Αργει ακομα ο Οργανισμος του Μεγαρου Μουσικης Κομοτηνης

Για αποτυχία στη διαχείρισή του κατηγορεί την διοίκηση της ΠΑΜΘ ο Μ. Ταπατζάς

Σε αλληλοκατηγορίες, από την μείζονα αντιπολίτευση για ολιγωρία και ανικανότητα, και από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ για άγνοια της κατάστασης, κατέληξε η επερώτηση που συζητήθηκε για την λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής 28 Απριλίου.

Και ενώ ο κ. Μέτιος χαρακτήρισε ευχής έργον την δημιουργία Οργανισμού για το Μέγαρο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά, φαίνεται πως η δημιουργία του προς το παρόν δεν προχωρά.

Απαξίωση και ολιγωρία

Την επερώτηση ανέπτυξε, από την πλευρά της Περιφερειακής Σύνθεσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο οποίος, θεωρώντας πως η διαχείρισή του περνά στην Εθνική Λυρική Σκηνή, κατηγόρησε την Διοίκησή της Περιφέρειας ΑΜΘ για απαξίωσή του και την έλλειψη έστω και υποτυπώδους απολογισμό.

Για αυτό και ζήτησε να μάθει με ποιο καθεστώς λειτουργούσε η ΠΑΜΘ μέχρι το 2022 το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με ποια απόφαση ή ποια διαδικασία και πότε, περιήλθε στη δικαιοδοσία της Διοίκησης της ΠΑΜΘ, αν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας της, αν υπάρχει άδεια λειτουργίας, πώς δικαιολογήθηκαν οι δαπάνες και τα έξοδα συντήρησης του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, ποιος είναι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται για την λειτουργία, τη συντήρηση και την διεξαγωγή των εκδηλώσεων στο Μέγαρο, ποιο το ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας, αν πληρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας κατά τη λειτουργία του, αν υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο που να διέπει τη λειτουργία του και ποιος και με ποια κριτήρια αποφασίζει για τις εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία

Ο κ. Μέτιος απάντησε σχεδόν μονολεκτικά στις περισσότερες ερωτήσεις, τονίζοντας πως περιήλθε στην Περιφέρεια με απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, το μητρώο καταρτίζεται, ότι υπάρχει άδεια λειτουργίας, ότι οι δαπάνες καταγράφονται όπως για όλες τις άλλες δομές της ΠΑΜΘ, ότι απασχολείται ένα άτομο, ότι το κόστος συντήρησης και λειτουργίας είναι 30 με 40 χιλιάδες το χρόνο, ότι πληρείται ότι προβλέπει η νομοθεσία για την ασφάλεια, και πως για τις εκδηλώσεις αποφασίζει η Διοίκηση της ΠΑΜΘ.

Ειδικά για το θέμα του καθεστώτος λειτουργίας του Μεγάρου, ο κ. Μέτιος τόνισε πως όταν ανέλαβε ως Αντιπεριφερειάρχης το 2014 μετά από κάποια χρόνια λειτουργίας από την Αναπτυξιακή Ροδόπης, τελικά είχε κλείσει, και ανέλαβε μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία επαναλειτουργίας.

Από την στιγμή που δεν προχωρούσε ο Οργανισμός, προτίμησε να το λειτουργήσει η Περιφέρεια, και έτσι πορεύονται μέχρι τώρα. Τόνισε δε πως η ΕΛΣ δεν αναλαμβάνει τη λειτουργία του Μεγάρου, αλλά θα συνεργαστεί με την ΠΑΜΘ για να αναβαθμίσει τις παραστάσεις, και να παίξει το μέγαρο το ρόλο για τον οποίο κατασκευάστηκε.

Επιφυλάξεις για την λειτουργία τώρα και στο μέλλον

Η απάντηση δεν ικανοποίησε τον κ. Ταπατζά, που τόνισε πως η άδεια λειτουργίας μεταφέρθηκε πρόσφατα, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τη λειτουργία με ένα άτομο, που θα αφήσει έωλες τις παραστάσεις.

Κατηγόρησε δε τον κ. Μέτιο πως ολιγώρησε για τη δημιουργία του Οργανισμού λειτουργίας, για έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού ασφαλείας, ενώ τόνισε πως σε όλα τα προηγούμενα χρόνια λεηλατήθηκε ο εξοπλισμός του. Τέλος μίλησε για μετατροπή μιας πολιτιστικής δομής σε κέντρο προεκλογικών συναθροίσεων.

Απαντώντας ο Περιφερειάρχης απέκρουσε τα περί πολιτικών συναθροίσεων, τονίζοντας πως είναι και συνεδριακό κέντρο, ενώ επισήμανε στον κ. Ταπατζά πως όλες οι παραστάσεις που ανεβαίνουν, περνούν από την Οικονομική Επιτροπή, στην οποία η παράταξή του έχει εκπροσώπηση και γνωρίζει ό,τι γίνεται.

Τέλος τόνισε πως «ευχής έργο θα ήταν να έχουμε οργανισμό, και να έχουμε μόνιμο προσωπικό, αλλά δεν το είχαμε, και έπρεπε να αποφασίσουμε αν θα το έχουμε κλειστό μέχρι να τον κάνουμε, ή να το πάρει η περιφέρεια και να το λειτουργεί» σημείωσε, τονίζοντας πως επέλεξαν το δεύτερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.