«Χωρις Πιστοποιητικα Ασφαλειας SSL κρισιμες ιστοσελιδες Υπουργειων, Φορεων και Οργανισμων»

Ερώτηση Ιλχάν Αχμέτ προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ, σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις στο επίπεδο της κυβερνοασφάλειας και την απουσία Πιστοποιητικών Ασφαλείας SSL από ιστοσελίδες Υπουργείων, Φορέων και Οργανισμών.

Ο βουλευτής Ροδόπης επισημαίνει πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συνεχίζει να διαχειρίζεται τα σοβαρά θέματα της κυβερνοασφάλειας, διακινώντας επιστολές και εγκύκλιούς όπως γίνεται σε ένα γραφειοκρατικό δημόσιο, αντί να οργανώνει συγκεκριμένες ενέργειες, δράσεις και ομάδες ανθρώπων στο πεδίο. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες ψηφιακές επιθέσεις «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phising), πολλές ιστοσελίδων Υπουργείων, Φορέων και Οργανισμών δεν διαθέτουν μέχρι σήμερα Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό Ασφαλείας SSL.

Στην ερώτηση τονίζεται πως το συγκεκριμένο Πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για μια ασφαλή σύνδεση μεταξύ της εκάστοτε ιστοσελίδας και του web browser του χρήστη, καθώς εξυπηρετεί αφενός την ασφαλή μεταφορά δεδομένων μεταξύ web server και ενός browser και αφετέρου την πιστοποίηση – ταυτοποίηση της ιστοσελίδας, ώστε ο χρήστης να γνωρίζει πως συναλλάσσεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Είναι σαφές πως η απουσία του εν λόγω πιστοποιητικού από κρίσιμες ιστοσελίδες όπως για παράδειγμα από αυτή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή από την ιστοσελίδα των διαβατηρίων  (!) http://www.passport.gov.gr, στην οποία σαφώς οι πολίτες εκθέτουν προσωπικά στοιχεία, καταδεικνύουν πως το θέμα της κυβερνοασφάλειας στη χώρα μας συνεχίζει να αντιμετωπίζεται χωρίς σοβαρό σχεδιασμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.