Δ. Χαριτου: «Η κυβερνηση να αποφασισει την κατασκευη της νεας μοναδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνης αντι να προωθει μονο ιδιωτικες μοναδες»

Τον κίνδυνο η μονάδα να μείνει στα χαρτιά αν κωλυσιεργήσει η κυβέρνηση τονίζει ο βουλευτής

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική δέσμευση να εντάξει τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, που αδειοδοτήθηκε από τη ΡΑΕ, στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και να θέσει το έργο σε άμεση προτεραιότητα, αντί να προωθεί μόνο άλλες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής σε ερώτηση του στον υπουργό Περιβάλλοντος χρειάζεται πολιτική απόφαση για να προχωρήσει το επιχειρησιακό σχέδιο από τη ΔΕΗ και να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα της ΡΑΕ. Διαφορετικά η απόφαση της κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά κάτι που θα αποβεί σε όφελος αποκλειστικά και μόνο των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας σε όλους τους τομείς καθώς όπως επισημαίνει ο βουλευτής «πέραν της μονάδας των 826 MW στη Βοιωτία, που ήδη κατασκευάζεται και ολοκληρώνεται εντός του 2021, και πλην της αδειοδότησης της ΔΕΗ για την μονάδα στη Κομοτηνή, στη χώρα τρέχουν ιδιωτικά project κατασκευής νέων μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 3379 MW, εκ των οποίων 1327 MW χωροθετούνται στη Θράκη».

Γιατί να κατασκευαστεί η μονάδα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτου, το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της λειτουργίας της νέας μονάδας στο εργοστάσιο ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής είναι ότι η περιοχή τα τελευταία χρόνια μετασχηματίζεται σε ενεργειακό κόμβο με τους αγωγούς που διέρχονται ή πρόκειται να διέλθουν από αυτήν, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ο αγωγός IGB, ο αγωγός IGI, αλλά και η πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, γεγονός που σημαίνει ότι η πρόσβαση στο φυσικό αέριο, την βασική πρώτη ύλη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, θα γίνεται γρηγορότερα και ενδεχομένως με ευνοϊκότερους όρους. Ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι υπάρχουσα μονάδα της ΔΕΗ, όπως και η νέα που θα την αντικαταστήσει, έχει την ικανότητα διατήρησης αποθέματος πετρελαίου ντίζελ, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να διασφαλίζεται η ικανότητα λειτουργίας για τουλάχιστον 5 ημέρες σε πλήρες φορτίο, όπως απαιτεί η ΡΑΕ και όπως έχει συμβεί στο παρελθόν (Ιανουάριος 2009) όταν παρουσιάστηκαν προβλήματα στη ροή αερίου από τον ελληνοτουρκικό αγωγό. 

Η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου επενδυτικού σχεδίου, εξηγεί ο βουλευτής, θα συμβάλλει συνολικά στην ανάπτυξη της περιοχής θωρακίζοντας την οικονομικά, αλλά και ενεργειακά. Η νέα μονάδα θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία που τόσο αναγκαία είναι σήμερα, ενώ θα είναι πολλαπλά επωφελής για την τοπική κοινωνία, μιας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, τόσο κατά την διάρκεια της κατασκευής της όσο και μετά τη λειτουργία της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.