Δ. Χαριτου: «Βαρυτητες οι ευθυνες της κυβερνησης για την ελλειψη αντιπλημμυρικης προστασιας στη Ροδοπη»

Σε πληγείσες περιοχές ο βουλευτής Ροδόπης

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου επισκέφτηκε την Τετάρτη τους οικισμούς Μαυρομμάτι του Δήμου Κομοτηνής, Λοφάριο και Τσιφλίκι του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, Μικρό Πιστό και Λύκειο του Δήμου Αρριανών, που επλήγησαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και συνομίλησε με τους κατοίκους, τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο, τον αντιδήμαρχο Αρριανών Αλή Ενγκίν και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Λυκείου και Μαυρομματίου.

Ο βουλευτής εξέφρασε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους πληγέντες και άκουσε με προσοχή από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους κατοίκους τα προβλήματα που προκάλεσε η πλημμύρα της Τρίτης.

Σε δήλωση του ο βουλευτής ανέφερε: «Ακραία καιρικά φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών και το σπάσιμο αναχωμάτων, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ανθρώπινες και ζωές και να προκληθούν  τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις υποδομές Δήμων όπως δίκτυα ύδρευσης, αντλιοστάσια, οδικό δίκτυο κα.

Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να κηρύξει τη Ροδόπη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να κινητοποιηθεί άμεσα ο κρατικός μηχανισμός, όπως και οι μηχανισμοί της Περιφέρειας και των Δήμων, ώστε να στηριχτούν οικονομικά και να ανακουφιστούν  οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Να καταγραφούν το ταχύτερο δυνατόν οι ζημιές που υπέστησαν οικίες, οικοσυσκευές, αγροτικά μηχανήματα, αυτοκίνητα κα.

Να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του ΕΛΓΑ για να καταγραφούν οι ζημιές σε καλλιέργειες, σιτηρών, κηπευτικών, θερμοκηπίων αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο.

Να καταγραφούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές των Δήμων, οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης κα.

Υπάρχει ανάγκη εκπόνησης ενός νέου σχεδίου αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων την εποχή της κλιματικής αλλαγής από την κυβέρνηση και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα έντονα φαινόμενα. Είναι ανάγκη η Ροδόπη να θωρακιστεί με αντιπλημμυρικά έργα, να διευθετηθούν οι ποταμοί που την διασχίζουν και να επανεξεταστεί η ανθεκτικότητα των αναχωμάτων». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.