Χριστοδουλος Τοψιδης: «Η Περιφερειακη Συνθεση θα ειναι η επομενη διοικηση στην Περιφερεια ΑΜΘ»

«Δεν μπορεί κάποιος που έχει το χρίσμα να πάει να διεκδικήσει, ακόμη ακόμη να είναι αντίθετος με τις απόψεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής»

Για την επερχόμενη περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση μίλησε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα του συνδυασμού με πρόγραμμα και με σχέδιο να αναλάβει τα ηνία της Περιφέρειας.

Ο κ. Τοψίδης άσκησε δριμεία κριτική στην παρούσα διοίκηση κατηγορώντας την για ανυπαρξία έργου και αδυναμία ανταπόκρισης στις ανάγκες των πολιτών, ενώ στάθηκε στην ανάγκη οι  αυτοδιοικητικές εκλογές να μην έχουν κομματική  χροιά. Απέρριψε έτσι τις μομφές περί «αντάρτικου» από τον πολιτικό χώρο που προέρχεται, τονίζοντας πως στις 8 Οκτωβρίου οι πολίτες θα δώσουν την απάντησή τους.

Χριστόδουλος Τοψίδης όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: κ. Τοψίδη η Περιφερειακή Σύνθεση διεκδικεί για δεύτερο φορά τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, χωρίς κομματικά  χρίσματα…

Χ.Τ.:  Η Περιφερειακή Σύνθεση είναι η ανεξάρτητη παράταξη και μάλιστα είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη παράταξη στις 13 Περιφέρειες της χώρα μας. Στο 2019 με ένα ποσοστό 17,9, συνεχίζει, ανεξάρτητη και πάλι στις εκλογές στις 8 Οκτωβρίου 2023, με ένα ψηφοδέλτιο σχεδόν έτοιμο θα έλεγα. 115 άτομα θα πρέπει να έχει το μάξιμουμ το ψηφοδέλτιο της περιφέρειας. Να θυμίσω ότι είναι 18 άτομα στη Δράμα το μάξιμουμ, 23 στην Καβάλα,  23 στην Ξάνθη, 20  στη Ροδόπη και 28  στον Έβρο. Με 40% ποσόστωση  γυναικών, σεβόμενοι τη νομοθεσία. Η Περιφερειακή Σύνθεση έχει ένα ολοκληρωμένο ψηφοδέλτιο. Καθημερινά είμαι σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σε κάθε μικρό χωριό παρακολουθώ τις εξελίξεις, ακούω τις φωνές και κάνουμε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα είναι απ’  όλες τις αποχρώσεις, απ’ όλες τις παρατάξεις, απ’ όλους τους κλάδους απ’  όλες τις ηλικίες, για να μπορέσουμε να συνθέσουμε, γιατί αυτό είναι η Περιφερειακή Σύνθεση.

«Τα κόμματα πρέπει να αφήσουν τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν για τους εκπροσώπους που θέλουν στην αυτοδιοίκηση»

ΠτΘ: Μιλήσατε για ένα ψηφοδέλτιο που διαθέτει μια ιδεολογική βεντάλια πολλών αποχρώσεων. Αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα κ. Τοψίδη, αν και είναι βασικό ζητούμενο από πλευράς των πολιτών το κομμάτι των συνεργασιών, αλλά και το να ακούγονται όλες οι φωνές.

Χ.Τ.: Οι εθνικές εκλογές τελείωσαν και το αποτέλεσμα καταγράφηκε. Οι  αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να μην έχουν κομματική  χροιά. Τα κόμματα πρέπει να αφήσουν τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν για τους εκπροσώπους που θέλουν στον πρώτο βαθμό και στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Εάν πραγματικά πρέπει τα κόμματα με χρίσματα, με υποδείξεις, με ενδείξεις, με υποστηρίξεις να βάζουν τους δικούς τους ανθρώπους, τότε γιατί έχουμε αιρετές περιφέρειες; Πριν το ’10 δεν είχαμε αιρετές περιφέρειες. Θέλουμε να έχουμε εμείς διοίκηση που να διοικεί  για το καλό των πολιτών, που να διεκδικεί για τους πολίτες της περιφέρειάς μας ή θέλουμε να είναι κάποιοι υποτακτικοί στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Γιατί δεν μπορεί κάποιος που έχει το χρίσμα να πάει να διεκδικήσει και ακόμη ακόμη να αντισταθεί, ακόμη ακόμη να είναι αντίθετος με τις απόψεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί της περιφέρειάς μας και αυτή είναι η διαφορετικότητα της Περιφερειακής Σύνθεσης. Και έρχονται κάποιοι τώρα βασιλικότεροι του βασιλέως που έχουν το χρίσμα και «φοβερίζουν» με διαγραφές. Ε, και;  Αυτό είναι το επιχείρημά τους; Αυτό είναι το πρόγραμμά τους; Κρύβεται πίσω από μια κομματική σημαία; Καλώς λοιπόν να ορίσουμε στη μάχη τις 8  Οκτωβρίου. Αυτή είναι η απάντησή μας. 

«Αν αυτό δεν είναι πολιτικό έγκλημα διαρκείας, τότε τι είναι;»

ΠτΘ: Κάνατε λόγο για ένα έγκλημα διαρκείας το οποίο συντελείται στην Περιφέρεια ΑΜΘ από το ’19 και έπειτα, σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη διοίκηση.

Χ.Τ.: Ήταν ο πιο επιεικής πολιτικός όρος που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω. Όταν η περιφέρειά μας αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη θέση 226 από τις 236 περιφέρεις της Ευρώπης. Όταν στην ίδια αξιολόγηση βρισκόμασταν την προηγούμενη περίοδο στη θέση 225 και τώρα χάσαμε άλλη μια θέση,  όταν η  περιφέρειά μας στην ανεργία, στους νέους 18-29 καταγράφεται στη θέση 231 από τις 236 περιφέρειες της Ευρώπης, αν αυτό δεν είναι πολιτικό έγκλημα διαρκείας, τότε τι είναι; Όλοι οι δείκτες δείχνουν πως οι πολίτες της περιφέρειάς μας είναι υποδεέστεροι πολιτών άλλων περιφερειών της Ελλάδας, ακόμη και της Ευρώπη. Γιατί να μιλήσουμε;  Για την καθημερινότητα των πολιτών; Υπάρχει παντελής έλλειψη στα πάντα. Υπάρχουν οι οδικοί άξονες, η περιφέρεια έχει την οδοσήμανση, έχει τη διαγράμμιση, έχει τους περιφερειακούς δρόμους, έχει τον καθαρισμό ρεμάτων, κλπ, έχει γέφυρες πεσμένες. Η διοίκηση της περιφέρειά μας στα τέσσερα χρόνια διοίκησης έχει αποκαταστήσει μια γέφυρα; Πεσμένη η γέφυρα της Καβάλας, πεσμένη η γέφυρα του Ιάσμου, κλειστή η γέφυρα του Ερυθροποτάμου.  Λύνει η παρούσα διοίκηση τα προβλήματα της καθημερινότητας; Βλέπουμε καθημερινά και  διαβάζουμε όλοι μας και φοβόμαστε να βγούμε στην Εγνατία Οδό με τα προβλήματα που υπάρχουν. Ήμασταν η πρώτη παράταξη που κατέθεσε πρόταση.  Ήμασταν οι πρώτοι που σκεφτήκαμε οργανωμένα και τεκμηριωμένα πώς λύνεται το πρόβλημα. Κι από κει και πάρα αφού βγάλαμε και δελτίο τύπου, και ευχαριστώ πολύ και άλλους αυτοδιοικητικούς που διεκδικούν, δήμους και περιφέρειες, ήρθαν και πραγματικά υποστήριξαν αυτό το αίτημά μας. Φυσικά δεν είναι δικιά μας η Εγνατία Οδός, φυσικά δεν είναι δικό μας το νοσοκομείο, είναι όμως δικοί μας οι άνθρωποι, είναι δικοί μας οι πολίτες και πρέπει να διεκδικήσουμε και πρέπει να πάμε και να απαιτήσουμε.  Αυτή είναι η αιρετή περιφέρεια, αυτή είναι η περιφέρεια που δεν είναι υποτακτική στην κυβέρνηση.

«Το πρόγραμμά μας κινείται σε τέσσερις άξονες»

ΠτΘ: Ποιες είναι οι προτάσεις της Περιφερειακής Σύνθεσης; Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο  και για το σύνολο της περιφέρειας, αλλά και για την κάθε περιφερειακή ενότητα ξεχωριστά;

Χ.Τ.: Εμείς έχουμε ήδη ένα πρόγραμμα έτοιμο.  Το πρόγραμμά μας κινείται σε τέσσερις άξονες που είναι η  κοινωνία, η τεχνολογία, το περιβάλλον και η οικονομία. Η κοινωνία είναι οι ίδιοι οι πολίτες, είναι οι  κοινωνικές δομές, είναι όλες αυτές οι απαιτήσεις που έχουν οι πολίτες ή η υποστήριξη που θέλει το κοινωνικό σύνολο. Στον άξονα της τεχνολογίας αναφερόμαστε σε όλες τις νέες εφαρμογές ψηφιοποίησης, τον εκσυγχρονισμό που πρέπει να γίνει στην περιφέρειά μας σε όλες τις δομές και  όχι μόνο της περιφέρειας, αλλά και χρηματοδοτούμενες και όλες τις υπηρεσίες και όλους τους οργανισμούς και όλους τους φορείς που υπάρχουν στην περιοχή μας. Στο περιβάλλον επισημαίνουμε την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και μια σειρά από ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα το χωροταξικό σχέδιο που πρέπει να γίνει για τα αιολικά πάρκα και το έχουμε πει πολλές φορές. Η οικονομία περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τις ιχθυοκαλλιέργειές, και μια σειρά από όλα τα επαγγέλματα που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας της περιοχής. Είναι ένα πρόγραμμα περίπου 70 σελίδων, το οποίο έχουμε ήδη επεξεργαστεί με τους συνεργάτες μας. Ήδη το έχουν διαβάσει όσοι μπαίνουν στον συνδυασμό και έχουν  αποδεχτεί και έχουν συμβάλει ο καθένας με τον δικό του τρόπο στις προτάσεις και θα τροποποιείται κατά τη διαδικασία μέχρι να  καταθέσουμε τα ψηφοδέλτια, γιατί ο κάθε ένας νέος σύμβουλος μπορεί να έχει μια πρόταση την οποία δεν έχουμε προλάβει να την γράψουμε. Αυτό θα πει σύνθεση, αυτό θα πει δημοκρατία, ότι ο καθένας έχει δικαίωμα του λόγου και να προσθέσει μια σωστή πρόταση, η οποία είναι αποδεκτή και από τους τεχνοκράτες που αυτή τη στιγμή επιλέξαμε να συνεργαστούμε. Κατά  τόπους τώρα, στη Ροδόπη, στον Έβρο, στην Ξάνθη, στη Δράμα, στην Καβάλα, επειδή έχουμε σχεδιάσει και θα κάνουμε ανοιχτές εκδηλώσεις – συγκεντρώσεις παρουσίασης του προγράμματός μας, εκεί  θα πούμε και τις θέσεις μας για τα ειδικά εξειδικευμένα έργα, 4-5 μεγάλα έργα, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Εκεί θα αναφερθούμε εκτενέστερα.

ΠτΘ: Βλέπουμε ότι από άλλες περιφερειακές παρατάξεις δίνεται ακόμα ένας αγώνας δρόμου για την στελέχωση των ψηφοδελτίων. Θεωρείτε ότι αυτό ευνοεί την Περιφερειακή Σύνθεση; Αισιοδοξείτε ότι αυτές οι εκλογές θα είναι  εκλογές που θα βγάλουν την Περιφερειακή Σύνθεση νικήτρια;

Χ.Τ.: Πρώτον είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Περιφερειακή Σύνθεση θα είναι η επόμενη διοίκηση στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Αυτή η  αισιοδοξία πηγάζει από την καθημερινότητα, από τις επαφές και από τους πολίτες της περιφέρειάς μας οι οποίοι είναι οι κριτές μας, είναι οι ψηφοφόροι μας. Από ‘κει πηγάζει πρωτίστως αυτή η θετική σκέψη και αυτή η θέση  που  καταθέτω. Ως προς το πρώτο ερώτημά σας, για τις λοιπές παρατάξεις, δεν εξαρτάται από μας.  Εξαρτάται από αυτούς που θα αποφασίσουν να διοικήσουν είτε μέσω κομμάτων, είτε μέσω άλλων παρατάξεων. Κι εμείς αναλόγως ποιοι θα είναι στην αναμέτρηση,  προσαρμόζουμε την στρατηγική μας και τον σχεδιασμό μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.