Δ. Χαριτου: Υπαρχει η δυνατοτητα υλοποιησης της προτασης για ειδικο καθεστως μειωμενων τιμων στα καυσιμα, συμφωνα με την ΑΑΔΕ

Αρνείται το υπουργείο Οικονομικών να αναλάβει πρωτοβουλία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζήτησε από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών να εξετάσει τη δυνατότητα θέσπισης ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών στα καύσιμα στην ΠΕ Ροδόπης και βέβαια η πρόταση αυτή να εξεταστεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2003/96/ΕΚ.

Από την απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου στην ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή σχετικά με τα καύσιμα, τη μεγάλη αιμορραγία συναλλάγματος στη γειτονική Βουλγαρία και τις αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία.

Σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε, ο κ. Χαρίτου μεταφέρει πως «ο υφυπουργός αρνείται ουσιαστικά να απαντήσει στην αναγκαιότητα της συγκεκριμένης πρότασης για ειδικό καθεστώς στα καύσιμα, όπως επίσης και αν θα αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία εκ μέρους του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντίθετα επαναλαμβάνει ρυθμίσεις και μέτρα για την ενέργεια που έχουν ήδη ληφθεί  εκ μέρους της κυβέρνησης, δοκιμάστηκαν, δεν είχαν αποτελέσματα και οδήγησαν στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Έσπευσε δε να συμπληρώσει πως «η απάντηση της ΑΑΔΕ, στην οποία μας παραπέμπει ο υφυπουργός, δικαιώνει την δυνατότητα υλοποίησης της πρότασης που κατατέθηκε για ειδικό καθεστώς στα καύσιμα στην ΠΕ Ροδόπης και ταυτόχρονα εκθέτει τον ίδιο τον υφυπουργό και την κυβέρνηση. Αφού στην απάντηση γίνεται σαφής αναφορά ότι στο κράτος μέλος δίνεται η δυνατότητα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 19 της οδηγίας, να θεσπίσει απαλλαγές ή μειώσεις για λόγους ειδικής πολιτικής, εφόσον φυσικά καταθέσει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξηγήσει τους λόγους έγκρισης του, με βάση μια συγκεκριμένη  διαδικασία που χρειάζεται  να ακολουθηθεί. Μόνο που προϋπόθεση όλων αυτών είναι να υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Οικονομικών να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία και να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πολιτική βούληση που δυστυχώς δεν υπάρχει από την σημερινή κυβέρνηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.