Δ. Χαριτου: «Με ευθυνη της κυβερνησης η ΕΤΑΔ τροχοπεδη στην τουριστικη αναπτυξη της περιοχης»

Τις ανακολουθίες της Εταιρείας αναδεικνύει ο βουλευτής Ροδόπης με ερώτησή του

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου αναδεικνύει στη Βουλή τις μεγάλες δυνατότητες της παραλιακής ζώνης του Δήμου Κομοτηνής, Φανάρι και Αρωγή, που έχει ενταχθεί δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, κυρίως μετά τη διάνοιξη του κάθετου άξονα Νυμφαίας και την κατακόρυφη αύξηση του οδικού τουρισμού. Μία περιοχή που ενώ μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης τουρισμού, δεν στηρίζεται από την κυβέρνηση η οποία δεν έχει συγκεκριμένο τουριστικό σχέδιο για την περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση της ΕΤΑΔ, που αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη, στάση που συμπίπτει με το έλλειμμα της κυβέρνησης για τον τουρισμό στην περιοχή.

Ο βουλευτής Ροδόπης με ερώτηση που κατέθεσε στους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού και συνυπογράφουν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει τη μη αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει η ΕΤΑΔ στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής, τα κατεστραμμένα ακίνητα που συνθέτουν ένα σκηνικό εγκατάλειψης και πλήττουν την δυναμική του τουρισμού και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκμίσθωση παραθαλάσσιων εκτάσεων.

Ο κ. Χαρίτου τονίζει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του πως «οι ενέργειες των παραγωγικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επαγγελματιών του τουρισμού να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα, σκοντάφτουν στα εμπόδια της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα των ακίνητων  “φιλέτα” σε όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο της περιοχής. Αντί να αξιοποιεί την ακίνητη περιουσία με βάση το δημόσιο συμφέρον και προς όφελος της περιοχής, αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική της ανάπτυξη, με την αδικαιολόγητη ανοχή της κυβέρνησης, που συμπίπτει με το έλλειμμα της δικής της πολιτικής για τον τουρισμό στην περιοχή».

«Αδικαιολόγητη καθυστέρηση τις διαγωνιστικές διαδικασίες»

«Πρόκειται για κατεστραμμένα ακίνητα, εγκαταλελειμμένους χώρους που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες δίπλα στο κύμα, συνθέτουν ένα σκηνικό εγκατάλειψης και πλήττουν την δυναμική του τουρισμού με σοβαρή ευθύνη της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΤΑΔ» εξηγεί ο βουλευτής, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως «την ίδια στιγμή η ΕΤΑΔ προχωράει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση τις διαγωνιστικές διαδικασίες, στις αρχές Ιουνίου, όταν έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, για την εκμίσθωση παραθαλάσσιων εκτάσεων για την εγκατάσταση αναψυκτηρίων,  ένδειξη της ανευθυνότητας και της υποβάθμισης της περιοχής».

Ταυτόχρονα δεν παραλείπει να σημειώσει πως «τη ίδια πολιτική ακολουθεί και στην εκμίσθωση εγκαταλελειμμένων για χρόνια εκτάσεων, όπως η παραλιακή ζώνη δίπλα στο λιμάνι Φαναρίου με οικονομικούς όρους που δεν ανταποκρίνονται στο τουριστικό προφίλ της περιοχής, γι’ αυτό άλλωστε παραμένουν αναξιοποίητες σε βάρος τελικά της περιοχής και του δημοσίου συμφέροντος».

«Ακόμη και το έργο “Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου”» συμπληρώνει ο κ. Χαρίτου «για την ανάπλαση της εγκαταλελειμμένης για δεκαετίες έκτασης δίπλα από τον camping Φαναρίου και την δυτική παλιά Πλαζ, που εκτελείται σήμερα από την ΕΤΑΔ μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Περιφέρειας, η ολοκλήρωση του καθυστερεί σημαντικά».

Ο βουλευτής ζητά από την κυβέρνηση το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή, να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση ακίνητα της ΕΤΑΔ σε Φανάρι και Αρωγή στον Δήμο Κομοτηνής και να παρέμβει ώστε να αρθούν τα εμπόδια που βάζει η ΕΤΑΔ στην τουριστική ανάπτυξη. Ενώ ζητά ενημέρωση για τα ακίνητα που διαθέτει η ΕΤΑΔ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κομοτηνής, σε ποια έχει προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνιστικών διαδικασιών και σε ποια έχουν υπογραφεί συμβάσεις αξιοποίησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.