Δ.Χαριτου: «Η ενισχυση της ψυχικης υγειας και ευημεριας ολων των πολιτων μεγαλο κοινωνικο ζητημα»

Το μήνυμα του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Την ανάγκη ενίσχυσης των δομών ψυχοκοινωνικής φροντίδας του δημοσίου συστήματος υγείας υπογραμμίζει σε μήνυμά του με αφορμή την σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ.Δημήτρης Χαρίτου.

Ο ίδιος τονίζει την αναγκαιότητα της ύπαρξης στοχευμένων πολιτικών για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, και ζητά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης, αντιμετώπισης των διαταραχών και αποθεραπείας, που προϋποθέτει την ενδυνάμωση και την επάρκεια υγειονομικών πόρων και υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αναλυτικά το μήνυμα του κ.Χαρίτου έχει ως εξής:

Η 10η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι μια ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ψυχικά νοσήματα είναι μια υπαρκτή απειλή για την ίδια την κοινωνία μας. Μία απειλή που επιδείνωσαν με τρόπο δραματικό η πανδημία, η οικονομική κρίση, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος. Δεδομένα που επιβαρύνουν με μετρήσιμο τρόπο την ψυχική υγεία των πολιτών και στην χώρα μας, ειδικά των παιδιών και εφήβων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αναδεικνύει επιτακτικά την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη υγειονομική και ψυχοκοινωνική φροντίδα, διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Κρίσιμα ζητήματα που στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια πλήττονται με τις πολιτικές αποδιοργάνωσης του κοινωνικού κράτους, την  υποχώρηση στον τομέα της πρόληψης των διαταραχών στην υγεία με τις πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας υγείας σε όφελος του ιδιωτικού τομέα που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ευημερίας όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα και για την αντιμετώπισή του απαιτείται να υπάρξουν στοχευόμενες πολιτικές για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης, αντιμετώπισης των διαταραχών και αποθεραπείας, που προϋποθέτει την ενδυνάμωση και την επάρκεια υγειονομικών πόρων και υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας που μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση που έχει ως προτεραιότητα τέτοιες πολιτικές μπορεί να διασφαλίσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.