Δ. Χαριτου: «Το πορισμα που κατεθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Διακομματικη μπορει να αναζωογονησει την ελπιδα στη Θρακη»

Σφοδρή κριτική για έλλειψη κλίματος συναίνεσης με ευθύνη της συμπολίτευσης

Σφοδρή κριτική στους χειρισμούς της πλειοψηφίας στη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης  άσκησε κατά την τοποθέτηση του στην καταληκτήρια συνεδρίαση ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Ο βουλευτής είπε πως το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής που εγκρίθηκε μόνο από τη ΝΔ είναι πίσω από τις μεγάλες ανάγκες της Θράκης και τις προσδοκίες των ανθρώπων της. Γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάθεσε δικό του σχέδιο πορίσματος για την Ανάπτυξη της Θράκης, πόρισμα που όπως είπε μπορεί να αναζωογονήσει την ελπίδα για τους κατοίκους  της Θράκης και να συμβάλει σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες στην περιοχή.

«Το σχέδιο που καταθέσατε δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής»

Στα της κριτικής, ο βουλευτής τόνισε πως με ευθύνη της πλειοψηφίας στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή δεν κυριάρχησε ανάλογο πνεύμα και κλίμα συναίνεσης όπως αυτό της εποχής του πορίσματος του 1992.  Επεσήμανε συγκεκριμένα ο βουλευτής: «Όσο κι αν ισχυρίζεστε ότι αφήσατε τις κομματικές ή τις ιδεολογικές αναφορές σας πριν το Νέστο υπονοώντας ότι κάποιοι άλλοι τις κρατούν, γιατί δεν κατανοούν την εθνική διάσταση των θεμάτων της Θράκης, μπορώ να ισχυριστώ ότι δεν δείξαμε εμείς τέτοια δείγματα στη διάρκεια της Επιτροπής, ούτε δώσαμε σε κανέναν δικαίωμα με τη στάση μας για τέτοιους ισχυρισμούς.

Δεν είμαστε εμείς που καταθέσαμε ένα σχέδιο με σαφή ιδεολογικό ξεκάθαρο πρόσημο με συγκεκριμένες στοχεύσεις και δεσμεύσεις για αξιοποίηση κυρίως από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής. Εσείς δεν πήρατε αποστάσεις ακόμα και από τα εξορυκτικά συμφέροντα του χρυσού. Ενώ ανοίξατε θέματα όπως αυτά των ειδικών οικονομικών ζωνών που πρωτίστως θα πλήξουν την εργασία, παρά τα αντιθέτου λεγόμενα. Δεν μπορεί λοιπόν να είναι αποδεκτό και μάλιστα κοινό πόρισμα με σαφή ιδεολογικό πρόσημο που βέβαια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής.

Αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν για ένα κοινό πόρισμα θα περιοριζόσασταν στην ανάδειξη των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή. Έστω με κάποιες γενικές κατευθύνσεις και προσανατολισμούς, ώστε η όποια κυβέρνηση επιλέξει ο ελληνικός λαός και είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξει μια προοδευτική κυβέρνηση να σχεδιάσει τις ασκούμενες πολιτικές βάζοντας το δικό της πολιτικό κοινωνικό πρόσημο και ποια συμφέροντα θέλει να εκπροσωπήσει και να υπηρετήσει».

«Κάναμε το χρέος μας»

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, «μιλώντας για τη δική μας πλευρά και για εμένα προσωπικά» εκτιμώντας πως «κάναμε το χρέος μας στη Διακομματική Επιτροπή. Σωστά επιλέξαμε να συμμετέχουμε παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν από την αρχή ότι η πρόταση για συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής που κατατέθηκε ήταν ενταγμένη περισσότερο στο αφήγημα “η Θράκη άντεξε” και λιγότερο για να ανταποκριθεί στις πραγματικά μεγάλες αναπτυξιακές ανάγκες και τα προβλήματα της Θράκης. Ανάγκες που εξακολουθούν να είναι ζητούμενο και διεκδικούμενο από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.