Αποζημιωσεις δυο εκατομμυριων ευρω σε… αναμονη για 1.469 ελαιοπαραγωγους- ροδοπαραγωγους της Ροδοπης

Ι. Αχμέτ: «Καλώ την κυβέρνηση χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αμφισημίες να καταβάλει στο σύνολό τους τις αποζημιώσεις»

Σε αναμονή καταβολής των δίκαιων αποζημιώσεων που τους οφείλονται από τον παγετό, την χαλαζόπτωση και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις της περιόδου Μαρτίου – Απριλίου 2021 βρίσκονται ακόμα και σήμερα- 18 μήνες μετά – 1.469 δενδροκαλλιεργητές ελαιοπαραγωγοί και ροδοπαραγωγοί της Π.Ε. Ροδόπης.

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ,  και συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής, ζήτησε έγκυρη απάντηση για το πότε και από ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα αποζημιωθούν.      

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο του 2022 σε απάντηση προηγούμενης ερώτησής του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς είχε δεσμευτεί ότι παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ζημία δεν περιλαμβανόταν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ εντούτοις θα καταβαλλόταν κανονικά οι αποζημιώσεις.

«Εμείς σήμερα υποβάλλουμε το εξής ερώτημα, στο οποίο θέλουμε να μας απαντήσετε με σαφήνεια: Τι λένε οι υπηρεσίες σας για τους ελαιοπαραγωγούς του Νομού Ροδόπης; Εμείς συνομιλήσαμε με τον ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης. Οι ελαιοπαραγωγοί και οι ροδοπαραγωγοί γιατί δεν καλύπτονται από το προανθικό στάδιο; Διότι αν δεν καλύπτονται από εκεί, που μάλλον δεν καλύπτονται γιατί δεν αποζημιώθηκαν, να μας πείτε για ποιο λόγο. Και κατά δεύτερον, αν δεν καλύπτονται από αυτόν τον νόμο, δηλαδή τις όψιμες καλλιέργειες, τότε είναι ο δρόμος των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων», τόνισε ο Ιλχάν Αχμέτ, απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιο Στύλιο που προσήλθε να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση.

Στην Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των ΚΟΕ ο φάκελος της Ροδόπης

Απαντώντας ο κ. Στύλιος αποκάλυψε τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία ότι πρώτον, «μέχρι τώρα η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των ΚΟΕ ( Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων) έχει εξετάσει τα αιτήματα που έχουν έρθει από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης». Δεύτερον,  ότι «τα αιτήματα αυτά αφορούν σε χίλιες τετρακόσιες εξήντα εννιά (1.469) αιτήσεις ζημιάς» και τρίτον ότι «γίνεται μια εκτίμηση ότι έχουμε ένα συνολικό ποσό γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και επειδή αφορούν και την αρωγή και έχει τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «αυτή την ώρα διεξάγεται μια μελέτη, μια εξέταση, ούτως ώστε, μετά από αυτήν τη μελέτη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας, να μπορεί η πολιτική ηγεσία να λάβει τις αποφάσεις και να ανακοινώσει τα θετικά ή μη αποτελέσματα στους παραγωγούς της Ροδόπης. Είμαστε συνεπώς στο τελικό στάδιο όπου θα υπάρξει η απάντηση και η ενημέρωση των παραγωγών της Ροδόπης», κατέληξε.

Συνεπώς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη βουλή ο κ. Στύλιος, η κυβέρνηση είναι εκείνη που θα αποφασίσει αν θα καταβάλει τις αποζημιώσεις στους 1.469 δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς και τους ροδοπαραγωγούς της Ροδόπης, οι αιτήσεις των οποίων έχουν προωθηθεί  στην Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των ΚΟΕ και το ύψος της αποζημίωσης ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ.

«Καλώ την κυβέρνηση χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αμφισημίες να επιδείξει την ενδεικνυόμενη πολιτική και κοινωνική ευθύνη έναντι των δενδροκαλλιεργητών της Ροδόπης που επλήγησαν από τον παγετό της άνοιξης του 2021 και να καταβάλει στο σύνολό τους τις αποζημιώσεις που δικαιούνται», δήλωσε ο Ιλχάν Αχμέτ.          

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.