Δ. Κουτσουμπας: «Οι μειονοτητες δεν πρεπει να εργαλειοποιουνται για αλλα συμφεροντα»

«Δεν μπορεί να δημιουργείται, “εμπόλεμη κατάσταση” γύρω από τέτοια ζητήματα»

Στο θέμα της Ροδόπης τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του παρουσίας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς για τη σφοδρή αντιπαράθεση που γίνεται για τις μειονοτικές υποψηφιότητες στη Ροδόπη ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για μεγάλο αποπροσανατολισμό αναφέροντας: «Έχει ανέβει πολύ ψηλά στη δημοσιότητα το θέμα, πιστεύω χωρίς να χρειάζεται. Δεν υπήρχε λόγος και μόνο για το γεγονός ότι πάντα είναι γνωστό τοις πάσι σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στους κατοίκους της Θράκης και της Βόρειας Ελλάδας, ότι πάντα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες το τουρκικό προξενείο, η τουρκική άρχουσα τάξη, οι κυβερνήσεις, έκαναν παρεμβάσεις και προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν τη μειονότητα στα δικά τους παιγνίδια, τα αστικά παιγνίδια. Όπως δυστυχώς και από τη μεριά μας μια σειρά κυβερνήσεις στο παρελθόν, η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί τη μειονότητα πάλι σε αντίστοιχα παιγνίδια. Λοιπόν θα πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία. Οι μειονότητες πρέπει να είναι “γέφυρες” φιλίας, αλληλεγγύης, κατανόησης ανάμεσα στους λαούς και δεν μπορεί να είναι ένα εργαλείο, να εργαλειοποιούνται για άλλα συμφέροντα».

«Ίδια τα προβλήματα και της μουσουλμανικής μειονότητας και των υπολοίπων Ελλήνων»

«Εάν εσείς αντιμετωπίζατε ένα ανάλογο πρόβλημα, δηλαδή αν βλέπατε ότι υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοί σας στη Ροδόπη οι οποίοι έχουν ευθεία αναφορά στο τουρκικό προξενείο ή τέλος πάντων κατηγορούνται έστω ότι έχουν ευθεία αναφορά, θα τους ζητούσατε να κάνουν κάποια δήλωση;», ήταν η επόμενη ερώτηση του κ. Κουβαρά με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να απαντά: «Για μας το ζήτημα είναι καθαρό. Κατ’ αρχάς έχουμε υποψηφίους. Η Γιουσούφ Εμπρού είναι υποψήφια Επικρατείας στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ο Χατζή Αλή επίσης. Ο Ιμπραήμ επίσης είναι υποψήφιος στη Ροδόπη.

Πάνε πολύ καλά. Έχουν επαφή με τον κόσμο, ο ένας είναι αρχιτέκτονας, η άλλη είναι γραφίστρια, ο άλλος είναι εργαζόμενους. Είναι άνθρωποι γνωστοί εκεί και αναδεικνύουν τα ζητήματα, ταξικά, με βάση αν είναι εργάτες, αν είναι επιστήμονες, αν είναι αγρότες, αν είναι επαγγελματίες. Γιατί ίδια είναι τα προβλήματα και της μουσουλμανικής μειονότητας και των υπόλοιπων Ελλήνων πολιτών και στην περιοχή εκείνη. Και να μην ξεγελιόμαστε τα σύνορα και οι διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογραφεί και έχουν καθορίσει τα σύνορα αμετάκλητα και μάλιστα για πάρα πολλές δεκαετίες, δεν αλλάζουν ούτε με μονομερείς ενέργειες, ούτε με κάποιες υπόγειες διαβουλεύσεις, ούτε αν θέλετε και με επίσημες διαπραγματεύσεις. Τα σύνορα πάντα αλλάζουν με πολέμους. Γιατί έγιναν αυτές οι συμφωνίες μετά από πολέμους. Άρα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Και εδώ απευθύνομαι και στα ελληνικά πολιτικά κόμματα και στις κυβερνήσεις που διαχειρίζονται ζητήματα αλλά και στο γειτονικό λαό. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. Οι Τούρκοι εργαζόμενοι, ο λαός, ο απλός λαός αγαπάει τους Έλληνες. Είμαστε γειτονικοί λαοί. Πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά για την ευημερία των λαών μας και δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια αυτή η κατάσταση και να δημιουργείται, να το πω έτσι εντός εισαγωγικών “εμπόλεμη κατάσταση” γύρω από τέτοια ζητήματα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.