Αξιολογωντας τη Συνοδο κορυφης στις Βρυξελλες και την οδευση προς υπογραφη συμφωνιας μεταξυ της Ελλαδας και των εταιρων-δανειστων

Δημήτρης Χαρίτου, στέλεχος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης «Δίδεται ένα δείγμα ότι η συμφωνία κινείται σε μια άλλη κατεύθυνση από αυτή της λιτότητας και των μνημονίων που μέχρι σήμερα έχουμε γνωρίσει»

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας χθες από τις Βρυξέλλες και θέλουν την Αθήνα να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία μετά και τη νέα πρόταση που κατέθεσε στις Βρυξέλλες και προσελήφθη θετικά από τους εταίρους. Την ίδια ώρα στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διχασμένοι με ορισμένους να κάνουν λόγο για «νέο μνημόνιο» και «ταφόπλακα» και άλλους να θεωρούν πως η εν λόγω εξέλιξη συνιστά ένα πρώτο βήμα ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί μείωσης των επιπτώσεων της κρίσης και ανακούφισης των αδυνάτων. Με αυτή τη δεύτερη άποψη συντάσσεται και ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ροδόπης ο οποίος μιλώντας στον «ΠτΘ» έκανε λόγο για ένα «πρώτο βήμα που έγινε προς αυτή την κατεύθυνση. 

«Επιδιώκεται η συμφωνία, που είναι αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση, να επιφέρει μια πιο μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών»

«Η αίσθησή μου, από όσα μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί, είναι ότι επιδιώκεται η συμφωνία, που είναι αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση, να επιφέρει μια πιο μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών έτσι ώστε να μην πλήττονται τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά να αναλάβουν το βάρος και οι έχοντες τη δυνατότητα. Ακόμα φαίνεται ότι δεν στερεί άλλους πόρους από βασικές κοινωνικές ανάγκες, τις λεγόμενες δαπάνες για υγεία, παιδεία και ασφάλιση» επεσήμανε ο κ. Χαρίτου και υπογράμμισε με νόημα ότι «δίδεται ένα δείγμα ότι η συμφωνία κινείται σε μια άλλη κατεύθυνση από αυτή της λιτότητας και των μνημονίων που μέχρι σήμερα έχουμε γνωρίσει».
 
Ο κ. Χαρίτου δεν παρέλειψε ωστόσο να αναγνωρίσει ότι «σε μια κοινωνία που ασφυκτιά εδώ και 5 χρόνια από σκληρές πολιτικές λιτότητας η οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα ελάφρυνε δραστικά τις συνέπειες που σήμερα βιώνει με τραυματικό τρόπο θα ήταν επώδυνη» διευκρινίζοντας ότι «ασφαλώς μιλάμε για τις συγκεκριμένες συνθήκες που σήμερα διαπραγματεύεται ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση, γι αυτό και θεωρώ ότι ήταν ένα πρώτο βήμα».
«Πολύ κρίσιμο ζήτημα είναι η απομείωση του χρέους»
 
Απαντώντας δε σε όσους καταλόγιζαν στο ΣΥΡΙΖΑ κωλυσιεργία και χάσιμο πολύτιμου χρόνου ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η συζήτηση και η συμφωνία που είναι σε εξέλιξη, αν εκπληρωθούν αυτά που παρουσιάστηκαν και όσα λένε και οι εταίροι – δανειστές, γιατί προφανώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενες νέες αξιώσεις, θεωρώ ότι επιβεβαιώνει ότι η επιμονή και η σταθερότητα στη διαπραγμάτευση, όχι μόνο δημιουργούν ένα αίσθημα αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό αλλά έχει και αποτελέσματα».
 
«Νομίζω ότι πολύ κρίσιμο ζήτημα» συνέχισε ο ίδιος «είναι η απομείωση του χρέους και παράλληλα το αμέσως επόμενο διάστημα να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης στη χρηματοδότηση της χώρας, έτσι ώστε να φύγει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και, σε συνδυασμό και με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, να δοθεί ώθηση στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας που τόσο ανάγκη έχει για να μπορέσουν να επουλωθούν πληγές». 

«Έχει τη δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί τη διαφαινόμενη συμφωνία»

Ερωτηθείς σχετικά με την επικύρωση της διαφαινόμενης συμφωνίας από την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς ήδη έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χαρίτου φάνηκε αισιόδοξος επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την τελική μορφή που θα πάρει η συμφωνία θυμίζοντας ότι ακόμα γίνεται συζήτηση και διαπραγμάτευση. «Φαίνεται από τα σημεία της ελληνικής πρότασης που δόθηκαν στη δημοσιότητα ότι μπορούν να αναγνωριστούν σε αυτά πλευρές της πολιτικής και του προγράμματος με το οποίο δεσμεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον ελληνικό λαό και με αυτή την έννοια έχει τη δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί τη διαφαινόμενη συμφωνία, εφόσον μείνουν τα σημεία που δείχνουν αυτή την κατεύθυνση. Και νομίζω, με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί στη συνέχεια, μετά τη συμφωνία, να ξεδιπλωθεί το πρόγραμμα και οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει πράγματι η χώρα να κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση» σημείωσε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.