Απαραιτητο το Συμβουλιο Πολιτικων Αρχηγων για τα Ελληνοτουρκικα θεωρει ο Δ. Χαριτου

«Ορθά ο ΥΠΕΞ της χώρας μας ανέδειξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, μετά από μία μεγάλη περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων»

Την ανάγκη να διορθωθεί η πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής, και της σύγκλισης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να διαμορφωθεί στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, σχολιάζοντας την συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο κ. Χαρίτου σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επικρότησε το γεγονός ότι ορθά ο ΥΠΕΞ της χώρας μας ανέδειξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, μετά μάλιστα από μία μεγάλη περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων εκ μέρους της γείτονος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Θεωρεί όμως πως αυτή η στάση δεν μπορεί να αντισταθμίσει το έλλειμμα στρατηγικής που υπήρχε τους προηγούμενους 20 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, όταν θεωρεί πως υπήρχε μια πολιτική κατευνασμού της επιθετικότητας  της Τουρκίας που οδηγούσε στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Μίας πολιτικής του υπάκουου ετέρου στις πρωτοβουλίες άλλων χωρών, κυρίως  της  Γερμανίας, που διαμόρφωναν τους όρους και την ατζέντα του διαλόγου με την Τουρκία» ανέφερε.

Για αυτό και θεωρεί αναγκαίο να διορθωθεί η πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής μέσω της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, όπως κατ’ επανάληψη έχει ζητηθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διαμορφωθεί μία στρατηγική που θα έχει αρχή, μέση και τέλος για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. «Μία θετική ατζέντα διαλόγου και σε διμερές επίπεδο με τη γείτονα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Στάθηκε δε στο γεγονός ότι ψηλά στην ατζέντα της γείτονος είναι το θέμα της μειονότητας, το οποίο οφείλει να προβληματίσει όλους, γιατί είναι εμφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να το εργαλειοποιήσει και να το εντάξει στους γενικότερους σχεδιασμούς της.

«Θεωρώ ότι είναι σωστή η υπενθύμιση που έγινε προς τη γείτονα ότι έχει προσυπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία προσδιορίζει τον χαρακτήρα της μειονότητας ως μουσουλμανική» σημείωσε, και πως το τι πολιτικές είναι αναγκαίες να ακολουθηθούν για τους πολίτες της μειονότητας αφορά αποκλειστικά την χώρα μας που δεν δέχεται κανενός είδους παρέμβαση ή υπαγόρευση από καμία χώρα και βέβαια από την Τουρκία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.