Ασφυκτικα γεματο το Μεγαρο στην ομιλια του πρωθυπουργου

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή Θράκη και ισχυρή Θράκη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα»

«Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι: ή δεύτερη φορά στη συμφορά ή δεύτερη εντολή στην προκοπή»

Κατάμεστο ήταν το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής κατά την ομιλία που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ροδόπης κ. Ιωάννης Τζαμπάζης, ο οποίος προσκάλεσε στο βήμα τον πρωθυπουργό. Στην ομιλία του, που διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο στην περιοχή, στα τρέχοντα ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν οριζόντια τα νοικοκυριά, τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και τις επερχόμενες εκλογές.

«Χαράξαμε πορεία ανάπτυξης και προκοπής εδώ και 3,5 για να χτίσουμε μια Ελλάδα που θα βαδίζει μπροστά και θα στοχεύει ψηλά. Με την ψήφο του ελληνικού λαού ανοίγει μπροστά μας και η δεύτερη θητεία. Είμαι βέβαιος» επεσήμανε αρχικά ο πρωθυπουργός να τονίσει πως «τα χειροπιαστά αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου μας συνδέουν άρρηκτα με την κοινωνία».

Ο ίδιος εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση θυμίζοντας πως «μας έλεγαν δεν θα εξαντλήσουμε την τετραετία και να που την ολοκληρώνουμε. Κρατήσαμε τον εκλογικό νόμο ως έχει, όταν μας έλεγαν πως θα τον αλλάξουμε».

Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε πως  «οι δεσμεύσεις μας έγιναν πραγματικότητα στο σύνολό τους, θυμίζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις περί λιγότερων φορολογικών βαρών, αλλά και αύξηση της ασφάλειας των πολιτών. «Πλέον έχουμε μια χώρα με λιγότερα βάρη στον πολίτη. Μειώσαμε 50 φόρους και εισφορές. Έχουμε μια πατρίδα πιο ασφαλή και δυνατή. Έχουμε περισσότερες δουλειές με σχεδόν 300.000 θέσεις εργασίας» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

«Επέλεξα συνειδητά την ΑΜΘ για την πρώτη περιοδεία της χρονιάς»

«Για να μιλήσουμε για αυτή τη νέα Ελλάδα είμαι σήμερα εδώ» συνέχισε ο ίδιος αποκαλύπτοντας πως «επέλεξα συνειδητά την ΑΜΘ για την πρώτη περιοδεία της χρονιάς». Όπως εξήγησε «στη Θράκη πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθιέρωσε την ισονομία και ισοπολιτεία. Στόχο που ασπάζομαι κι εγώ προσωπικά και δεν σταματώ να εργάζομαι για αυτό. Ο δεύτερος λόγος είναι εθνικός. Γιατί αυτή η ακριτική περιοχή στάθηκε στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της πατρίδας».

Από τον λόγο του πρωθυπουργό δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στη μειονότητα υπογραμμίζοντας πως «είμαστε υπερήφανοι για τη μουσουλμανική μας μειονότητας και για το γεγονός ότι έχουμε πετύχει μια ειρηνική συνύπαρξη» για να αναφερθεί στη συνέχεια στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, υπογραμμίζοντας πως η Θράκη έστειλε το δικό της μήνυμα στους γείτονες ήδη από τον Μάρτη του 2020.

«Εσείς κρατήσατε απόρθητα τα σύνορά μας απέναντι σε αυτές τις παράνομες εισβολές» τόνισε ο πρωθυπουργός υπό της επευφημίες του ακροατηρίου για να συμπληρώσει με νόημα πως αυτό είναι και ένα παράλληλα μήνυμα σε όσους αντιτάχθηκαν στον φράχτη του Έβρου».

«Η Τουρκία με τον παροξυσμό προκλήσεων βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση»

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια αναδρομή στις ενέργειες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικών και την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας στην περιοχή, παραθέτοντας τις προσλήψεις 750 συνοριοφυλάκων και τις μεταθέσεις σχεδόν 200 αστυνομικών, ενώ προανήγγειλε την πρόσληψη άλλων 150 συνοριοφυλάκων στην περιοχή μας.  «Δεν παζαρεύουμε την προστασία των συνόρων μας. Οι θρακιώτες να αισθάνονται ασφαλείς με την κυβέρνηση της ΝΔ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την Κομοτηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα, επισημαίνοντας πως «η Τουρκία με τον παροξυσμό προκλήσεων βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση.  Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές. Τις έχουμε ανοιχτές σε γόνιμες επαφές. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο». Διαβεβαίωσε δε πως «τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα».

«Η πρόοδος σας καθρεφτίζει την πρόοδο όλης της πατρίδας»

«Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή Θράκη και ισχυρή Θράκη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Εκτός από ακρίτες είστε ο καθρέφτης του τόπου προς ανατολή και βορά. Η πρόοδος σας καθρεφτίζει την πρόοδο όλης της πατρίδας» αναφέρει στη συνέχεια για να κάνει εκτενή αναφορά στην εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας μην παραλείποντας να απευθύνει «ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων».

Ακολούθησε η αναφορά του πρωθυπουργό για την πορεία της χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα επισημαίνοντας πως «η πατρίδα μας πλέον δεν είναι ουραγός αλλά πρωταγωνιστής σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη. Από το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης, και την ανάγκη να μπει πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου» για να σημειώσει πως πολλά από τα έργα στο σχέδιο για την ΑΜΘ χρηματοδοτούνται ή συγχηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Κάναμε τη μεγαλύτερη γεωπολιτική επένδυση στην περιοχή της Θράκης, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης. Πήραμε οικονομικά μέτρα με κατάργηση φόρων και εισφορών. Αυξήσαμε και θα αυξήσουμε κι άλλο τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις. Θεσπίσαμε μια σειρά από επιδόματα για να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά από τις πιέσεις. Με το market pass απορροφούμε όλη την αύξηση του πληθωρισμού. Είναι άλλη μια παρέμβαση ουσίας που έρχεται να ελαφρύνει τα νοικοκυριά» συνέχισε ο ίδιος.

«Η ΑΜΘ να γίνει ένας φάρος ανάπτυξης»

«Κυρίες και κύριοι» πρόσθεσε, «δεν θέλω να κάνω έναν πλήρη κυβερνητικό απολογισμό. Όσο έγιναν δεν ήταν εύκολα και αυτονόητα. Υπάρχουν δυσκολίες και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα όμως μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ναι αυτά που είπαμε τα κάναμε» και αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2030, εξηγώντας πως «το πρόγραμμα ουσιαστικά συντάχθηκε από εσάς. Ενσωματώσαμε σε αυτό τις προτάσεις των φορέων».

Επικεντρώνοντας στα του προγράμματος ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχω ένα όνειρο: η ΑΜΘ να γίνει ένας φάρος ανάπτυξης. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στα λιμάνια της Καβάλας που ιδιωτικοποιείται και της Αλεξανδρούπολης που μένει στα χέρια του δημοσίου με προσωπική μου απόφαση λόγω της γεωπολιτικής σημασίας του. Θέλω να επιμείνω και στα σιδηροδρομικά έργα. Ο σιδηρόδρομος αποκτά μεγάλη σημασία τα επόμενα χρόνια. Για πρώτη φορά καταφέραμε να ξεκολλήσουμε έργα που λίμναζαν πολλά χρόνια.

Πρέπει και οι οδικές πύλες εισόδου της περιοχής να αναβαθμιστούν. Η ολοκλήρωση των σύνθετων έργων απαιτεί χρόνο αλλά δεν υπήρχε μέχρι τώρα ποτέ ένα σχέδιο. Τώρα το έχουμε. Θα υπάρξει επιδότηση τακτικών σιδηροδρομικών μεταφορών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ένα ουσιαστικά χερσαίο μεταφορικό ισοδύναμο, ώστε να μειώσουμε το μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων εδώ».

Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, Τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή

Αναφερόμενος στο ΔΠΘ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως  «είναι σημαντικό να έχετε εδώ ένα τέτοιο πανεπιστήμιο και εξήγησε πως «ο στόχος μας είναι να καταστεί το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη χώρα» εξαγγέλλοντας τη δημιουργία τμήματος Ψυχολογίας  στο Διδυμότειχο και τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους»

Το τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν αφιερωμένο στις επερχόμενες εκλογές.  «Η προοπτική της δεύτερης θητείας μας είναι καλύτεροι μισθοί που θα συγκλίνουν επιτέλους με τους ευρωπαϊκούς» είπε συγκεκριμένα για να αναγνωρίσει μιλώντας για την κυβερνητική θητεία πως «ήταν μια διαδρομή που έχει και λάθη. Τα λάθη όμως γίνονται σφάλματα μόνο όταν επαναλαμβάνονται. Ο κακός εαυτός μας είναι ο μόνος μας αντίπαλος.  Οι πολίτες ξέρουν ότι μπορούμε να ξεπερνάμε τις κρίσεις και είμαι σίγουρος, καθώς προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές, πως θα το δουν καθαρά. Το πραγματικό δίλλημα των εκλογών είναι: ή δεύτερη φορά στη συμφορά ή δεύτερη εντολή στην προκοπή».

Αναφερόμενος σε αυτή καθ΄ αυτή την εκλογική αναμέτρηση χαρακτήρισε τις ερχόμενες εκλογές από τις κρισιμότερες, γιατί η παγίδα της απλής αναλογικής απειλεί τη χώρα με ακυβερνησία.  «Να μη μιλάμε για διπλές εκλογές» προέτρεψε ο ίδιος. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους. Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη μέρα. Ο τόπος δεν έχει την πολυτέλεια πολύχρωμων βαβέλ. Σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια είναι αυτά που χρειάζεται η πατρίδα είναι αυτό που θα κατακτήσουμε ενωμένοι» τόνισε κλείνοντας.

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.