Αποφασισμενος να παει την αντιπαραθεση με τη Δυση μεχρι τελους ο Πουτιν

Η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση ΝΑΤΟ/Ρωσίας ήταν το 2019

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Ρωσίας-Δύσης, καθώς δε φαίνεται στον ορίζοντα κάποια άμεση λύση που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Η μέχρι τώρα πορεία της αντιπαράθεσης έχει δείξει ότι δεν υπάρχει η χρυσή τομή που θα λύσει το γεωπολιτικό πρόβλημα στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης με επίκεντρο την Ουκρανία.

Με νέες δηλώσεις του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ξεκαθάρισε ότι το Κρεμλίνο δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στις απαιτήσεις για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ρωσίας, λέγοντας ότι θα εξετάσει πληθώρα εναλλακτικών σε περίπτωση που η Δύση δεν δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας που ζητάει η Ρωσία. Αυτές αφορούν στη δέσμευση του ΝΑΤΟ ότι δεν θα προχωρήσει στην επέκταση της δραστηριότητάς του στην ευρύτερη περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ, με ένταξη της Ουκρανίας στην στρατιωτική συμμαχία.

Υπενθυμίζεται, ότι η Μόσχα κατέθεσε ήδη προσχέδια περιφερειακής ασφάλειας στη Δύση πριν μερικές βδομάδες, στα οποία διατυπώνει την εναντίωσή της σε μία τέτοια εξέλιξη στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. «Δεν καταθέσαμε τα έγγραφα για να τα απορρίψουν, αλλά για να πετύχουμε μία διπλωματική λύση, η οποία θα αποτυπώνεται σε επίσημη δεσμευτική συμφωνία», εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος σε μετάδοση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου.

Επιπλέον, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις στη Δύση προκειμένου να δώσει μία απάντηση στα αιτήματα της Ρωσίας, προειδοποιώντας πως αν οι χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συνεχίσουν την «επιθετική τακτική» τους στο «κατώφλι της πατρίδας μας» θα αναγκαστεί να λάβει τα «αντίστοιχα στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα».

Σύμφωνα με τη μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης, ερωτώμενος ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα μέτρα, ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε ότι «μπορεί να ποικίλλουν», ανάλογα και με «τις εισηγήσεις που θα καταθέσουν οι ειδικοί για στρατιωτικά ζητήματα», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω τι σημαίνει αυτό.

Από τη μεριά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται, μέχρι στιγμής, να δώσουν οποιαδήποτε εγγύηση ζητά η Ρωσία, επικαλούμενες την αρχή σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε χώρα πληροί τις προϋποθέσεις μπορεί να είναι υποψήφιο μέλος του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα έχει ζητήσει επίσημη συνάντηση με τις χώρες του ΝΑΤΟ προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι τα συγκεκριμένα γεωπολιτικά ζητήματα, κάτι το οποίο η Δύση έχει δεχτεί. Οι συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα στη Γενεύη. Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατων αξιωματούχων, ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, αποφάσισε να συγκαλέσει το συμβούλιο Ρωσίας/ΝΑΤΟ τη 12η Ιανουαρίου.

Η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση ΝΑΤΟ/Ρωσίας ήταν το 2019.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.