Δ.Χαριτου: Να σταματησει η κυβερνηση να εμπαιζει τους επαγγελματιες της εστιασης

«Εμπαιγμό και κοροϊδία» αντί στήριξης από την κυβέρνηση βλέπει ο βουλευτής Ροδόπης

Τι συζήτησαν σε συνάντησή του με τους κ.κ. Ανέστη Βαφειάδη και Σπύρο Θυμικιώτη

 
Οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από το πολύμηνο lockdown στον χώρο της εστίασης, χωρίς την ανάλογη οικονομική στήριξη από πλευράς της κυβέρνησης αποτέλεσαν το βασικό θέμα συζήτησης του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ.Δημήτρη Χαρίτου με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης κ.Ανέστη Βαφειάδη και τον πρόεδρο του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και περιφέρειας κ.Σπύρο Θυμικιώτη.

Κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, που στο νομό Ροδόπης απαριθμεί πολλές εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους, εξέφρασαν την απογοήτευση τους γιατί τα όποια οριζόντια μέτρα λαμβάνονται δε μπορούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα αυτού του κλάδου. Υποστήριξαν ότι ο δανεισμός, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και η μετάθεση μέρους των υποχρεώσεων για μερικούς μήνες δεν αποτελούν στήριξη για την εστίαση και εξέφρασαν την ανησυχία τους, γιατί απειλείται η βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων του κλάδου.

«Να στηριχτεί η βιωσιμότητα του κλάδου, που αποτελεί αλυσίδα αξίας»

Ο βουλευτής συμφώνησε ότι πράγματι η εστίαση είναι από τους πιο βαριά πληττόμενους κλάδους, που όχι μόνο δεν έτυχε της οικονομικής στήριξης από την κυβέρνηση, αλλά δέχεται εμπαιγμό και κοροϊδία από τους υπουργούς της. Υπενθύμισε τις προτάσεις που έγκαιρα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική στήριξη του κλάδου της εστίασης – αφού με ευθύνη της Πολιτείας έκλεισε – για να καλυφθούν οι ανάγκες διαβίωσης των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου, για την στήριξη των εργαζομένων του κλάδου, όπως επίσης και για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεων των παγίων εξόδων των επιχειρήσεων. Υπογράμμισε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μετατροπή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε ενίσχυση, επιδότηση. Ενώ για τη διαμορφούμενη πραγματικότητα με τα μεγάλα χρέη που ήδη έχουν συσσωρευτεί στις επιχειρήσεις του κλάδου κατέθεσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για γενναία ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας με παράλληλο κούρεμά τους.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι «ο κλάδος της εστίασης πρέπει να στηριχτεί και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του, γιατί αποτελεί μία από τις αλυσίδες αξίας, καθώς συνδέεται άμεσα με τον τομέα του τουρισμού και την διακίνηση προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα, που συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Ο βουλευτής ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων για την συνάντηση και εξέφρασε την υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν το επόμενο διάστημα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.