστόδουλο Μαμσάκο, που από το 2010 κονταροχτυπιούνται για την ηγεσία του Δήμου, με τον πρώτο να εκλέγεται το 2010, και τον δεύτερο να εκλέγεται το 2014 και το 2019.

Όμως ο κ. Παπαδόπουλος κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση με ποσοστό 31,58%, με δεύτερο τον κ. Χαρακίδη και την παράταξη Πόλη και Ζωή με ποσοστό 24,9%, και αφήνοντας εκτός «νυμφώνος» τον νυν Δήμαρχο και την παράταξή του «Ενώνουμε τη Δράμα» με ποσοστό 20,86%.

Με την παράταξη της Παρθένας Κιόρτεβε «ΠΡΟΤΖΕΚΤ για τη Δράμα» να λαμβάνει 18,64%, και άλλες δύο παρατάξεις με πολύ μικρά ποσοστά, οι συμμαχίες του δεύτερου γύρου θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Στους υπόλοιπους Δήμους της ΠΕ Δράμας, οι εκλογές τελείωσαν από την πρώτη Κυριακή, με νέο Δήμαρχο Δοξάτου τον Γεώργιο Βογιατζή, νέο Δήμαρχο Κάτω Νευροκοπίου τον Ελευθέριο Ταμπουρίδη, ενώ επανεκλέχτηκαν ο Αναστάσιος Καγιάογλου στο Δήμο Παρανεστίου και ο Θεόδωρος Αθανασιάδης στο Δήμο Προσοτσάνης.

Προβάδισμα Μουριάδη στην Καβάλα

Στο Δήμο Καβάλας τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρα, με τον νυν Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Μουριάδη με την παράταξη «Σύγχρονος Δήμος» να έχει σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με τους αντιπάλους του, με ποσοστό 38,69%.

Αντίπαλός του τη Δεύτερη Κυριακή θα είναι ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος, με την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Ο τόπος της ζωής μας» που όμως έχει σημαντική απόσταση να διανύσει, λαμβάνοντας ποσοστό 24,45%.

Στο Δήμο Καβάλας όμως υπήρξε μια πολυδιάσπαση παρατάξεων, με την παράταξη του Χαράλαμπου Χρυσανίδη «Έργο τώρα» να λαμβάνει 14,67%, του Ιωάννη Εριφυλλίδη «Η Καβάλα Μπροστά» 12,4%, και άλλες δύο να λαμβάνουν μονοψήφια νούμερα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να υπάρξει μια συμμαχία για να ανατρέψει σημαντικά τα δεδομένα.

Στους υπόλοιπους Δήμους τα πράγματα τέλειωσαν από την πρώτη Κυριακή, με τον Σάββα Μιχαηλίδη να επανεκλέγεται στο Δήμο Νέστου, τον Φίλλιπο Αναστασιάδη να επανεκλέγεται στο Δήμο Παγγαίου, και τον Ελευθέριο Κυριακίδη να επανεκλέγεται στο Δήμο Θάσου.

Τσέπελης και Κοντός στο δεύτερο γύρο στην Ξάνθη

Στο Δήμο Ξάνθης, προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο έχει ο νυν Δήμαρχος κ. Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος με την παράταξη «Δύναμη για το αύριο» έλαβε το 37,57% των ψήφων. Αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο θα είναι ο Στράτος Κοντός, με την παράταξη «Η Ξάνθη αλλιώς», που έλαβε το 28,85% των ψήφων.

Κλειδί για την δεύτερη Κυριακή θα είναι η στάση του Σάββα Μελισσόπουλου, που με την παράταξη «Μπροστά» έχασε για λίγο τη δεύτερη θέση, με 25,16%, και εν μέρει και του πρώην Δημάρχου Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου του οποίου η παράταξη «Δήμος Πρότυπο» έλαβε 5,41%. Οι δύο άντρες είχαν εκφράσει επανειλημμένα την προηγούμενη θητεία την αντιπάθειά τους προς το πρόσωπο του κ. Τσέπελη, αντιμαχόμενοί τον εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, και η στάση τους μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Στους υπόλοιπους Δήμους της Ξάνθης, προειλημμένη ήταν η επανεκλογή του Θωμά Μίχογλου στον Δήμο Τοπείρου, μιας και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ενώ επανεκλέχτηκε και ο Γιώργος Τσιτιρίδης στο Δήμο Αβδήρων.

Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί ο Δήμος Μύκης, μεταξύ του Αχμέτ Κιούρτ, που έχει ίσως την καλύτερη ονομασία συνδυασμού στην Περιφέρεια «Μέγα Ένωση Αδερφικό Κίνημα» και του νυν δημάρχου Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν με την «Κοινωνική Ενότητα και Ανάπτυξη».

Ο Σταύρος Σταυράκογλου ο δεξιός διεκδικητής του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Περίπου χίλιοι ψήφοι χωρίζουν τον νυν Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννη Ζαμπούκη και τον αντίπαλό του στην δεύτερη Κυριακή, κ. Σταύρο Σταυράκογλου, μια απόσταση η οποία μπορεί να καλυφθεί, αν μάλιστα σκεφτεί κανείς πως από τους τρεις συνδυασμούς που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο, οι δύο ηγούνται από στελέχη που προέρχονται από την ΝΔ, όπως και ο κ. Σταυράκογλου.

Συγκεκριμένα ο συνδυασμός του νυν δημάρχου «Δήμος για όλους, πρώτα εσύ» έλαβε το 32,44% των ψήφων, και ο συνδυασμός του κ. Σταυράκογλου έλαβε το 28,96%.

Ακολουθεί η παράταξη Πόλη και Πολίτες με 18,67%, της οποίας ηγείται ο πρώην Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος δεν έχει κρύψει την σφοδρή αντιπάθειά του προς τον νυν Δήμαρχο σε όλη την προηγούμενη θητεία του, ενώ τέταρτος, με  12,18% ήρθε ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος έχει δείξει στο παρελθόν πως είναι ανοιχτός σε ενδοκομματικές συνεννοήσεις.

Στον υπόλοιπο Έβρο, ο κ. Αθανάσιος Βίτσας επανέρχεται μετά από μια τετραετία στο Δήμο Σαμοθράκης, και ο κ. Παναγιώτης Καλακίκος επανεκλέγεται στο Δήμο Σουφλίου.

Τα αποτελέσματα του πρωτοδικείου μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε για τον Δήμο Διδυμοτείχου, μιας και η διαφορά μεταξύ του πρώτου στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Χρήστου Τοκαμάνη και του νυν δημάρχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου είναι 5 ψήφοι, που σημαίνει πως οτιδήποτε είναι δυνατό.

Τέλος στο Δήμο Ορεστιάδας το αποτέλεσμα θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, μεταξύ του νυν δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη που έλαβε 37,46% και του Αδαμάντιου Παπαδόπουλου που έλαβε 36,24%, με τις τρεις μικρότερες παρατάξεις που έλαβαν υψηλά μονοψήφια ποσοστά, να παίζουν τον ρόλο ρυθμιστή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.