Δ. Χαριτου: «Η  ανευθυνοτητα της κυβερνησης απεναντι στους Δικηγορους της Νομικης Βοηθειας δεν εχει ορια»

Στις 42.000 ανέρχονται οι αιτήσεις προς εκκαθάριση που εκκρεμούν στο ΤΑΧΔΙΚ

Μόλις τρεις οι υπάλληλοι της υπηρεσίας

Τις σοβαρές  καθυστερήσεις στην πληρωμή των Δικηγόρων και του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, που συμμετέχουν στον θεσμό της Νομικής Βοήθειας, για τους πλέον αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου με ερώτηση μαζί με άλλους 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητώντας να υπάρξει άμεση λύση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει επιπτώσεις στον δικηγορικό κόσμο.

Στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης ενώ ουσιαστικά παραδέχεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Δικηγόρων, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια για τις υπηρεσίας που προσέφεραν, την ίδια στιγμή  προσπαθεί  να αποσείσει τις ευθύνες από την κυβέρνηση με αναφορές στο μεγάλο όγκο των υποθέσεων Νομικής Βοήθειας και επικαλούμενος τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, σε υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης του οποίου ο ίδιος προΐσταται και συγκεκριμένα στην αρμόδια υπηρεσία του ΤΑΧΔΙΚ, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την διεκπεραίωση των πληρωμών.

Τι αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο υπουργός κατά τον παρόντα χρόνο, εκκρεμούν στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. προς εκκαθάριση 42.000 αιτήσεις δικαιούχων νομικής βοήθειας.

Κατά τον ίδιο, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκκαθάριση των αιτήσεων των δικαιούχων οφείλεται πρωτίστως στην πληθώρα των εισερχομένων καθημερινά αιτήσεων και την υποβολή λανθασμένων δικαιολογητικών από σχεδόν όλους τους δικαιούχους νομικής βοήθειας, αλλά και στα αντικειμενικά προβλήματα που προκύπτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα λόγω των συχνών αλλαγών της νομοθεσίας που αφορά στη νομική βοήθεια και εξαιτίας των οποίων απαιτείται αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, διαδικασία πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Επίσης, στους παράγοντες καθυστέρησης της εκκαθάρισης αιτήσεων θα πρέπει να συνυπολογιστεί η υποστελέχωση του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., λόγω συνταξιοδότησης πολλών υπαλλήλων, καθώς το ελάχιστο εναπομείναν προσωπικό είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί στο μέγεθος του απαιτούμενου έργου.

Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει ο υπουργός στην απάντησή του, οι υπάλληλοι που χειρίζονται τις υποθέσεις εκκαθάρισης της νομικής βοήθειας, είναι τρεις, ήτοι: ο Προϊστάμενος του Τμήματος, ένας υπάλληλος με διάθεση από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ένας αποσπασμένος υπάλληλος από το Δήμο Αθηναίων, η απόσπαση του οποίου λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου του έτους 2023. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, οι οποίοι εκκαθαρίζουν τις υποθέσεις νομικής βοήθειας όλων των δικαστικών υπηρεσιών της Χώρας, ήτοι: αστικά, ποινικά, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι, είναι ήδη επιφορτισμένοι με πολλές αρμοδιότητες και επιβαρύνονται περαιτέρω με την τηλεφωνική ενημέρωση των δικαιούχων δικηγόρων και την απαιτούμενη με αυτούς αλληλογραφία.

Δ. Χαρίτου: «Θα αναμέναμε από τον υπουργό όχι να περιγράφει αλλά να αναλάβει ενέργειες»

Η κατάσταση που περιγράφει ο υπουργός είναι πράγματι προβληματική, όμως όπως σπεύδει να σχολιάσει ο κ. Χαρίτου «ο ρόλος ενός υπουργού δεν είναι να καταγράφει τα κενά και τις ελλείψεις σε  προσωπικό σε υπηρεσία που εποπτεύει ο ίδιος και το υπουργείο του, μη αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ευθύνη για τις συνέπειες που έχουν όλα αυτά στη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ενώ πλήττουν το θεσμό της Νομικής βοήθειας και είναι σε βάρος τόσο των πολιτών όσο και των δικηγόρων».

«Θα αναμέναμε από τον υπουργό» εξηγεί ο ίδιος «όχι να περιγράφει αλλά να μας γνωστοποιήσει για τις ενέργειες που ανέλαβε προκειμένου να καλυφθούν τα κενά προσωπικού, ώστε η υπηρεσία να μπορεί να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες. Αναμέναμε να μας απαντήσει ποτέ επιτέλους προτίθεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στον δικηγορικό κόσμο. Αν δε μπορεί ο υπουργός να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, τότε εύλογα αναρωτιόμαστε, ποιος είναι ο ρόλος του;».

Με δεδομένο ότι οι καθυστερήσεις αυτές έχουν προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους δικηγόρους και υπονομεύουν σημαντικούς θεσμούς του κράτους δικαίου, ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου καλεί εκ νέου τον υπουργό Δικαιοσύνης να λάβει μέτρα ώστε να ξεπερασθούν τα προβλήματα, να πληρωθούν άμεσα οι δικηγόροι και να διευκολυνθούν με τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.