Δ. Καρασταυρου: Στους πορους του νεου ΕΣΠΑ στοχευουν οι σχεδιαζομενες αλλαγες στο καθεστως διαχειριση του υδατικου πορου

Τις εξελίξεις αλλά και την προετοιμασία τους απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης συζήτησαν εκ νέου τα μέλη της ΕΔΕΥΑ σύμφωνα με τον ο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του Δήμου Κομοτηνής και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ

Την «σύμφωνη γνώμη» στελεχών της ΡΑΕ, ή, όπως μετονομάστηκε, της Διαχειριστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, σε μια σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από τις έως τώρα πληροφορίες που θέλουν τις συγχωνεύσεις των υφιστάμενων ΔΕΥΑ σε περιφερειακά σχήματα, με το επιχείρημα της «οικονομίας κλίμακος» σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, εξασφάλισε ολιγομελής «αποστολή» της ΕΔΕΥΑ, μεταξύ των οποίων ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Κομοτηνής και μέλος της ΕΔΕΥΑ κ. Δημήτρης Καρασταύρου.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» σε συνέχεια νέας σύσκεψης της ΕΔΕΥΑ για το ζήτημα που έλαβε χώρα στα γραφεία της ΚΕΔΕ, ο κ.Καρασταύρου αναφέρθηκε στις εξελίξεις ως προς τα σχεδιαζόμενα από πλευράς της κυβέρνησης για τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας, εκκινώντας από την προαναφερθείσα συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΥΕΠ), ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ.Μαρινάκης καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της ΕΔΕΥΑ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η συνάντηση επιδιώχθηκε από τη δική τους πλευρά, ώστε η αρμόδια για τη ρύθμιση της διαχείρισης του υδατικού πόρου της χώρας αρχή, ήτοι η ΡΑΕ να πάρει θέση απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά κυρίως στην επιχειρηματολογία που τα κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν τόσο ως προς την οικονομία κλίματος όσο και ως προς την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων στην ύδρευση.

Στοχευμένη η διοικητική καταπόνηση των ΔΕΥΑ με στόχο των πολιτικό έλεγχό τους

Σύμφωνα με τον κ.Καρασταύρου όπως προέκυψε από την συνάντηση «είναι και οι ίδιοι αντίθετοι και πεπεισμένοι πως δεν μπορούν να δημιουργηθούν αυτές οι οικονομίες κλίμακος με τίποτα, ούτε θα βελτιωθεί μια κατάσταση, αλλά και με την άποψη που λέει ότι εφόσον (η κυβέρνηση) έχει σκοπό  στο  νέο αυτό σχήμα να  δώσει  οποιαδήποτε εργαλεία ή προτερήματα, να τα δώσουν στα υφιστάμενα σχήματα, που αυτή τη στιγμή καταπονούνται οικονομικά και διοικητικά». Για να δώσει μάλιστα το χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης 500 επιστημόνων που υπολείπονται αυτή τη στιγμή από τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας, για τις οποίες ωστόσο η πολιτεία δεν δίνει το «πράσινο φως».

«Η διοικητική καταπόνηση που γίνεται σε όλη την Ελλάδα  είχε σαν σκοπό  να  δημιουργήσουν μια τέτοια εικόνα για τις ΔΕΥΑ, να την φέρουν  σε μια τέτοια κατάσταση,  ώστε να μπορούν μετά να τις διαχειριστούν πολιτικά με οποιονδήποτε τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος γνωστοποιώντας πως, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη νέα συνεδρίαση της ΕΔΕΥΑ, δεν έχει αλλάξει τίποτα από πλευρά ενημέρωσης από την Πολιτεία σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβρη, όταν και ξανασυνεδρίασαν για το ζήτημα, ενημερώνοντας μάλιστα και τον αρμόδιο υπουργό ως προς τα σημεία της διαφωνίας τους.

Οι ΔΕΥΑ «οχυρώνονται» παρά την «απόκρυψη» του σχεδιασμού της κυβέρνησης

Απουσία διαλόγου και ενημέρωσης από πλευράς της Πολιτείας ωστόσο, που σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους τα μέλη της ΕΔΕΥΑ «αποκρύπτει» το ήδη έτοιμο 60σέλιδο προσχέδιο νόμου, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις επί επίσημων ανακοινώσεων και κειμένων, όπως έκανε γνωστό ο κ.Καρασταύρου, η ΕΔΕΥΑ «οχυρώνεται» δημιουργώντας μια επιστημονική ομάδα, με φορείς και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι θα «απαντούν» στα θέματα που θέτει το Υπουργείο, τόσο σε τεχνικό όσο και σε νομικό επίπεδο.

«Η πολιτική αλαζονεία αντιμετωπίζεται με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας»

«Εμείς έχουμε μια ετοιμότητα να δράσουμε με πολλαπλούς τρόπους. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να αντιδράσεις γιατί δεν έχεις κάποιο κείμενο και απέναντι σε ένα κενό δεν μπορείς να έχεις επίσημα επιχειρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως απαιτείται και η αντίδραση των πολιτών.

«Εμείς αυτή τη στιγμή οπλιζόμαστε με τεχνικά και νομικά επιχειρήματα, η πολιτική αλαζονεία όμως που επιδεικνύει η κυβέρνηση, όπως και όποιο επίπεδο διοίκησης, είτε κυβερνητικό, είτε τοπικής αυτοδιοίκησης κτλ., αντιμετωπίζεται  μόνο με έναν  τρόπο.  Με κατά μέτωπο επίθεση και με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας» ανέφερε τονίζοντας πως «χωρίς  την αντίδραση των συμπολιτών μας δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που νομίζω θα πρέπει να είναι βασικός στόχος όλων, το να κρατήσουμε δηλαδή τις υπηρεσίες ύδρευσης σε ένα τέτοιο επίπεδο που θα μπορεί να το έχει ο καθένας χωρίς να το στερείται, αλλά βασικά να είναι περιουσία των δημοτών και να μην είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης».

Οι διανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ στους «λίγους»

Άλλωστε όπως επανέλαβε πίσω από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους, «υπάρχει στόχευση». «Υπάρχει η στόχευση τα έργα που  θα είναι ύδρευσης-αποχέτευσης να μην βγαίνουν μικρά, να βγαίνουν μεγάλα για να πηγαίνουν σε συγκεκριμένους 4-5 εργολάβους ανά την Ελλάδα, στερώντας έσοδα από τον “κατακερματισμό” έργων που υπάρχει αυτή την στιγμή στις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα η ΔΕΥΑ αυτή τη στιγμή έχει έναν προϋπολογισμό 4-5εκατ. ευρώ, που πηγαίνουν στην τοπική κοινωνία. Φανταστείτε να έχουμε μια ΔΕΥΑ περιφέρειας. Ποιος θα κάνει προμήθειες από την τοπική κοινωνία; Ποιος τοπικός μικροεπιχειρηματίας θα μπορέσει να δουλέψει; Οι προδιαγραφές για να συμμετέχεις σε προμήθειες ή σε κατασκευές των έργων θα είναι τέτοιες που θα σε εξαιρούν. Κι αυτός είναι ο στόχος, γιατί αυτή τη στιγμή  θέλουν να αλώσουν ένα ολόκληρο σύστημα που λέγεται νέο ΕΣΠΑ,  το οποίο έχει μια χρηματοδότηση για παράδειγμα του 1δις. για την αποχέτευση και 800  εκατ. για την ύδρευση. Τα οποία θα τα πάρουν συγκεκριμένες εταιρείες, αδιαφορώντας για την τιμή του νερού, αδιαφορώντας για τις τοπικές κοινωνίες, αδιαφορώντας για την εξυπηρέτηση του  πολίτη» πρόσθεσε.

Ο κ.Καρασταύρου εξέφρασε την εκτίμηση πως το εγχείρημα της κυβέρνησης θα «καταπέσει στα δικαστήρια» όπως έγινε και στο παρελθόν με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που κατήργησαν αντίστοιχα νομοθετήματα. Το ζήτημα ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο είναι το ότι «θα δημιουργήσει τέτοια ταραχή και τέτοια στρέβλωση στην κοινωνία, που δεν  έχουμε την πολυτέλεια και τον χρόνο με όλα  αυτά που ζούμε όλο αυτό το διάστημα, για να ασχοληθούμε με κάτι τέτοιο». «Ας δούμε τα πραγματικά προβλήματα και ας αφήσουμε δομές που άντεξαν στον χρόνο» κατέληξε υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχει καθολική αντίδραση και από πλευράς των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των κυβερνητικών βουλευτών τους οποίους κάλεσε να πάρουν θέση.

«Να μας απαντήσουν είναι γνώστες για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης; Γνωρίζουν κάτι;» διερωτήθηκε υπογραμμίζοντας επίσης πως οι νέες διοικήσεις που θα αναδειχθούν και από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ που θα λάβει χώρα τον Μάρτιο στα Χανιά,  θα πρέπει «να έχουν  εμπειρία να μπορούν να σταθούν στο  ύψος των περιστάσεων, να είναι διεκδικητικές, και θα πρέπει να υπάρχει η συνδρομή όλων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.