Απαραιτητη τη νεα αρχη για τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρει ο Δημητρης Χαριτου

«Έχω πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη»

«Είμαι  αισιόδοξος ότι μπορούμε να βρούμε διέξοδο, ότι θα πρυτανεύσει η λογική  και θα συμβάλουν όλοι με σοβαρότητα, με ευθύνη, για να μπορέσει πράγματι ο  ΣΥΡΙΖΑ να ξαναβρεί τον βηματισμό του»

Την ελπίδα πως ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας, θα μπορέσει να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της προσπάθειας για την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, μέσα από τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου μετά την έκπτωση του κ. Στέφανου Κασσελάκη από το αξίωμα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, εξέφρασε ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της ΚΕ του κόμματος, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής.

Ο κ. Χαρίτου επισήμανε πως ενώ υποστήριξε σταθερά από την ανακήρυξη της υποψηφιότητας του τον κ. Κασσελάκη, έχει πλέον πειστεί πως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Δεξιάς, και χρειάζεται σχέδιο ώστε να εμπνεύσουν ξανά την κοινωνία για να της δώσουν προοπτική και ελπίδα.

Απαραίτητη η νηφαλιότητα και η σύνεση

«Δεν ήταν καθόλου ευχάριστο τα όσα έζησε κανείς στη διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ, αλλά ούτε εκπέμψαμε και την καλύτερη εικόνα στην κοινωνία» σημείωσε ο κ. Χαρίτου, τονίζοντας πως κατά τη συνεδρίαση έγινε μια πολύ εξαντλητική με βασανιστικό τρόπο συζήτηση, στη βάση του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρεί μάλιστα πως αν υπήρχε μια μεγαλύτερη ωριμότητα και ένα αίσθημα πολιτικής ευθύνης από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να οδηγηθεί συντεταγμένα το κόμμα στις κάλπες για να δώσει  διέξοδο  στην κρίση που είχε δημιουργηθεί, όπως έγινε και σε άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως δεν θα είχαν αυτήν την πρωτόγνωρη αμφισβήτηση που κατέληξε στην υπερψήφιση της πρότασης μομφής του προέδρου.

Στην νέα πραγματικότητα που ξημέρωσε, τόνισε, χρειάζεται με πολύ νηφαλιότητα, σύνεση, συζήτηση για τα πολιτικά διακυβεύματα, χωρίς περιχαρακώσεις και φανατισμούς, να προχωρήσουν συντεταγμένα ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διχασμός αντί για σύγκλιση

Ο κ. Χαρίτου από την πρώτη στιγμή στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, είχε στηρίξει τον κ. Κασσελάκη, ενώ μάλιστα ήταν ανάμεσα στα 30 μέλη που υπέγραψαν για την υποψηφιότητα του.

Αλλά και μετά την εκλογή του, σε όλες τις μετέπειτα συνεδριάσεις της ΚΕ που προέκυψαν και τις διασπάσεις του χώρου,  μέχρι και την τελευταία που έγινε η εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, είχε πάρει σαφή  θέση και στήριξε τις επιλογές της ηγεσίας.

Όμως δεν στοιχήθηκε και δεν συντάχθηκε ούτε πίσω από ομάδες,  ούτε πίσω από  κείμενα, και υπογραφές. Γι’ αυτό και με αίσθημα πολιτικής ευθύνης και με απόλυτα πολιτικά κριτήρια, χωρίς συναισθηματισμούς, έκανε μια επιλογή που κατά τη γνώμη του είναι χρήσιμη για τον χώρο τους, αλλά και για την ίδια την κοινωνία και τη χώρα μας. «Έχω πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει την  κυριαρχία της δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη. Δεν θέλει ή δεν μπορεί να  υπηρετήσει ομόφωνες σχεδόν αποφάσεις μας για την αναγκαιότητα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων» ανέφερε.

Αντίθετα, το αίτημα που έχει η ίδια η κοινωνία για τη συμπόρευση όλων των δημοκρατικών προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, ο πρώην Πρόεδρος την εμφανίζει ως μια επιλογή της διαπλοκής, ως μια νεφελώδη  κεντροαριστερά που  πάει να φυτέψει.

Και αντί να ενώνει ως όφειλε με την ιδιότητά του ως πρόεδρος που κρατά το τιμόνι του πλοίου, διαρκώς δημιουργεί νέους εσωτερικούς εχθρούς, με αποτέλεσμα να διαιρείται, να διχάζεται, να μικραίνει ουσιαστικά ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όταν χρειάστηκε κράτησε τη χώρα όρθια, βγάζοντας την από τα μνημόνια και την κρίση με αξιοπρέπεια για όλους.

Αυτά βάραιναν για τις επιλογές που έκανε ο ίδιος και τελικά η πλειοψηφία της ΚΕ, που θεωρεί πως εξωθήθηκε σε αυτήν την πραγματικά ακραία στάση να αμφισβητείται εκλεγμένος πρόεδρος. Όμως για αυτό υπάρχουν οι προβλέψεις του καταστατικού του κόμματος, ώστε να μπορεί να προστατευτεί ο χώρος και να  συνεχίσει την πορεία του.

Χρειάζεται ουσιαστική πολιτική συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ

Άποψή του είναι πως θα πρέπει να γίνει ουσιαστική πολιτική  συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για το έκτακτο συνέδριο, όχι μόνο ονόματα ανάμεσα στα οποία θα  κληθούν να επιλέξουν.

«Πώς θέλουμε αυτή τη χώρα; Πιο παραγωγικό  μοντέλο θέλουμε;  Πώς μπορεί να προχωρήσει η  βιώσιμη δίκαιη  ανάπτυξη;  Πώς θα θωρακιστεί το κοινωνικό κράτος; Πώς θα  κάνουμε τη χώρα μας πιο  ισχυρή  από τις απειλές που δέχεται;  Αυτά είναι τα μεγάλα θέματα» ανέφερε.

Χρειάζεται, επισήμανε, ένα σχέδιο το οποίο πρέπει να καταθέσουν στην κοινωνία, να απευθυνθούν στις κοινωνικές και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ζητώντας τη  συνεργασία για να δώσουν πειστική πολιτική διέξοδο, να εμπνεύσουν ξανά την κοινωνία για να της δώσουν προοπτική και ελπίδα. Παράλληλα θέλουν ένα κόμμα πιο  σύγχρονο,  πιο ανανεωμένο  σε όλα, σε δομές και πρόσωπα,  ικανό να υπηρετήσει αυτό το σχέδιο. 

Σε αυτά θα πρέπει να δεσμευτούν, όλα τα πρόσωπα που θέλουν να καταθέσουν υποψηφιότητες ή να ηγηθούν της προσπάθειας, έτσι ώστε να διαμορφωθεί η επόμενη μέρα, σε πιο στέρεο έδαφος.

Ευρύτερες συναινέσεις και πολιτική καταλλαγής

Εκτιμά δε πως οι διεργασίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη, ώστε να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ  πιο συντεταγμένα και συλλογικά να  προχωρήσει στο επόμενο διάστημα.

Αυτό άλλωστε έχει ανάγκη η κοινωνία, κάτι που θεωρεί πως φάνηκε και στην ΔΕΘ, με μια  κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό που επιμένει στα ίδια που έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε αδιέξοδο και σε απελπισία.

«Πρέπει να  συζητήσουμε και να δούμε κι εμείς πως θα διατυπώσουμε ένα σχέδιο  για την επόμενη μέρα,  έτσι ώστε πράγματι να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στον  τόπο» σημείωσε, μιας και πιστεύει πως το 2027, όταν θα κριθεί ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα είναι  ακόμα περισσότερο αποδυναμωμένη παραγωγικά και οικονομικά με γιγάντιο δημόσιο χρέος, με μια εξουθενωμένη κοινωνία  με μεγαλύτερες ανισότητες και αδύναμη  εθνικά από την πολιτική της μυστικής διπλωματίας που ακολουθεί  στα εξωτερικά θέματα η σημερινή κυβέρνηση. 

Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύει στην ανάγκη ανασύνταξης του προοδευτικού  χώρου συνολικά, ώστε να υπάρξει μια αξιόπιστη εναλλακτική  πρόταση που  θα αμφισβητήσει την  κυριαρχία αυτή.

Χρειάζονται, τόνισε, ευρύτερες συναινέσεις, και ένα κλίμα καταλλαγής, έτσι ώστε να γίνει σοβαρή πολιτική  συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς φανατισμούς, χωρίς περιχαρακώσεις, με μόνο κριτήριο πώς θα υπηρετηθεί η  ιστορική  αναγκαιότητα της ύπαρξης και συνέχειας αυτού του χώρου, δείχνοντας την προοπτική την επόμενη  μέρα.

«Είμαι  αισιόδοξος ότι μπορούμε να βρούμε διέξοδο, ότι θα πρυτανεύσει η λογική  και θα συμβάλουν όλοι με σοβαρότητα, με ευθύνη, για να μπορέσει πράγματι ο  ΣΥΡΙΖΑ να ξαναβρεί τον βηματισμό του, ώστε να ανταποκριθεί όχι  μόνο στον ρόλο που του  έχει αναθέσει αυτή τη στιγμή ως αξιωματική αντιπολίτευση η κοινωνία, αλλά  και σε γενικότερο ρόλο ως ένα κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής ευρωπαϊκής αριστεράς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.