Αποκαλυπτοντας τις ριζες της ενδοοικογενειακης βιας
Στην ενδοοικογενειακή βία, και τις συνέπειές της σε όλη την οικογένεια, ήταν αφιερωμένη η εναρκτήρια εκδήλωση της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας στη Ροδόπη, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου στην Νομαρχία Κομοτηνής.
Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης και δράσεις τόσο στη Ροδόπη, όσο και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε μείζονα ζητήματα δημόσιας υγείας, ψυχικής και σωματικής, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης, της προστασίας και του εθελοντισμού, ενώ οι δράσεις επικεντρώνονται σε θέματα αναπηρίας, τρίτης ηλικίας και υποστήριξης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Στόχος η ευαισθητοποίηση
Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, που τόνισε πως η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των πολιτών, σε ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.
«Με στοχευμένες δράσεις και εκδηλώσεις μιλάμε ανοιχτά με τους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα για τον ενδοσχολικό εκφοβισμό. Ευαισθητοποιούμε τους νέους μας για την αιμοδοσία. Μέσα από τον αθλητισμό φέρνουμε κοντά παιδιά τυπικής ανάπτυξης και άτομα με αναπηρία. Ενημερώνουμε για την ενδοικογενειακή βία και το πλαίσιο προστασίας. Προτάσσουμε την πρόληψη για την αντιμετώπιση ασθενειών και αγκαλιάζουμε τις ανάγκες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε δε όλους τους πολίτες της Ροδόπης να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, που αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς της δημόσιας υγείας και να γίνουν σύμμαχοι της προσπάθειας για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια μας.

Εμφανές σε όλη τη χώρα το πρόβλημα
Στη σημασία των διαφόρων ενοτήτων που περιλαμβάνει η Εβδομάδα στάθηκε η κ. Μαρία Σεβδυνίδου, Προϊστάμενη Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ροδόπης, ενώ ειδικά για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, σημείωσε πως είναι γνωστό ότι είναι αρκετά μεγάλο σε όλη τη χώρα.
Το πρόβλημα φαίνεται να μεγαλώνει, για αυτό και θέλησαν μέσω της ημερίδας της Δευτέρας να ενημερώσουν το κοινό ότι μπορεί να βρεθούν και αυτοί στην ίδια θέση, και πως υπάρχουν οι κατάλληλες δομές στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Και τα παιδιά θύματα της βίας
Πώς πλήττονται τα παιδιά στον κύκλο της Ενδοοικογενειακής Βίας εξήγησε η κ. Λένα Μαρκούλη, Κλινική Ψυχολόγος στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής, που σημείωσε πως στο Κέντρο έχουν ωφελούμενους που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες, μεταξύ αυτών και η ενδοοικογενειακή βία.
Τα παιδιά αυτά μπορούν να τα βοηθήσουν παρέχοντάς τους αυτά που χρειάζεται κάθε παιδί για να μεγαλώσει και να είναι υγιές, όπως άτομα εμπιστοσύνης, ώστε να μπορεί να μιλήσει με αυτά, να έχει σταθερές ρουτίνες, στιγμές χαράς και υποστηρικτικό δίκτυο.
Απαραίτητα ευαισθητοποίηση και δομές
Για την γυναίκα ως θύμα Ενδοοικογενειακής Βίας, τον κύκλο της Βίας και τις Αθέατες Μορφές της μίλησε η κ. Ευστρατία Γουντουδάκη, Κοινωνική Λειτουργός – Συγγραφέας, που τόνισε πως ανέκαθεν υπήρχαν τέτοια περιστατικά, απλά λόγω των ΜΜΕ, της ενημέρωσης και τη δημιουργία δομών υποστήριξης τα τελευταία χρόνια, βλέπουν πως τα στόματα ανοίγουν πιο εύκολα.
Εξήγησε πως πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα ακόμα δυσκολεύονται να απευθυνθούν σε μια υπηρεσία για να ζητήσουν βοήθεια και να απευθυνθούν στις δομές για να τονίσει πως η έμφυλη βία πλήττει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες, τα νεαρά κορίτσια, αλλά και άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας λόγω της διαφορετικότητάς τους.
Για αυτό και όποιοι γίνονται μάρτυρες περιστατικών, θα πρέπει να δραστηριοποιούνται και να ενημερώνουν την αστυνομία, και να μην περιμένουν να τους αγγίξει αυτούς προσωπικά.

1 στις 4 γυναίκες θύματα κάποιας μορφής βίας μέχρι τα 20 τους έτη
Για την Ενδοοικογενειακή βία και την σχέση της με την Ψυχική Υγεία μίλησε η κ. Μαγδαληνή Κατσικίδου, MD. MSc. PhD Ψυχίατρος, Διευθύντρια Ψυχιατρικού Τμήματος & Κέντρο Ψυχικής Υγείας Γ.Ν. Ξάνθης, εστιάζοντας στα επιδημιολογικά δεδομένα που μας δείχνουν τι συμβαίνει παγκοσμίως στη βία.
Τα στοιχεία δείχνουν πως 1 στα 4 έφηβα κορίτσια μέχρι τα 20 τους θα υποστούν κάποια μορφή βίας, με την κ. Κατσικίδου να εστιάζει στις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στο θέμα της ψυχικής υγείας, όπως αγχώδεις καταθλιπτικές διαταραχές, μετατραυματική διαταραχή ή να επηρεαστεί η λειτουργικότητά τους σε διάφορους τομείς.
Επίσης ανέλυσε τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό, με ατομικούς παράγοντες, όπως στοιχεία της προσωπικότητας, κατάχρηση αλκοόλ, ή πρότερες εμπειρίες βίας, αλλά και κοινωνικούς παράγοντες, δηλαδή αν οι κοινωνίες στις οποίες ζουν τα άτομα μπορούν να συντηρούν ή να διαιωνίζουν τις δύσκολες συνθήκες που ζουν τα άτομα αυτά.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια από φορείς και συλλόγους για την ενημέρωση και την στήριξη θυμάτων που μπορεί να βγαίνουν μπροστά, όμως υπάρχει ακόμα ο φόβος της κοινωνίας, της οικογένειας, θέματα οικονομικής εξάρτησης και κοινωνικές ανισότητες.
Για αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχει στήριξη, προγράμματα και φορείς που θα ενδυναμώσουν την φωνή τους, αλλά και η εκπαίδευση και η ενημέρωση όλων των συμπολιτών μας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
