«Χωρις δασικους χαρτες δεν υφισταται εκσυγχρονισμος του Κτηματολογιου»

Ιλχάν Αχμέτ, ως ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης:

Από τα 90 εκ. ευρώ «πέταξε» στα 240 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου

«Ούτε επιτάχυνση, ούτε απλούστευση, ούτε ασφάλεια θα φέρει το νέο νομοσχέδιο στη διαδικασία κτηματογράφησης», τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος του τομέα ψηφιακής πολιτικής, Ιλχάν Αχμέτ στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης».

Ο βουλευτής Ροδόπης υποστήριξε πως το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αναβάλλει να λύσει πολλές από τις παθογένειες του παρελθόντος, που μπλοκάρουν μέχρι σήμερα μία ολοκληρωμένη κτηματογράφηση, καθώς η Κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει άρον-άρον τις περιοχές υπό κτηματογράφηση, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των ενστάσεων.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής είπε πως είναι προφανές πως η κυβέρνηση βιάζεται να εμφανίσει μια εικόνα επιτάχυνσης στην κτηματογράφηση και μετάβασης σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου. Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί η ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου των δασικών χαρτών που σήμερα παραπαίει, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών. Και όλα αυτά για τα μάτια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως προς χάριν του Ταμείου Ανάκαμψης,  αλλά και για να δικαιολογήσετε την απόσπαση του δημόσιου φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας..

Ο Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να εξηγήσει πως το έργο για την ψηφιοποίηση των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας για το Εθνικό Κτηματολόγιο, που εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και το οποίο εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες στη σχετική συνεδρίαση του ECOFIN, έχει σήμερα προϋπολογισμό 242 εκατ. Ευρώ όταν το ίδιο έργο μόλις τέσσερα χρόνια πριν, το 2016, είχε προϋπολογισμό 90 εκατ. Ευρώ.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.