Απαραιτητη η υλικη ενισχυση και η στελεχωση των συνοριακων σταθμων στην ΑΜΘ

Προβληματισμό προκάλεσαν στο περιφερειακό συμβούλιο οι «πληροφορίες» για ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν από το 2024

Με το καλοκαίρι να έχει έρθει για τα καλά, ξεκίνησαν να έρχονται και οι τουρίστες στην χώρα μας, με μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων να περνά και από τις πύλες εισόδου της Περιφέρειάς μας.

Και ενώ άλλες είναι αρκετά προσαρμοσμένες, άλλες πιέζονται, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Νυμφαία, όπου ο συνοριακός σταθμός, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών, δεν έχει ενισχυθεί με υποδομές, και βλέπει, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, μεγάλες ουρές για την διέλευση οχημάτων.

Το θέμα των συνοριακών σταθμών θίχτηκε στην συνεδρίαση του πρόσφατου Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 27 Ιουνίου, όταν και συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνοριακός Σταθμός Εξοχής, στην περιοχή της Δράμας, όσο αφορά τη στελέχωση, τη νομιμότητα του κτιρίου αλλά και την ανάγκη βελτίωσης του εξοπλισμού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση για την ενίσχυση των διόδων σε όλη την ΑΜΘ, και την δέσμευση Πέτσα πριν από μερικούς μήνες για δημιουργία νέου σταθμού στους Κήπους, και την αναβάθμιση των συνοριακών σταθμών σε όλη την Περιφέρεια.

Το θέμα φαίνεται να γίνεται πιο περίπλοκο από τις πρόσφατες αναφορές, που επισημάνθηκαν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στην συνθήκη Σένγκεν την 1/1/24, που σημαίνει πως οι συνοριακοί σταθμοί, τουλάχιστον με τη μορφή που έχουν σήμερα, δε θα λειτουργούν πια

Υπάρχει φως στο τούνελ;

Η αναφορά στηρίχθηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα του EURACTIV, που μιλάει για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Σένγκεν, σύμφωνα με πληροφορίες από Βουλγαρικές πηγές.

Παρόλο που δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το θέμα, είναι δεδομένο ότι η Επιτροπή έχει επανειλημμένα ζητήσει την ένταξη των δύο χωρών στη συνθήκη, που προσκρούει όμως στο βέτο άλλων χωρών, πιο πρόσφατα της Αυστρίας.

Διακαής πόθος της Ελληνικής πλευράς είναι η ένταξη των δύο αυτών χωρών, εξ ου  και έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα και επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε ξένες πρωτεύουσες για να προωθήσουν αυτή την εξέλιξη.

Παρόλα αυτά η νέα κυβέρνηση στην Βουλγαρία παρόλο που ένας από τους στόχους της είναι η ένταξη στο Σένγκεν, κάτι που θα βοηθούσε και τη δική της διατήρηση, ακόμα βρίσκει τα πατήματά της, μετά από μια μεγάλη περίοδο υπηρεσιακών κυβερνήσεων, ενώ από την άλλη, το μέσο που έδωσε αυτή την είδηση συνηθίζει να δημοσιεύει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες (ήταν αυτό που δημοσίευσε λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου την «κρυφή» δημοσκόπηση που έδινε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε μάχη στήθος με στήθος).

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως στη συζήτηση για το Σταθμό της Εξοχής, αναφέρθηκε πως σύντομα θα παραλάβουν νέα μηχανήματα ελέγχου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.