Απογοητευση και πικρια επιχειρησεων της ΑΜΘ απο τις καθυστερησεις στον συμψηφισμο του 12%

Επιβαρύνονται με οφειλές που δεν συμψηφίστηκαν με συνέπεια να αδυνατούν να λάβουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα

Επιστολή διαμαρτυρίας από τον Σύνδεσμο Βιοτεχνιών Βιομηχανιών ΑΜΘ – Αναφορά από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου οι 5 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα ο συμψηφισμός οφειλών των επιχειρήσεων της ΑΜΘ με τις χρηματοδοτήσεις του εργοδοτικού κόστους 12% που τους οφείλει η Πολιτεία για τα έτη 2010-2015.

Αφορμή στάθηκε επιστολή διαμαρτυρίας του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Π.Α.ΜΑ.Θ. για τη μεγάλη καθυστέρηση στον συμψηφισμό και τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλεί αυτή η καθυστέρηση στις επιχειρήσεις.

Η επιστολή διαμαρτυρίας

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει το Δίκτυο, «είκοσι μήνες μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, ενώ ο ΟΑΕΔ έχει προχωρήσει το θέμα των ελέγχων και έχει ανακοινώσει στο Υπουργείο Εργασίας τα οφειλόμενα ποσά προς τις επιχειρήσεις, εντούτοις έχει ολοκληρωθεί ένας ελάχιστος αριθμός συμψηφισμών».

Παράλληλα οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκφράζουν την απογοήτευση και πικρία των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση τους από τις Υπηρεσίες καθότι, όπως επισημαίνουν:

1. Οι Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν εκδίδουν ασφαλιστικές ενημερότητες προς τις επιχειρήσεις παρότι αυτές έχουν να λαμβάνουν σημαντικά ποσά και οφείλουν μικρό μέρος αυτών

2. Οι Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχωρούν στην διαδικασία αυτεπάγγελτης δίωξης για υπεξαίρεση χρημάτων από το Δημόσιο προς τις Επιχειρήσεις που η μηναία καταβολή ξεπερνά τις 30.000 ευρώ ακόμη και όταν αυτές προχωρούν σε άμεση ρύθμιση αυτών.

3. Οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δεν εκδίδουν φορολογικές ενημερότητες προς τις επιχειρήσεις παρότι αυτές έχουν να λαμβάνουν σημαντικά ποσά και οφείλουν μικρό μέρος αυτών

4. Οι Υπηρεσίες προβαίνουν στην αποστολή Ενημερωτικών ως προς την κατάσχεση λογαριασμών των επιχειρήσεων για τις δικές τους οφειλές.

5. Οι τράπεζες ουσιαστικά αρνούνται σε πολλές επιχειρήσεις την άρση ενεχυριάσεων ζητώντας την προκαταβολή των ανωτέρω ποσών, άρα και αδυναμία παραίτησης των επιχειρήσεων αυτών από ένδικα μέσα.

6. Οι Επιχειρήσεις που πίστεψαν ότι ο Νόμος θα εφαρμοσθεί και προχώρησαν στην δημιουργία οφειλών, αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα στην συνεργασία τους με τις προμήθειες του Δημοσίου και τις συναλλαγές τους με το τραπεζικό σύστημα

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ: «Να προχωρήσει άμεσα η καταβολή των οφειλόμενων»

Με βάση τα ανωτέρω οι βουλευτές κατέθεσαν στη Βουλή κοινή αναφορά προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Στην αναφορά τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξαν δυο νομοθετικές πρωτοβουλίες και τέσσερις υπουργικές αποφάσεις για το 12% οι επιχειρηματίες βρίσκονται σήμερα στη δύσκολη θέση να επιβαρύνονται με οφειλές που δεν συμψηφίστηκαν με συνέπεια να αδυνατούν να λάβουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και να ζουν με την απειλή δικαστικών διώξεων, ενεχυριάσεων και κατασχέσεων. 

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΑΜΘ καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν ώστε να προχωρήσει άμεσα η καταβολή των οφειλόμενων, που όπως σημειώνουν στην κρίσιμη αυτή χρονικά περίοδο είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.