Δ. Χαριτου: «Αφετηρια» αλλαγων και προτεραιοτητων για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η εκλογικη «μαχη» της Κυριακης

Ο πρώην βουλευτής Ροδόπης και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και την στήριξή του στην υποψηφιότητα Κασσελάκη

«Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ με την μορφή και τη δομή λειτουργίας που έχει, έχει κλείσει οριστικά τον ιστορικό του κύκλο»

Ως την «αφετηρία» για την πραγματοποίηση προγραμματικών αλλαγών και την θέσπιση προτεραιοτήτων ώστε να γίνει ένα πλουραλιστικό, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα, ώστε να μπορέσει ξανά να παίξει αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, νοηματοδοτεί την προσεχή εκλογική αναμέτρηση της 10ης Σεπτεμβρίου για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Ο πρώην βουλευτής Ροδόπης και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με την αφορμή του Διαρκούς Συνεδρίου αλλά και της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας, εξηγώντας επίσης τους λόγους της υποστήριξής του στην υποψηφιότητα του κ.Στέφανου Κασσελάκη.

Όπως εξήγησε ο ίδιος τόσο οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις από τις οποίες το κόμμα βγήκε «λαβωμένο» όσο και το «σοκ» της αποχώρησης του ιστορικού προέδρου του Αλέξη Τσίπρα έχουν δημιουργήσει «κλίμα αποστράτευσης» στο κόμμα, ένα κόμμα που όπως έσπευσε να επισημάνει «έχει συνεισφέρει σημαντικά πράγματα στην πολιτική ζωή της χώρας».

«Να τελειώνουμε επιτέλους με τη “σκουριά” και  τη “γάγγραινα” που υπάρχει μέσα στον χώρο»

Υπό την έννοια αυτή όπως εξήγησε η εκλογική διαδικασία που ακολουθεί για την εκλογή του νέου Προέδρου θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας αφετηρίας. Άλλωστε όπως έσπευσε να εξηγήσει «ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ με την μορφή και τη δομή λειτουργίας που έχει, έχει κλείσει οριστικά τον ιστορικό του κύκλο. Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, καθώς δεν είναι κάτι που προκαλεί το ενδιαφέρον της κοινωνίας και των πολιτών, ακόμα και των ίδιων των μελών και των φίλων του. Άρα νομίζω μαζί με το πρόβλημα της ηγεσίας, πρέπει να συζητήσει πάρα πολύ σοβαρά και το ποια θα είναι η φυσιογνωμία του για την επόμενη μέρα, τι στίγμα θα στείλει, τι αλλαγές πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να είναι ελκυστικά αυτά τα οποία λέει και το πώς θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στα μάτια της κοινωνίας. Και βεβαίως πρέπει επιτέλους να τελειώνει με αυτή τη “σκουριά” και  τη “γάγγραινα” που υπάρχει μέσα στον χώρο, την έλλειψη ουσιαστικά ενός κόμματος δημοκρατικού που λειτουργεί συλλογικά και μπορεί να παίρνει αποφάσεις που θα ελκύουν την κοινωνία» ανέφερε προσθέτοντας πως «γιατί σήμερα όπως όλοι γνωρίζουμε και όλοι γνωρίζουν, μιλάμε για ένα κόμμα των εντάσεων, ένα κόμμα των εσωτερικών ανταγωνισμών, ένα κόμμα των παρεών που όχι απλώς δεν ελκύει κανέναν, αλλά στην πραγματικότητα απωθεί, γιατί οι παρέες, οι τάσεις, οι ομάδες, από την κορυφή μέχρι κάτω, είναι αυτές που διαμορφώνουν  ένα αποκρουστικό πεδίο για τον ίδιο τον κόσμο». 

Ερωτηθείς για το αν αισιοδοξεί πως τα παραπάνω έχουν γίνει παραδεκτά από τους υποψηφίους που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος αλλά και την πλειοψηφία των μελών του ο ίδιος τόνισε ότι εφόσον την Κυριακή ο κόσμος ανταποκριθεί στο κάλεσμα,  προσέλθει και πάρει μέρος στις αρχαιρεσίες, θα μπορέσει να υπάρξει μια νέα αρχή που θα προσδώσει ελπίδα, προοπτική και αισιοδοξία.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης έστρεψε ξανά το ενδιαφέρον της κοινωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ»

Το πρόσωπο που σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε αποτελεσματικά να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής, δεν είναι άλλο από τον κ.Στέφανο Κασσελάκη, την υποψηφιότητα του οποίου στήριξε και δια της υπογραφής του ο ίδιος, κάνοντας λόγο για ένα «φρέσκο» πρόσωπο, το οποίο «μέσα σε ένα γκρίζο τοπίο, μην πω μαύρο μέσα στα αποκαΐδια και τις φωτιές, εμφανίστηκε με αυθεντικό τρόπο για τον ίδιο και για τις αλλαγές που χρειάζεται σήμερα η χώρα». Ο κ.Κασσελάκης σύμφωνα με τον ίδιο «προσέλκυσε αμέσως την προσοχή, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της κοινωνίας και πολύς κόσμος ξαναέστρεψε το βλέμμα και την προσοχή του στον ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι τότε δεν υπήρχε» και δημιουργεί εκείνη την δυναμική ώστε ο κόσμος που σχεδόν σκεφτόταν να μην συμμετέχει ή να φύγει από το κόμμα, να επανεξετάσει την στάση και την συμπεριφορά του.

Όπως και ο ίδιος ο κ.Κασσελάκης, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο κ. Χαρίτου, τον διαβεβαίωσε πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα μείνει και θα παλέψει, χωρίς συμβιβασμούς για την ενίσχυση του χώρου. Ο κ.Χαρίτου απηύθυνε ευρύ κάλεσμα συμμετοχής προς όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες την Κυριακή να προσέλθουν στην κάλπη προκειμένου να λάβουν μέρος στην διαδικασία της ψηφοφορίας, μια διαδικασία που όπως επανέλαβε «θα είναι η αρχή να ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ποια πρέπει να είναι η φυσιογνωμία του, ποιο πρέπει να είναι το προγραμματικό του πλαίσιο και οι προτεραιότητές του, ξεκολλώντας από στερεότυπα και από  απόψεις του παρελθόντος». 

«Ήμουν και θα είμαι πάντα παρών»

Κι αυτό γιατί η αλλαγή είναι και θα γίνει απόλυτα σαφές το επόμενο διάστημα, πως είναι μονόδρομος απέναντι «στην κρίση που διαπερνά όλους τους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας». «Θέλω να πιστεύω ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι προχωρήσει σε προγραμματικές αλλαγές, θέσει προτεραιότητες και ταυτόχρονα διαμορφώσει ένα ανοιχτό πλουραλιστικό, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα, θα μπορεί να παίξει έναν αποφασιστικό καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα» κατέληξε δηλώνοντας πως «ήμουν και θα είμαι πάντα παρών, προφανώς βλέποντας το πώς κινείται και πώς θα κινηθεί ο χώρος αυτός την επόμενη μέρα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.