Αποζημιωση για τους αγροτες που επληγησαν απο τις ακριδες ζητα ο Δ. Χαριτου

«Οι πληγέντες έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση» τονίζει ο βουλευτής σε ερώτησή του

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει από την έξαρση των πληθυσμών της ακρίδας σε καλλιέργειες στην ΠΕ Ροδόπης και ζητά να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες.

Με ερώτηση που κατέθεσε τη Δευτέρα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει ότι σε περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων Μαρώνειας και Κρωβύλης του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών ΠΕ Ροδόπης, παρατηρήθηκαν εξαιρετικά μεγάλοι πληθυσμοί ενήλικων ακρίδων σε μορφή σμήνους, οι οποίοι προσέβαλαν βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις με βαμβάκια, τριφύλλια, σιτηρά κα., γι’ αυτό και κηρύχθηκαν ακριδόπληκτες με απόφαση του περιφερειάρχη ΑΜΘ.

Καθώς η καταπολέμηση των ακρίδων αυτήν την περίοδο είναι μη αποτελεσματική και οι ζημιές από ακρίδες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, οι πληγέντες παραγωγοί έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση λόγω απώλειας παραγωγής και άρα εισοδήματος. Και μάλιστα ενώ έχουν πραγματοποιήσει ήδη μεγάλο μέρος των καλλιεργητικών εξόδων με το κόστος παραγωγής να είναι δυσβάσταχτο, λόγω των υψηλών τιμών σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και στα γεωργικά εφόδια.

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν είναι στις προθέσεις του να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς και ζητά να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση έγκαιρα των αυξανόμενων εχθρών των καλλιεργειών, αλλά και για την διαχείριση φαινομένων όπως αυτό των ακρίδων, για να αποφευχθούν κατά το δυνατόν στο μέλλον ζημιές σε καλλιέργειες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.