Δ. Χαριτου για την ακριβεια: Η κοινωνια σε απογνωση η κυβερνηση σε λαθος κατευθυνση

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και την καταστροφή του παλιού μουσουλμανικού νεκροταφείου στον Πετεινό

«Αναιμικά» χαρακτήρισε τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου τονίζοντας πως αυτά αδυνατούν να ανακόψουν τα μεγάλα κύματα ακρίβειας τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα όσο και στα καύσιμα, που μετακυλίονται με αυξήσεις στα είδη ευρείας κατανάλωσης.

Ο βουλευτής Ροδόπης υποστήριξε πως πολύ γρήγορα τα μέτρα αυτά θα εξανεμιστούν καθώς η κρίση και η ακρίβεια σαρώνουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, οδηγώντας την αγορά και των επαγγελματικό κόσμο στην απόγνωση και την κοινωνία να βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει την εκτίναξη της ακρίβειας πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ πριν από έξι μήνες αυξήθηκαν δυο και τρεις φορές και παρά το  ότι επισημαίναμε ως ΣΥΡΙΖΑ την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, η Κυβέρνηση επέμενε ότι η ενεργειακή κρίση ήταν παροδική. Γι αυτό άλλωστε δεν προέβλεψε τίποτα στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε για το 2022 τον περασμένο Δεκέμβρη» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως «η Κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση».

«Αντί ως πρώτο βήμα  να αξιοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της  και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις βάζοντας πλαφόν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Στη Γαλλία για παράδειγμα μπήκε ανώτερο πλαφόν αύξησης  μόλις  4%  στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο Φυσικό Αέριο  εδώ η Κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να επιδοτεί συνεχώς την αισχροκέρδεια, όταν η χώρα μας έχει την πιο υψηλή χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και κερδοσκοπούν η ΔΕΗ και οι ιδιώτες πάροχοι σε βάρος των καταναλωτών. Αντί να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή,  όπως έκαναν άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία η Κύπρος. Αφού από τα 2,2 ευρώ ανά λίτρο που είναι η αμόλυβδη βενζίνη στη χώρα μας το 1,1 ευρώ  είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ. Αυτό που κάνει  η Κυβέρνηση είναι επιδοτεί με το αστείο ποσό των δεκατριών ευρώ τον μήνα την κατανάλωση βενζίνης. Στην Κύπρο για παράδειγμα που εισάγει μέρος των καυσίμων από την χώρα μας η αμόλυβδη είναι στο 1,4 ευρώ ανά λίτρο» ανέφερε για να προσθέσει πως «αντί ως δεύτερο σημαντικό βήμα να προχωρήσει στην στήριξη των εισοδημάτων που ροκανίζονται από την ακρίβεια, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, ρυθμίζοντας τα   χρέη του επαγγελματικού κόσμου που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, περιορίζεται να ανακοινώσει το ισχνό επίδομα ακρίβειας όπως το λέει των 200 ευρώ  που ήδη έχει εξανεμιστεί».   

«Να ζητήσει δημόσια συγνώμη ο Δήμαρχος Αβδήρων»

Ερωτηθείς σε σχέση με τα όσα διημείφθησαν και στο μουσουλμανικό νεκροταφείο στον Πετεινό της Ξάνθης ο βουλευτής Ροδόπης εξέφρασε συναισθήματα αποτροπιασμού, υπογραμμίζοντας πως «ο σεβασμός στους νεκρούς πρέπει να είναι απόλυτος, πολύ περισσότερο στην πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε όπου ο σεβασμός προς τους συμπολίτες μας από την μουσουλμανική μειονότητα πρέπει να είναι κανόνας απαράβατος».

«Η απάντηση του Δημάρχου Αβδήρων που διάβασα είναι απαράδεκτη και δεν αποτελεί δικαιολογία» ανέφερε τονίζοντας πως ο δήμαρχος Αβδήρων «οφείλει  να ζητήσει δημόσια συγνώμη γιατί με τις πράξεις του προσβάλει τις αξίες και τον πολιτισμό της κοινωνίας μας, ενώ εκθέτει την χώρα μας διεθνώς και δίνει λαβές για τυχόν παρεμβάσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.