Απαραιτητη η συνολικη λυση για το Λιμανι Ιμερου

Μετά την προσωρινή διάνοιξη διαύλου για την εξυπηρέτηση των αλιέων, σε αναμονή για συνολικό καθαρισμό του λιμανιού

Στο επόμενο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί η λύση που θα προτείνει το ΔΠΘ

Προσωρινές λύσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει το Λιμάνι το Ιμέρου, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση, μέσω μελέτης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ, στηρίζει η Περιφέρεια ΑΜΘ μέσω της ΠΕ Ροδόπης.

Αυτό τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης μιλώντας στον Παρατηρητή της Θράκης και τη Νατάσσα Βαφειάδου, μετά και τις τελευταίες παρεμβάσεις που έγιναν από μηχανήματα της Περιφέρειας στο στόμιο του λιμένα, το οποίο είχε κλείσει εντελώς λόγω της επίχωσης, για να μπορέσουν οι αλιείς  να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Προσπάθεια να βρεθεί άμεση λύση για το πρόβλημα των αλιέων

Οι εργασίες στο χώρο είχαν σταματήσει, υπενθύμισε ο κ. Τσαλικίδης, λόγω εισαγγελικής παραγγελίας, μετά από καταγγελία, για την παύση κάθε εργασίας.

Σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων, που έχει την αρμοδιότητα του λιμανιού, και αφού ζητήθηκε η βοήθεια και η στήριξή της Αντιπεριφέρειας, έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, αλλά και παρεμβάσεις τόσο στην Κτηματική Υπηρεσία όσο και στον Φορέα Διαχείρισης Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας.

Παράλληλα, συντάχθηκαν μελέτες από την υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας για συνολικό καθαρισμό, τόσο στην είσοδο όσο και εντός του Λιμανιού, που διατέθηκαν στο Λιμενικό ταμείο το οποίο στη συνέχεια τις κατέθεσε στο αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο Υπουργός κ. Πλακιωτάκης δεσμεύτηκε πως η υλοποίηση του έργου αυτού θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο, κατά την επίσκεψη του κ. Τσαλικίδη στη Αθήνα, και το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα.

Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να καθαριστεί όλο το λιμάνι, η Περιφέρεια βοήθησε να ληφθούν οι κατάλληλες εγκρίσεις ώστε να μπορούν μηχανήματα της περιφέρειας  να κάνουν διάνοιξη μιας λωρίδας, ώστε να μπορέσουν τα σκάφη των αλιέων να μπουν και να βγουν από το λιμάνι, και να στηριχθούν σε αυτή την αλιευτική περίοδο.

Στόχος η μόνιμη λύση

Αυτές οι δράσεις αφορούν την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς στο λιμάνι του Ιμέρου, όμως το θέμα της επίχωσης και των φυκιών που κλείνουν την δίοδο του λιμανιού απαιτεί μια πιο μόνιμη λύση.

Για αυτό και εκπονείται αυτή την περίοδο, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, μελέτη που θα ασχοληθεί με την εύρεση μόνιμης λύσης για το λιμάνι.

Ερωτήματα για τον αν το λιμάνι μπορεί να μείνει σε αυτή τη θέση, αν πρέπει να μετακινηθεί σε κάποια άλλη, αν υπάρχει δυνατότητα επισκευής ή κάποιας τροποποίησης ώστε να λειτουργήσει στο μέλλον, πρέπει να απαντηθούν επιστημονικά, για αυτό και έχουν ζητήσει, μέσω προγραμματική σύμβαση με το ΔΠΘ, να ολοκληρωθεί η μελέτη και να κατατεθούν οι απόψεις.

Εφόσον ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή, ελπίζουν να την εντάξουν στη νέα προγραμματική περίοδο ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη λύση

«Πρέπει να βρεθεί μια τελική και ολοκληρωμένη λύση, για να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Υπέρ της μετακίνησης ο Ντ. Χαριτόπουλος

Θετική χαρακτήρισε από την πλευρά του μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΠτΘ την εξέλιξη ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, γιατί το λιμάνι αυτό ταλαιπωρεί τους πολίτες και τους ανθρώπους της περιοχής και ιδιαίτερα τους αλιείς, χρήζοντας καθαρισμού κάθε χρόνο.

Θεωρεί δε πως η οριστική λύση περιλαμβάνει την μεταφορά του λιμανιού σε άλλη θέση, όμως μέχρι τότε θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται παρεμβάσεις, γιατί τέτοια έργα παίρνουν χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.