Δ. Χαριτου: «Καταφωρη αδικια σε βαρος των μαθητων του Εσπερινου Λυκειου Κομοτηνης η ΕΒΕ

Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας από τον βουλευτή Ροδόπης

Συνάντηση με εκπροσώπους μαθητών του Εσπερινού Λυκείου Κομοτηνής είχε πριν μερικές μέρες ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αντίδραση των μαθητών του σχολείου όπως και αντίστοιχων δομών σε όλη τη χώρα στην «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» που τους στερεί τη δεύτερη ευκαιρία για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση αξιοποιώντας την ποσόστωση του 1%. Μάλιστα οι μαθητές έδωσαν στον βουλευτή Ροδόπης επιστολή του 15μελούς Συμβουλίου του Εσπερινού Λυκείου Κομοτηνής, στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι λόγοι της αντίδρασης.

Την εν λόγω επιστολή ο κ. Χαρίτου κατέθεσε την Τρίτη 9 Μαρτίου ως αναφορά στη βουλή, ζητώντας από την υπουργό Παιδείας, να μην ισχύσει αυτή η άδικη διάταξη για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων και να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Άλλωστε, όπως εξηγεί ο βουλευτής στην αναφορά του, στα Εσπερινά Λύκεια φοιτούν ως επί το πλείστον ενήλικες, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται με τους μαθητές των ημερήσιων λυκείων, γιατί οι συνθήκες φοίτησής τους είναι εντελώς διαφορετικές, είναι εργαζόμενοι έχοντας ταυτόχρονα πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις.

Η επιστολή

Στην επιστολή του το 15μελές του Εσπερινού Σχολείου Κομοτηνής σημειώνει τα εξής:

«Αυτή την περίοδο τα Εσπερινά Λύκεια υφίστανται μια κατάφωρη αδικία, καθώς στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπεται ελάχιστη βάση εισαγωγής για τους μαθητές των Εσπερινών και των Ημερησίων Λυκείων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η διάταξη αυτή έχει ως συνέπεια να εξομοιώνονται τα Εσπερινά και τα Ημερήσια Λύκεια ως προς το θέμα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επικαλούμενη ισονομία με τα Ημερήσια Λύκεια. Το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως, εγείρει πολλούς προβληματισμούς, καθώς δεν είναι ίδιες οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες, φοιτούν οι μαθητές των Εσπερινών με τους αντίστοιχους των Ημερησίων Λυκείων. Οι μαθητές των Εσπερινών σχολείων εργάζονται καθημερινά έχοντας ταυτόχρονα πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη.

Άλλωστε, τα Εσπερινά Λύκεια θεσπίστηκαν, προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους, σε νεαρή ηλικία, για οποιονδήποτε λόγο, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη μέση εκπαίδευση και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να μην ισχύσει  αυτή η άδικη διάταξη για τους μαθητές των Εσπερινών, επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία στο συγκεκριμένο ζήτημα και παρέχοντας με αυτό τον τρόπο ίσες ευκαιρίες στους μαθητές, οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη κάτω από τις ιδιάζουσες αυτές συνθήκες και επιζητούν να εξαιρεθούν από αυτή τη ρύθμιση, προκειμένου να κατορθώσουν να υλοποιήσουν τα όνειρα τους, γιατί ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓA. Ευελπιστούμε στην άμεση επίλυση αυτού του ζητήματος και στην ανταπόκριση στο αίτημα μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.