Δ. Χαριτου: Να αποζημιωθουν οι πληγεντες ελαιοπαραγωγοι της ΠΕ Ροδοπης

Κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά με παρέμβασή του στη Βουλή να  αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της ΠΕ Ροδόπης που επλήγησαν από  τις παγωνιές και τους ισχυρούς ανέμους που επικράτησαν στην περιοχή το τελευταίο δίμηνο.    

 Ο βουλευτής  είχε επικοινωνήσει τις προηγούμενες μέρες τόσο με τον ΕΛΓΑ Θράκης όσο και με εκπροσώπους των ελαιοπαραγωγών, που τον ενημέρωσαν για τις σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα σε πολλά αγροκτήματα στους περισσότερους Δήμους της Ροδόπης.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικράτησε, ο κ. Χαρίτου εξηγεί πώς «τα πρωτόγνωρα για την εποχή καιρικά φαινόμενα, που βρήκαν απροετοίμαστες τις δενδροκαλλιέργειες, προκάλεσαν εκτεταμένες και σοβαρότατες ζημιές σε αγροκτήματα με ελαιόδεντρα, αφού είχαν σαν αποτέλεσμα την ολική φυλλόπτωση, σκισίματα σε φλοιούς κορμών μεγάλων δένδρων, σκάσιμο σε βραχίονες, σε βλαστούς και κλαδίσκους, καθώς και την καταστροφή καρποφόρων οργάνων (μάτια). Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι ζημίες στις νεαρές φυτείες των ελαιόδεντρων που πάγωσαν και ένα μεγάλο μέρος τους θα χρειαστεί να αντικατασταθεί».

Όπως εκτιμά ο βουλευτής, «οι συνέπειες από τις ζημίες που προκλήθηκαν θα είναι μακροχρόνιες μέχρι να αποκατασταθούν οι φυτείες των ελαιόδεντρων. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να  μειωθεί σημαντικά η παραγωγή για τα επόμενα χρόνια και κατ’ επέκταση να συρρικνωθεί δραστικά το εισόδημα των παραγωγών που πλήγηκαν,  σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον αγροτικό κόσμο». Εξ ου και ζητά να ενεργοποιηθεί ο ΕΛΓΑ ώστε να παρακολουθήσει συστηματικά το επόμενο διάστημα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να κινητοποιηθούν το ταχύτερο  οι μηχανισμοί, ώστε να αποζημιωθούν μέσω των ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) οι πληγέντες παραγωγοί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.