Χρυσοχοιδης απο τον Εβρο: «Τα συνορα μας θα παραμεινουν ασφαλη και απαραβιαστα»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκαν το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας

Στον Έβρο βρέθηκαν χθες, Παρασκευή, 20 Αυγούστου οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ειδικότερα οι δύο υπουργοί, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ κ. Μιχάλη Καραμαλάκη, τον Αστυνομικό Διευθυντή ΑΜ-Θ κ.Πασχάλη Συριτούδη και τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, επισκέφθηκαν το Φυλάκιο 1 στις Καστανιές, ενώ στην συνέχεια βρέθηκαν στο Χειμώνιο, έδρα του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης της Ορεστιάδας, όπου ενημερώθηκαν για το Κέντρο Ελέγχου και Παρακολούθησης συνόρων και από τον εκπρόσωπο της εταιρείας των προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης που έχουν εγκατασταθεί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν της επίσκεψής τους ο κ.Χρυσοχοϊδης έστειλε το μήνυμα των ασφαλών και «απαραβίαστων» συνόρων. «Αποτελεί απόφασή μας – κι αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς – η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε πως «στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν».

Άριστη η λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» τονίζοντας πως από την επίσκεψή τους διαπιστώθηκε «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».

Στη «σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων σε σχέση με 18 μήνες πριν, όταν εξελίχθηκε η κρίση στον Έβρο», αναφέρθηκε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του φράχτη 40χλμ δημιουργούνται «οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».

Νέα επιχειρησιακά μέτρα για μεγαλύτερη αποτρεπτική ικανότητα

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της επίσκεψης ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε γνωστό πως «αποφασίστηκαν μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα, τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα δημιουργήσουν περαιτέρω αποτρεπτική ικανότητα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.