Αθανασιος Ελευθερακης: «Μια μικρη σχετικα ενισχυση χρειαζεται για να περασει η εδρα στην Ελληνικη Λυση ωστε να δωσουμε μια δυναμικη απαντηση σε ολους τους παρακρατικους μηχανισμους της περιοχης»

«Οι άνθρωποι εδώ έχουν τεράστια προβλήματα και έρχονται οι εκλογές και θυμούνται τώρα οι πολιτικοί να κάνουν τους πατριώτες με έναν τοξικό τρόπο»

Για το νέο πρόταγμα της Ελληνικής Λύσης για τον νομό μας μίλησε, φιλοξενούμενος στη συχνότητα του Ράδιο Παρατηρητής, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στη Ροδόπη, κ. Αθανάσιος Ελευθεράκης. Ο κ. Ελευθεράκης τοποθετήθηκε για τη κόντρα μεταξύ των δύο, κυρίως, μεγάλων κομμάτων που κυριάρχησε στην προϊούσα προεκλογική περίοδο και δεν είναι άλλο από την προσπάθεια εξωθεσμικής παρεμβολής στο εκλογικό αποτέλεσμα της Ροδόπης. Ο ίδιος έκανε λόγο για τοξικότητα και παλαιοκομματισμό που δεν βοηθούν ούτε στην πρόοδο ούτε και στην κατακτηθείσα αρμονική συμβίωση των σύνοικων στοιχείων, προσκαλώντας το εκλογικό σώμα του νομού να στηρίξει την Ελληνική Λύση, αλλάζοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς της περιοχής, ως απάντηση για την ανατροπή των παρακρατικών μηχανισμών.

Αθανάσιος Ελευθεράκης όμως αναλυτικά…

«Έχουν καταφέρει να θεωρείται όποιος ασχολείται με την πολιτική λαμόγιο ή τουλάχιστον πονηρούλης»

ΠτΘ: κ. Ελευθεράκη, θα θέλαμε ένα πρώτο δικό σας σχόλιο για αυτή την μετεκλογική και προεκλογική ταυτόχρονα περίοδο που διανύουμε και όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται και μάλιστα με αφορμή αυτή τη φορά τη Ροδόπη να πρωταγωνιστεί, σε βαθμό τέτοιο που δεν έχουμε ξαναδεί.

Α.Ε.: Το να εμφανίζονται επιτελεία προεκλογικά και μετεκλογικά ταυτόχρονα δεν είναι και παράξενο, πρέπει να κοινωνήσουν το πρόγραμμά τους, κλπ. Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι κουραστικό αυτό και ούτε στους πολίτες να προκαλεί απέχθεια. Γενικά την Ελλάδα οι πολιτικοί είναι από αδιάφοροι ως αποκρουστικοί  για τους πολίτες. Αυτό βέβαια είναι κατόρθωμα επίσης των πολιτικών, έστω κι αν δεν θα έπρεπε. Είναι η γιορτή της δημοκρατίας οι εκλογές. Κι όμως έχουν  καταφέρει να θεωρείται όποιος ασχολείται με την πολιτική λαμόγιο ή τουλάχιστον «πονηρούλης». Το αντιμετωπίζω κι εγώ. Να θεωρείται ότι έχει υστεροβουλία ή ότι έχει τάσεις μεγαλομανίας, ότι θέλει να εξουσιάζει. Ή ότι είναι ανεπάγγελτος και προσπαθεί να βρει διέξοδο επαγγελματικό και οικονομικό. Έχουν καταφέρει να ταυτίσουν την πολιτική με την  έννοια του λαμόγιου. Αυτό είναι λυπηρό.

Ειδικά τώρα σε τοπικό επίπεδο, το κλίμα όπως έχει διαμορφωθεί, η Ροδόπη έγινε επίκεντρο με τον πιο αρνητικό τρόπο. Δηλαδή ένας ουδέτερος παρατηρητής που θα το βλέπει αυτό απ’  έξω, γιατί μην ξεχνάμε, ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, συμμετέχουμε σε διεθνείς οργανισμούς, στην Ε.Ε., πώς το παρατηρούν όλο αυτό; Αν κάτι παρόμοιο γινόταν σε μια επαρχία του Βελγίου, εμείς τι θα σκεφτόμασταν για εκεί, ότι είναι στα όρια του εμφυλίου. Πόση τοξικότητα αφήσανε να εισέλθει σε αυτόν τον πολιτικό λόγο; Και οι μεν και οι δε.

«Οι μειονοτικοί συμπολίτες πραγματικά υποφέρουν»

ΠτΘ: Το άφησαν κ. Ελευθεράκη ή είναι τελικά στρατηγική επιλογή των κομματικών μηχανισμών για να μην συζητηθούν αυτά τα οποία κανονικά θα έπρεπε να συζητάμε;

Α.Ε.: Δεν ξέρω αν έγινε συνειδητά, αλλά τελικά  δεν είναι κομματικοί μηχανισμοί, είναι παλαιοκομματικοί μηχανισμοί. Όποιος ζει εδώ τα ξέρει πολύ καλά πώς λειτουργούν και οι μηχανισμοί και μέσα στα ίδια τα κόμματα, αυτά τα παλιά κόμματα από τα οποία εμείς θέλουμε να απαλλαγεί η χώρα. Αυτή είναι η πρότασή μας. Ερχόμαστε για να εκτοπιστούν όλα αυτά. Πραγματικά πιστεύουμε ότι κάνουν κακό στη χώρα και σε εθνικό επίπεδο και σε τοπικό. Αυτοί όλοι οι υποψήφιοι, που εκλέχθηκαν τον Μάιο η τοπική κοινωνία τους ξέρει πολύ καλά. Εκλέχτηκε ο κ. Φερχάτ Οζγκιούρ. Ποιος δεν ήξερε στη Ροδόπη ότι θα εκλεγεί, εδώ και δυο χρόνια; Εγώ πιστεύω ότι το ξέραν άπαντες. Ας μην χωρίζουμε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Όλοι είναι κάτοικοι Ροδόπης. Αυτά κάποια στιγμή πρέπει να ξεπεραστούν. Αιώνες οι άνθρωποι εδώ συνυπάρχουν, στην καθημερινότητά μας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και έρχονται οι εκλογές και δημιουργούν τόση τοξικότητα, που η γιορτή της δημοκρατίας καταλήγει πάλι σε αυτό που λέγαμε πριν, να γίνεται μια απεχθής διαδικασία. Πλησιάζουμε τους ανθρώπους τώρα στην προεκλογική περιοδεία και το αντιλαμβανόμαστε. Στην ουσία οι άνθρωποι εδώ έχουν τεράστια προβλήματα και έρχονται οι εκλογές και θυμούνται τώρα οι πολιτικοί να κάνουν τους πατριώτες με έναν  τοξικό τρόπο. Διαχέουν μια τοξικότητα μεταξύ των ανθρώπων κι εκεί που οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται και έχουν δημιουργηθεί εδώ και αιώνες, διαταράσσονται την περίοδο των εκλογών. Οι μειονοτικοί συμπολίτες πραγματικά υποφέρουν. Τυχαίνει και συναντάμε και μειονοτικούς στα καφενεία που πάμε στα χωριά. Λένε να περάσουν αυτές οι εκλογές να τελειώνουμε. Από τη μια έχουν τους μηχανισμούς του προξενείου, από την άλλη έχουν τους κομματικούς μηχανισμούς βλ. Ντόρα, που πάει και τους απειλεί τι θα ψηφίσουν. Μέγα σφάλμα.  Πού είναι  η δημοκρατία, πού είναι όλα αυτά τα οράματα; Κατ’  αρχήν η ψήφος είναι μυστική. Από την άλλη ρίχνει και αυτό το παλαιοκομματικό τυράκι, θα σας προσλάβουμε κιόλας, αν είστε καλά παιδιά, αγνοώντας την πλειονότητα, επίσης μεγάλο λάθος. Γιατί κ. Μπακογιάννη; Είναι μόνο τα χωριά της μειονότητας; Οι υπόλοιποι δεν ζουν εδώ, δεν έχουν ανάγκες; Τους προσέβαλε όλους.

Και από την άλλη μέσα στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται της κακομοίρας, αλλά όλα ωραία και καλά. Αυτό τον υποψήφιο οι συνυποψήφιοί τους δεν τον ξέρανε; Τον βάζεις πρώτα στο ψηφοδέλτιο και μετά τον κατηγορείς ότι χρησιμοποίησε μηχανισμούς εξωθεσμικούς για να εκλεγεί. Οι κομματικοί μηχανισμοί τον βάλανε σε θέσεις στο ψηφοδέλτιο. Αυτά είναι τόσο εύκολα αντιληπτά, που είναι και προσβλητικά να προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν με αυτόν τον τρόπο. Εμείς από την πλευρά μας κρατάμε ξεκάθαρη θέση με αυτά.

ΠτΘ: Η οποία είναι κ.Ελευθεράκη;

Α.Ε.: Η οποία είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει θέση στο δικό μας ψηφοδέλτιο από άτομα που σχετίζονται, συναλλάσσονται με όλους αυτούς τους μηχανισμούς. Δεν είναι μόνο το προξενείο, υπάρχουν ένα σωρό σύλλογοι, παράνομοι, ημιπαράνομοι, που αλλιώς είναι η επίσημη ονομασία τους στα Πρωτοδικεία και αλλιώς επιδιώκουν και μεταξύ τους ονομάζονται ή ο αιρετός μουφτής, άλλη μια πληγή αυτό. Τέτοιου τύπου πολιτευτές δεν έχουν καμία  θέση στο δικό  μας κόμμα. Είναι μια ξεκάθαρη θέση, η οποία τελικά είναι ξεκάθαρη και για τους μειονοτικούς υποψήφιους. Δηλαδή μας το λένε. Είστε ξεκάθαροι.

«Είμαστε ο μόνος τρόπος να δώσουμε μια εθνική πατριωτική απάντηση»

ΠτΘ: Η Ελληνική Λύση αναδείχτηκε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου τέταρτη δύναμη στην περιοχή μας. Γιατί την προσεχή Κυριακή κάποιος εκλογέας στη Ροδόπη να ψηφίσει Ελληνική Λύση;

Α.Ε.: Πέρα από τα γνωστά που έχουμε πει και την επιχειρηματολογία του Μαΐου, για το πρόγραμμα και την έμφαση που δίνουμε στην ανάπτυξη, στην αγροτική παραγωγή, στους παραγωγικούς φορείς, γιατί εμάς εκεί είναι η εστίασή μας, το καινούργιο θέμα που προέκυψε με τη μειονότητα, με τους υποψηφίους που τους υποστηρίζουν οι ξένοι δάκτυλοι, οι παρακρατικοί φορείς, κλπ, είναι κι αυτό το καινούργιο μας επιχείρημα, η καινούργια πραγματικότητα για τον Ιούνιο. Πιστεύουμε ότι είμαστε ο μόνος τρόπος να δώσουμε, από τη στιγμή που πλέον δεν υπάρχει σταυροδοσία και είναι ξεκάθαρο ποιος θα εκλεγεί από κάθε κόμμα αν αυτό το κόμμα πάρει έδρα, μια εθνική πατριωτική απάντηση σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς που προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να εκλέξουν τον κ. Οζγκιούρ. Αν ενωθούν αυτές οι δυνάμεις -και δεν λέω χριστιανοί-μουσουλμάνοι, εννοώ όλοι μαζί εθνικά πατριωτικά- αυτοί που απεχθάνονται τους παρακρατικούς μηχανισμούς, που όλοι τους στηλιτεύουν, είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξει και η κατανομή των εδρών εν τέλει στον νομό. Μια μικρή σχετικά ενίσχυση χρειάζεται για να περάσει η έδρα στην Ελληνική Λύση ώστε να δώσουμε μια δυναμική απάντηση σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς και μια ισχυρή, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο αντιπολίτευση, απέναντι στην αλαζονική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου.

Αυτή η αυτοδυναμία ή η παντοδυναμία που προσπαθούν να επιτύχουν αν τους της δώσει ο ελληνικός λαός, νομίζω ότι θα έχει θλιβερά αποτελέσματα. Κυβερνούν πολλά χρόνια, παίρνουμε δείγματα γραφής, το πώς συμπεριφέρονται.  Δεν πρόκειται να κυβερνήσουν με γνώμονα το συμφέρον του απλού πολίτη. Η ακρίβεια έρχεται και θα χειροτερέψει. Αν ήδη τώρα τα έξοδα είναι για όλους τους επαγγελματίες, τους αγρότες, κλπ πολλά, μόλις κοπεί η επιδότηση για το ρεύμα, θα είναι δυσβάστακτο και για τα νοικοκυριά, πόσο δε μάλλον για τις επιχειρήσεις. Τα funds είναι έτοιμα, με το ζόρι τα κρατάνε, θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί, με μια κυβέρνηση που ό,τι και να κάνουν, κανείς δεν θα μπορεί να τους πει τίποτα.

«Οι  υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιό μας είναι άνθρωποι που ξέρουν πώς λειτουργεί η κοινωνία»

ΠτΘ: Ειδικότερα στη Ροδόπη και ευρύτερα στην Ελλάδα, η Ελληνική Λύση σε ποιους απευθύνεται; Ποιων τις ψήφους διεκδικεί αυτή τη στιγμή;

Α.Ε.: Η Ελληνική Λύση απευθύνεται στους έλληνες, τους πατριώτες, που θέλουν τη χώρα ισχυρή, τη χώρα να έχει σύνορα, τα οποία φυλάσσονται, που έχει νόμους που τους σέβονται όλοι. Ανθρώπους παραγωγικούς που στηρίζονται στη δουλειά, στην εργασία, όχι σε θέσεις ρουσφετολογικές. Εξάλλου αν δείτε και τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλη την επικράτεια, δεν υπάρχουν παλιοί πολιτικοί που έχουν μόνο επάγγελμα αυτό, δηλαδή μεταγραφές από άλλα κόμματα, κλπ. Όλοι είναι άνθρωποι που κάτι κάνουν, έχουν προσφέρει, εργάζονται. Οι  υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιό μας είναι άνθρωποι που ξέρουν πώς λειτουργεί η κοινωνία,  ξέρουν τι σημαίνει λογαριασμοί, τι σημαίνει εφορία, τι σημαίνουν πρόστιμα. Δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.