Απολογισμος διαφωνιων για την ΑΜΘ

Διαμετρικά αντίθεση η εικόνα που έχουν διοίκηση και αντιπολίτευση για τα έργα, αλλά και την πορεία της Περιφέρειας, με το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές

Προεκλογικό κλίμα είχε ο απολογισμός της Περιφερειακής Αρχής ΑΜΘ για το 2022, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 31 Ιανουαρίου, με την διοίκηση του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου να μιλά για τις δράσεις και τα έργα που προχωρά και να υπόσχεται ακόμα περισσότερα το επόμενο διάστημα, και την αντιπολίτευση να βλέπει έλλειψη σχεδιασμού, οράματος και ικανότητας.

Ο κ. Μέτιος ξεκίνησε τον απολογισμό του με την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ, με πόρους άνω των 639 εκ. ευρώ για την Περιφέρεια ΑΜΘ, ποσό αυξημένο κατά 182 εκ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο. «Αυτό δείχνει το ρόλο που θα παίξει η Περιφέρεια ΑΜΘ, τον οποίο πλέον δέχονται όλοι» σημείωσε, κάτι που τους ικανοποιεί και αφορά το μέλλον της περιοχής. Όσο για την απορρόφηση του υπάρχοντος ΕΣΠΑ, αυτή φτάνει τα 380 εκ. ευρώ, το τρίτο μεγαλύτερο σε απόλυτους αριθμούς στη χώρα, ενώ σε ποσοστό βρίσκεται στην 8η θέση, με απορρόφηση 82,66%.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Περιφερειάρχης στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης της ΠΑΜΘ, που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2022, υπεραμυνόμενος της επιλογής της διοίκησης να δημιουργήσει διαφορετικό πρόγραμμα από τις υπόλοιπες, για να λάβουν περισσότερες, συνολικά 22.624, επιχειρήσεις ποσά.

Παράλληλα μέσω του ΕΣΠΑ στηρίχθηκε η επιχειρηματικότητα, οι υποδομές, νοσοκομεία και κέντρα υγείας, η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και άλλα. Την ίδια ώρα μέσα στο 2022 τα έργα και οι δράσεις που βρισκόταν στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, έφτασαν τα 824, σε όλες τις ΠΕ, σημείωσε, και αναφέρθηκε στα σημαντικότερα, από τις βασικές συντηρήσεις μέχρι, την ανακατασκευή της γέφυρας Κομψάτου, την νέα γέφυρα Κοσμίου, αντιπλημμυρικά στο Λίσσο, αλλά και παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη.

Αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα, στάθηκε στην ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας, αλλά και τη σύσταση της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης, τη συνέχιση του έργου για την καταπολέμηση κουνουπιών, αλλά και την ψήφιση του νέου οργανισμού της Περιφέρειας.

Ποια έργα προχώρησαν στην Ροδόπη

Το 2022, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, ήταν μια δημιουργική χρονιά, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, τόσο όσο αφορούσε τις διεκδικήσεις και τις καταγραφές που έπρεπε να κάνουν, και να δρομολογήσουν έργα και μελέτες που αποτελούν ανάχωμα για του πολίτες της Ροδόπης, και ένα χρήσιμο εργαλείο για μεγαλύτερα έργα μέσω ΕΣΠΑ και της κρατικής χρηματοδότησης.

Επιδίωξή τους ήταν να δώσουν λύσεις στην καθημερινότητα, σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Παπίκιο, όπου στήριξαν με όλα τα μέση την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με τα όσα εξέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης, εντός του 2022 δρομολογήθηκαν έργα 20 εκ. ευρώ, ενώ ωρίμασαν μελέτες για έργα προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ. Ανάμεσα στα έργα που προχωρούν είναι η αποκατάσταση της γέφυρας Κομψάτου και ο αναβαθμός της, ο δρόμος Ιάσμου Κοπτερού, η γέφυρα στην Αγία Μαρίνα Ιμέρου, έργα στο οδικό δίκτυο, μεταξύ των οποίων ο δρόμος Μαρώνειας Δικέλλων, αντιπλημμυρικά, αλλά και πρωτοβουλίες για το θέμα του καθαρισμού ρεμάτων.

Την ίδια ώρα προχωρούν οι μελέτες για την προστασία της ακτογραμμής της Ροδόπης από τη διάβρωση, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων υπηρεσιών, με πρωτοβουλία και για το κτίριο της παλιάς Νομαρχίας, αν λυθεί το θέμα του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος. Περαιτέρω προχωρούν τα δίκτυα του φράγματος Ιασίου, ενώ γίνονται κινήσεις για την ένταξη των λιμνοθαλασσών της Ροδόπης για να αναβαθμιστούν τεχνικά και να δώσουν άλλη φυσιογνωμία στην περιοχή. Τέλος αναφέρθηκε στις μελέτες που θα πραγματοποιήσει το ΔΠΘ για το λιμάνι του Ιμέρου, ώστε να αντιμετωπιστεί η επίχωση που δημιουργεί προβλήματα στους αλιείς.

Έλλειμα στόχευσης και κατεύθυνσης

Έλλειμα στοχοθεσίας από τη διοίκηση της Περιφέρειας εντόπισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος από την πλευρά της Περιφερειακής Σύνθεσης, θεωρώντας πως δεν έχει καμία συγκρότηση, απλά έργα διαφορετικής εμβέλειας συγκεντρωμένα άτακτα μαζί. «Θα έπρεπε να υπάρχουν τα μεγάλα, τα αναπτυξιακά, αλλά λείπουν» σημείωσε, καταλογίζοντας έλλειμα στην κατανόηση της αναγκαιότητας αυτής.

Χαρακτηρίζοντας τον απολογισμό εκτός από το πλαίσιο των αναγκαιοτήτων, των στόχων και της προοπτικής της ΑΜΘ, σημείωσε πως ο τρόπος με τον οποίο γίνεται δείχνει μια παρακμιακή εικόνα του θεσμού και ένα φοβικό αίσθημα διαχείρισης της καθημερινότητας.

Απολογισμοί πολλών ταχυτήτων

Για απολογισμούς διαφόρων ταχυτήτων μίλησε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος τόνισε πως οι διάφοροι Αντιπεριφερειάρχες προσέγγισαν διαφορετικά την υποχρέωσή τους αυτή, με μερικούς μάλιστα να την αγνοούν εντελώς. Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του για την πορεία του θεσμού της περιφέρειας, που απαξιώνεται από την κεντρική εξουσία, με έλλειψη προσωπικού και πόρων, αλλά και του ίδιου του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως φαίνεται και από τον απολογισμό, που περιέχει έργα ΕΣΠΑ, τα περισσότερα από τα οποία τα υλοποίησαν οι φορείς, και τις εντάξεις υπέγραψε ο Περιφερειάρχης, χωρίς καμία συζήτηση με το συμβούλιο.

Αγνοούν τον λαό οι σχεδιασμοί

Έργα για μεγάλους ομίλους, αλλά όχι για τις πραγματικές ανάγκες του λαού, βλέπει στον απολογισμό της περιφέρειας ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σιδέρης Μιχαηλίδης. Επισήμανε δε πως θα συνεχίσουν σαν Λαϊκή Συσπείρωση να αντιστέκονται στις πολιτικές αυτές, καλώντας το λαό να απορρίψει τους σχεδιασμούς αυτούς.

Τέλος ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην ΑΜΘ κ. Θόδωρος Περεντίδης σχολίασε πως ελέω της προεκλογικής περιόδου, αποθεώνονται τα αυτονόητα, τόσο στα έργα όσο και στις δράσεις. Βλέπει δε τα μεγάλα στρατηγικά οράματα να έρχονται μέσα από δελτία τύπου, γενικόλογα και χωρίς σχεδιασμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.