Αποζημιωνονται αμεσα τα κερασια της Ροδοπης που επληγησαν  σε προανθικο σταδιο

Επίκαιρη Ερώτηση Ι. Αχμέτ για αποζημιώσεις από τον παγετό του 2021

Προς την λύση των ΚΟΕ (ΠΣΕΑ) οδεύουν οι αποζημιώσεις για ρόδια και ελιές    

Την δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τα κεράσια της Ροδόπης που επλήγησαν από παγετό την άνοιξη του 2021 σε προανθικό στάδιο, εξασφάλισε ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γεωργαντάς απαντώντας στις έντονες επικρίσεις του βουλευτή Ροδόπης για την ετήσια καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων από παγετό σε κεράσια, ελιές και ρόδια στο νομό Ροδόπης, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ζημία δεν περιλαμβάνεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ εντούτοις θα πληρωθεί «γιατί πράγματι είδε ο ΕΛΓΑ με τις υπηρεσίες του την πολύ μεγάλη ζημιά και το πολύ μικρό διάστημα που υπήρχε για να υπάρξει ο ανθός, οπότε το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η πληρωμή για τα κεράσια και για κάποια άλλα δέντρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σε κάποια άλλα είναι στη διαδικασία του ΚΟΕ, των κρατικών ενισχύσεων, γιατί δεν ήτανε την ίδια ημέρα και την ίδια περίοδο όλες οι ζημιές. Εκεί ακολουθείται αυτό που προβλέπεται για τις λεγόμενες κρατικές οικονομικές ενισχύσεις».

Ιλχάν Αχμέτ: «Θα θέλαμε από εσάς μια ξεκάθαρη οριοθέτηση»

Στην δευτερολογία του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ επέμεινε να αποσαφηνίσει ο κ. Γεωργαντάς αν εννοεί ότι παραπέμπει ελιές και ρόδια στην διαδικασία των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ( ΠΣΕΑ).

«Θέλω, κύριε Υπουργέ, επειδή αυτή η υπόθεση έχει καθυστερήσει πολύ και βρισκόμαστε στο 2022 και, ξέρετε, ένα ελαιόδεντρο προκειμένου να μεγαλώσει θέλει δέκα με δεκαπέντε χρόνια, και όντως λόγω του παγετού η περιοχή της Μαρώνειας η Ξυλαγανή, η Φιλλύρα, Αρριανά όλα τα ελαιόδεντρα έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, θα θέλαμε από εσάς μια ξεκάθαρη οριοθέτηση ή, αν θέλετε, μια ατζέντα περίπου πώς θα κινηθούν από δω και μπρος και οι αγρότες θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους», κατέληξε ο βουλευτής Ροδόπης.

Γ. Γεωργαντάς: «Μέσω των ΚΟΕ μάλλον η πληρωμή»

Στην δευτερολογία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη ζημιά αυτή που συνέβη από παγετό σε προανθικό στάδιο την άνοιξη του 2021 και θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε όλους τους νόμους που υπάρχουν ανάλογα στοιχεία.

«Όπως ξέρετε αυτή την εποχή άνοιξε η πλατφόρμα ειδικά για τον Νομό Ροδόπης για την αποζημίωση στα καπνά. Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι προχωράει λόγω Covid και αυτή η αποζημίωση που θα γίνει με καπνά στην περιοχή τη δική σας.

Σε κάποιες από τις υπόλοιπες καλλιέργειες, γιατί εδώ μιλάμε για κεράσια και για βύσσινα, είμαι στη διάθεσή σας για επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ να δούμε τον τρόπο πληρωμής μέσω των ΚΟΕ μάλλον. Αλλά το βασικό μέρος της ζημιάς είναι αυτό το οποίο προαναφέραμε.

Επαναλαμβάνω κάτι γιατί εδώ δεν τίθεται θέμα αντιδικίας για κανέναν. Εδώ όλη η ιστορία είναι να αποζημιωθούν οι αγρότες όσο περισσότερο μπορούμε και όσο γρηγορότερα μπορούμε. Ολοκληρώνεται λοιπόν μία διαδικασία η οποία έγινε για πρώτη φορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Κάναμε τη χρήση ad hoc διαδικασίας, όπως λέγεται, για τις αποζημιώσεις στο προανθικό στάδιο, μια διαδικασία η οποία δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Την κάναμε για πρώτη φορά για αυτή την περίπτωση», κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.