Απολογισμος της παρουσιας του Α.Τσιπρα στην 85η ΔΕΘ απο τον Δημητρη Χαριτου

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τη «νέα αρχή» αλλά και τον στόχο των επόμενων, πρόωρων, εκλογών

Ένα ενιαίο συνολικό πρόγραμμα που έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, ήτοι της μεσαίας τάξης και του κόσμου της εργασίας παρουσίασε από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον βουλευτή Ροδόπης κ. Δημήτρη Χαρίτου.

Σαφής δέσμευση για την στήριξη του ΔΠΘ

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη και παρακολούθησε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έχοντας πριν επισκεφθεί από κοινού, και με άλλα στελέχη του κόμματος, το περίπτερο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης όπου έγιναν δεκτοί από τον Πρύτανη και αντιπρυτάνεις. Κατά την επίσκεψη αυτή όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Χαρίτου, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την ανάγκη στήριξης του ΔΠΘ ως ένα περιφερειακό και ακριτικό πανεπιστήμιο, αναλαμβάνοντας σαφή δέσμευση προς τα μέλη των Πρυτανικών του αρχών. 

Η επίσκεψη αυτή όπως τόνισε ο ίδιος ήταν συνδεδεμένη με τις πιέσεις που ασκεί, ιδιαίτερα το υπουργείο Παιδείας για την σύντμηση και κατάργηση τμημάτων έναντι της ανάγκης στήριξη του ΔΠΘ και της λειτουργίας νέων τμημάτων, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εκκρεμούν. «Θέσαμε επίσης και το θέμα της δια ζώσης λειτουργίας του πανεπιστημίου τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, με όλα τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται για να ληφθούν από τον εμβολιασμό μέχρι τα υγειονομικά μέτρα και τα πρωτόκολλα που πρέπει να υπάρξουν, έτσι ώστε να δεθούν και τα νέα παιδιά που έρχονται στην περιοχή με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, και βέβαια αυτό θα έχει αντανάκλαση στην τοπική μας οικονομία» ανέφερε ο ίδιος.

Συνεκτικό, κοστολογημένο και άμεσα εφαρμόσιμο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Περνώντας στο πολιτικό σκέλος της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και στις προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε ο κ. Χαρίτου έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο  την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά και της μεσαίας τάξης, σε συνδυασμό με την ανάγκη στήριξης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, τον στόχο της ώθησης – επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, μέσα σε ένα πλαίσιο που και η εργασία θα ενδυναμώνεται, θα διασφαλίζεται, θα προστατεύεται, και θα ενδυναμώνονται όπως θα ενισχύονται και δημόσια αγαθά, όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση που σήμερα δοκιμάζονται.

Βασική προϋπόθεση εφαρμογής του η «ήττα» των πολιτικών Μητσοτάκη

«Πρόκειται για ένα συνεκτικό κοστολογημένο πρόγραμμα, άμεσα εφαρμόσιμο και είναι η πρόταση που καταθέτουμε δημόσια στον ελληνικό λαό, μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις και στον αντίποδα των προτάσεων και των πολιτικών που ασκεί σήμερα η κυβέρνηση, καθ’ υπόδειξη των συμφερόντων, από τον πτωχευτικό νόμο που οδήγησαν τα funds και οι τράπεζες προκειμένου να ρευστοποιήσουν την περιουσία του κόσμου και των επαγγελματιών, από τις ρυθμίσεις που επέβαλαν μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις για τα ζητήματα του εργασιακού, αυτά που επέβαλαν τα funds, ξένα και εγχώρια για τον τομέα της ασφάλισης που συνδέονται με τη μετάβαση της επικουρικής ασφάλισης των νέων και βέβαια ότι υπαγορεύουν τα κολλέγια, προκειμένου να κρατήσει μακριά από το πανεπιστήμιο 40 χιλ. περίπου νέους» ανέφερε ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως η βασική προϋπόθεση της εφαρμογής του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι « να ηττηθούν οι ασκούμενες πολιτικές του κ. Μητσοτάκη, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος να δημιουργηθεί μια νέα πλειοψηφία, μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα κάνει μια νέα αρχή και για τον τόπο που τόσο ανάγκη έχει και είναι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Οι ασκούμενες πολιτικές αλλά και τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αφορούν σύμφωνα με τον ίδιο μια πολύ μικρή οικονομική ελίτ, για να δώσει το παράδειγμα της απαλλαγής φόρου για τις γονικές μεταβιβάσεις ύψους έως 800.000 ευρώ, αλλά και η μείωση φορολογικών συντελεστών. Μέτρα από τα οποία θα επωφεληθεί κυρίως η μεγάλη επιχειρηματικότητα όπως τόνισε, για να τονίσει πως στον αντίποδα αυτών ένα μόλις κομμάτι των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά σε μόνιμα μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας είναι ο βασικός στόχος των προτάσεων που κατατέθηκαν από το βήμα της ΔΕΘ, που όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτου θα πρέπει να γίνει «μέσα σε ένα πλαίσιο με κεντρική θέση την προστασία της εργασίας απ’ όλες αυτές τις ρυθμίσεις που έχουν παρθεί εις βάρος της τα τελευταία δύο χρόνια,  την θωράκιση της υγείας που και αυτή είναι αποδυναμωμένη, την παιδεία και στην καθολική πρόσβαση όλων σε όλα αυτά ανεξαρτήτως των χρημάτων που έχει κανείς στο πορτοφόλι του».

«77 δις διαθέσιμα στο τραπεζικό σύστημα και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν περνούν ούτε απ’ έξω»

«Κυρίως θα πρέπει να τονιστεί ότι πράγματι θέλουμε να στηριχθεί και να επανεκκινήσει η πραγματική οικονομία. Τι έχει ανάγκη σήμερα μια υγιείς επιχειρηματικότητα; Έχει ανάγκη από ρευστότητα, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Για να μπορέσει όμως να έχει ρευστότητα, πριν απ’ όλα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας και για τα οποία πρέπει να υπάρχει διαγραφή και ρύθμιση των  χρεών αυτών, που αποτελούν μια θηλιά στο λαιμό της μικρής επιχειρηματικότητας» ανέφερε για να συνεχίσει «77 δις έχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας και οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ’ έξω από τις τράπεζες. Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη να έχουν πρόσβαση και βέβαια επιτέλους να καταργηθεί αυτός ο πτωχευτικός νόμος, που είναι ένας διαρκής κίνδυνος για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, μην τυχόν και ρευστοποιηθεί η περιουσία τους».

Ερωτηθείς ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπως αυτή εκφράστηκε δια του προέδρου του από το βήμα τη ΔΕΘ, ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε στην ολοένα και αυξανόμενη δυσφορία και δυσαρέσκεια του κόσμου, γεγονός που όπως τόνισε αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός «γι’ αυτό και προανήγγειλε στην ουσία πρόωρες εκλογές, δια μέσου του πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε».

Προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Ο μόνος ωστόσο που έχει την ευθύνη για να κάνει πρόωρες εκλογές είναι ο ίδιος» ανέφερε ο κ. Χαρίτου εξηγώντας πως «προφανώς αντιλαμβάνεται και ο ίδιος την γιγάντωση της δυσαρέσκειας από πλευράς των πολιτών αλλά και το ότι η πρόταση που καταθέσαμε ακούγεται στην κοινωνία και θα ακουστεί ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε πράγματι να γίνουν πιο εύληπτοι οι στόχοι που θα έχει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με μεγαλύτερη τώρα ωριμότητα και μεγαλύτερη εμπειρία και από τα λάθη που γίναν από την προηγούμενη περίοδο κυβέρνησης». «Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ώστε να δώσει λύση, διέξοδο, εναλλακτική πρόταση στα αδιέξοδα που δημιουργεί η σημερινή κυβέρνηση»  κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.