Απολογισμος Οικονομικης Επιτροπης με αντιπολιτευση… στα καγκελα

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση με αφορμή τον απολογισμό των αποφάσεων της Επιτροπής

Ευκαιρία για να εκφράσουν τα παράπονά τους προς τους διοικούντες της Περιφέρειας ΑΜΘ για τον τρόπο λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση γενικότερα, αποτέλεσε η ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την έκθεση πεπραγμένων Α΄ και Β΄ εξαμήνου έτους 2021 της Οικονομικής Επιτροπής.

Και αυτό γιατί αφενός η συγκεκριμένη συνεδρίαση αποτέλεσε ουσιαστικά μια παράθεση του αριθμού των αποφάσεων που λήφθηκαν από την επιτροπή στο διάστημα του τελευταίου χρόνου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, αφετέρου γιατί η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, με την επίκληση της κυβερνησιμότητας, από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή, κατέστησε ουσιαστικά παρατηρητή τόσο το Συμβούλιο, όσο και την αντιπολίτευση.

Να σημειωθεί πάντως πως πέρα από την απαρίθμηση των αποφάσεων, που συνολικά ανέρχονται σε 863, από τον κ. Πέτροβιτς, ο ίδιος μίλησε για τις δυσκολίες που προκαλεί και στη λειτουργία της Επιτροπής η έλλειψη προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις και άλλα ζητήματα στην εισαγωγή θεμάτων προς ψήφιση σε αυτήν.

Μια τυπική διαδικασία

Τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όσο και μετά, ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και η παράταξη του της Περιφερειακής Σύνθεσης μίλησαν για μάρτυρες μίας ακόμα συνεδρίασης χωρίς κανένα νόημα και περιεχόμενο με στατιστικά στοιχεία που μετέτρεψαν τη συνεδρίαση σε έναν «πίνακα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων».

Θεωρούν δε πως η διοίκηση όμως, κρυπτόμενη πίσω από το «γράμμα του νόμου» απέφυγε την ποιοτική ανάλυση των πεπραγμένων και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Πέτροβιτς αρκέστηκε στην (κουραστική) παράθεση αριθμών.

Αντίθετα απαιτούν την ποιοτική ανάλυση του απολογισμού πεπραγμένων της Οικονομικής Επιτροπής σε μία διαδικασία που θα έχει ως γνώμονα την επισήμανση λαθών, την βελτίωση τυχόν αστοχιών και εν τέλει τη βελτίωση των αποφάσεων που λαμβάνονται. Όμως η Διοίκηση δεν τόλμησε έναν ουσιαστικό απολογισμό, σύμφωνα με την παράταξη, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι ικανοί να παράξουν πολιτική, δεν έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να οραματιστούν και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι απλώς να «μετρούν» αποφάσεις.

Αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα μέλη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, με τον Επικεφαλής κ. Κώστα Κατσιμίγα να τονίζει πως η οικονομική επιτροπή έχει γίνει το κυρίαρχο όργανο της λειτουργίας των Περιφερειών, και όχι τα Περιφερειακά Συμβούλια, με τους Συμβούλους να έχουν γίνει, κατά τον ίδιο, «γλάστρες». Όμως τόνισε πως η συγκεκριμένη διαδικασία, που γίνεται για να καλύψει αυτή την έλλειψη πληροφόρησης, είναι ουσιαστικά εντελώς ανούσια.

Η παρούσα διοίκηση δεν κάνει έργο μέσα από την Περιφέρεια, αλλά μέσα από τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ μέσα από την Ενδιάμεση Αρχή, με την καθημερινότητα να βρίσκεται σε δεύτερο λόγο.

Ο δε κ. Χρήστος Χατζηπέμου, ως εκπρόσωπος της παράταξης στην επιτροπή, χαρακτήρισε «έμμισθη παρέα» τα μέλη της πλειοψηφίας και άφησε αιχμές για λάθη που γίνονται στις εισηγήσεις, με αποτέλεσμα να πρέπει να εισάγονται ξανά και να διορθώνονται.

Επιπλέον καυτηρίασε το γεγονός ότι έχουν αραιώσει οι συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η λήψη αποφάσεων, χαρακτηρίζοντας ό,τι συμβαίνει στις επιτροπές ως «απαράδεκτο»,

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Στεφανίδης τόνισε πως όσο η εξουσία είναι στα χέρια των αστικών δυνάμεων, ο έλεγχος θα περιορίζεται και τόνισε όπως και προηγούμενοι ομιλητές, πως ουσιαστικά η Περιφέρεια δεν ασχολείται με αυτά που απασχολούν τον απλό λαό, αλλά αποτελεί το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους, και όχι κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επικράτησε η κυβερνησιμότητα

Από την πλευρά των παρατάξεων της συμπολίτευσης, ο δε κ. Κωστής Σιμιτσής της «Περιφέρεια σε Δράση» σημείωσε πως είναι κατανοητή η πρόθεση του νομοθέτη για τον απολογισμό λόγω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, όμως θεωρεί πως από τη φύση της, η διαδικασία δεν μπορεί να είναι πολιτική. Ζήτησε δε στοιχεία για αποφάσεις που είχαν πρόβλημα με την αποκεντρωμένη, και πόσες αποφάσεις είχαν συνέχεια στην δικαιοσύνη.

Τέλος ο επικεφαλής της Αδέσμευτης Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης κ. Ανδρέας Καραγιώργης, στάθηκε ιδιαίτερα στο σημαντικό αριθμό των ομόφωνων αποφάσεων.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος  παραδέχθηκε πως θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι συνεδριάσεις, αλλά και η ενημέρωση των Συμβούλων.

Σημείωσε όμως πως αν οι μισές από αυτές, ήταν αποφάσεις που περνούσαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν είναι βέβαιος αν θα εγκρίνονταν όλες, σημειώνοντας πως η προσπάθεια για την βελτίωση της κυβερνησιμότητας «βοήθησε κ. συνάδερφοι, διαφορετικά δεν θα περνούσαν οι αποφάσεις, δίνοντας πάτημα για πύρινες δηλώσεις για πολιτικά θέματα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.