Δ. Χαριτου: «Σε απογνωση οι αιγοπροβατοτροφοι – να λαβει μετρα η κυβερνηση»

Στήριξη των κτηνοτρόφων ζητά ο βουλευτής Ροδόπης

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων στην Αν. Μακεδονία και Θράκη που βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αμνοεριφίων που έμειναν αδιάθετα την περίοδο του Πάσχα, λόγω χαμηλών τιμών, αθέτησης των συμφωνιών αγοράς από τους εμπόρους και αθρόων, χωρίς έλεγχο από το κράτος, εισαγωγών ζώων από γειτονικές χώρες.

Σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνεται ότι οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να κρατήσουν βιώσιμες τις εκμεταλλεύσεις τους, αφού αναγκάζονται σήμερα να πωλούν τα αδιάθετα ζώα τους κάτω του κόστους, ενώ οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράσουν εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης της αγοραστικής τους δύναμης λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και της ακρίβειας. Ενώ τα μέτρα της κυβέρνησης για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 2% επί του τζίρου του 2021 για αγορά ζωοτροφών αποτελούν ασπιρίνες.

Οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να αντιληφθεί την κρισιμότητα του προβλήματος και να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε το κράτος να λειτουργήσει ως αγοραστής ύστατης καταφυγής, ενώ ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών αμνοεριφίων, όπως και πωλήσεων κρέατος αμνοεριφίων για το επίμαχο διάστημα του Πάσχα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.